TikTok: Τι σημαίνει στην πράξη η απαγόρευση από το Κογκρέσο
Η κόντρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για το μέλλον του TikTok, μπαίνει πια σε μια νέα φάση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να βάλει την υπογραφή του σήμερα σε έναν νόμο που είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ο επερχόμενος νόμος, που έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, θα καλεί την ByteDance, την κινεζική δηλαδή μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εν λόγω video-sharing εφαρμογή εάν θέλει εκείνη να συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ.

Με βάση όσα προβλέπονται, εάν η ByteDance, μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, δεν διαρρήξει τους ιδιοκτησιακούς της δεσμούς με το TikTok, τότε εκείνο θα πάψει να είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή στα app stores στις ΗΠΑ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, όχι μόνον οι Ρεπουμπλικανοί αλλά και οι Δημοκρατικοί, παρουσιάζονται πια να βλέπουν το TikTok ως δυνητική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ… εάν εκείνο παραμείνει υπό κινεζική ιδιοκτησία.

Το TikTok από την πλευρά του, το οποίο έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμηνύει ότι θα κινηθεί νομικά ενάντια στον νέο νόμο.

TikTok: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η απαγόρευση;

Η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έπειτα από ένα διάστημα 270 ημερών, εκτός κι αν η ByteDance πουλήσει εν τω μεταξύ το TikTok σε κάποια μη-κινεζική εταιρεία.

Με βάση τη νέα αμερικανική νομοθεσία, τα app stores (το App Store της Apple, το Google Play) θα υποχρεώνονταν να αποσύρουν την εφαρμογή του TikTok από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Παράλληλα, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα υποχρεώνονταν να μπλοκάρουν και τη μέσω web πρόσβαση στον ιστοχώρο του TikTok.

Οι μεμονωμένοι χρήστες εντός των ΗΠΑ, που έχουν ήδη εγκαταστήσει το TikTok στα κινητά τους τηλέφωνα, θα μπορούσαν μεν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν χωρίς κυρώσεις σε ατομικό επίπεδο, χωρίς όμως να μπορούν πια να «κατεβάσουν» νέες ενημερώσεις για την εν λόγω εφαρμογή αλλά ούτε και να την επανεγκαταστήσουν εάν τη διαγράψουν ή θελήσουν να τη μεταφέρουν σε άλλες τηλεφωνικές συσκευές.

Τι θα σήμαινε η απαγόρευση για τους χρήστες στις ΗΠΑ;

Η video-sharing εφαρμογή του TikTok έχει ήδη εγκατασταθεί σε εκατομμύρια τηλέφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για το TikTok παγκοσμίως.

Ακόμη και αν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση έπειτα από ένα διάστημα 270 ημερών, το TikTok δεν πρόκειται ξαφνικά να εξαφανιστεί από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του στις ΗΠΑ.

Αυτό που θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, είναι ότι οι υπάρχοντες χρήστες δεν θα μπορούν στο εξής να «κατεβάζουν» νέες ενημερώσεις (updates) αλλά ούτε και να «κατεβάσουν» ξανά την εφαρμογή εάν τη διαγράψουν ή θελήσουν να την εγκαταστήσουν σε άλλο τηλέφωνο.

Από τη στιγμή που θα χαθεί η πρόσβαση σε νέες ενημερώσεις για τους χρήστες στις ΗΠΑ, με την πάροδο του χρόνου οι υπάρχουσες παλαιές εκδόσεις της video-sharing εφαρμογής θα καταστούν παρωχημένες και, κάποια στιγμή, μη-λειτουργικές, όπως εξηγούν σε ανάλυσή τους οι FT.

Μια απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ θα είχε, ωστόσο, τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το TikTok ξεχωρίζει ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στα μέτωπα του social commerce και του shoppertainment: εκεί δηλαδή όπου το ψυχαγωγικό περιεχόμενο συνδυάζεται με διαφημίσεις και οι χρήστες «βομβαρδίζονται» με εξατομικευμένες διαφημίσεις επιλεγμένες βάσει αλγορίθμων.

Το TikTok υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται πια, εν έτει 2024, από περισσότερες από 7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευσή του θα μπορούσε να ευνοήσει ανταγωνιστικές σε αυτό υπηρεσίες όπως το Instagram Shopping και το Amazon Inspire, αλλά και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίοι οι νέοι σε ηλικία Αμερικανοί «διαβάζουν» ειδήσεις καθώς το 1/3 των ενηλίκων κάτω των 30 ετών λέει ότι βασίζεται στο TikTok για την ειδησεογραφικού τύπου ενημέρωσή του, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.   

Τι μπορεί να κάνει το TikTok για να μπλοκάρει την απαγόρευση;

Ο Μάικλ Μπέκερμαν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του TikTok στις ΗΠΑ, ενημέρωσε το προσωπικό αυτήν την εβδομάδα ότι η εταιρεία πρόκειται να κινηθεί νομικά ενάντια στην επαπειλούμενη απαγόρευση. Αυτό θα πρέπει, ωστόσο, να έχει γίνει μέσα σε ένα διάστημα 165 ημερών μετά την υπογραφή του νόμου.

Με βάση του νέους κανόνες εξαγωγών που έχουν τεθεί σε ισχύ στην Κίνα από το 2020 και έπειτα, το Πεκίνο δύναται να μπλοκάρει κάθε συμφωνία πώλησης κινεζικής τεχνολογίας σε Αμερικανούς. Από την πλευρά του, δε, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει υπογραμμίσει ότι θα «αντισταθεί σθεναρά» σε μια αναγκαστική πώληση του TikTok.

Με πληροφορίες από FT

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;