Επτά φράσεις για να κάνετε φίλους σε κάθε ηλικία
Αντίδοτο στη μοναξιά που μπορεί να νιώθουν κάποιοι άνθρωπο είναι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η καλλιέργεια νέων σχέσεων και η διεύρυνση του κοινωνικού τους κύκλου.

Αντίδοτο στη μοναξιά που μπορεί να νιώθουν κάποιοι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους η καλλιέργεια νέων σχέσεων και η διεύρυνση του κοινωνικού τους κύκλου.

Τα αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι κάθε επτά χρόνια οι άνθρωποι χάνουν τους μισούς τους φίλους, ενώ όταν κάποιος προχωρήσει σε προσωπική σχέση χάνει δύο κοινωνικούς δεσμούς. Για όσους έχουν παιδιά, η απώλεια διευρύνεται.

Όσο δύσκολο και αν φαίνεται το να κάνει κάποιος νέες φιλίες διαίτερα αν ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται πως υπάρχει τρόπος και είναι ιδιαίτερα απλός.

Μην περιμένετε «να έρθει το βουνό στον Μωάμεθ». Κάντε εσείς το πρώτο βήμα.

Ιδού επτά φράσεις για να σπάσετε τον πάγο και να καλλιεργήσετε νέες φιλίες, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε.

1. «Λατρεύω το… σου! Πού το βρήκες;»

Το πρώτο βήμα για μια φιλία είναι να ανοίγετε συζητήσεις με άγνωστους ανθρώπους. Όσο και αν φαίνεται αμήχανο, οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στη συζήτηση απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύει κάποιος.

Δοκιμάστε να κάνετε σε κάποιον ένα γνήσιο κομπλιμέντο για τα παπούτσια του, το μπλουζάκι ή το γενικότερο στυλ του. Είναι βέβαιο ότι θα τον κάνει πιο ανοιχτό στο να σας μιλήσει.

2. «Πώς σου φαίνεται…;»

Στους ανθρώπους αρέσει να τους ζητείται η γνώμη τους. Το να μοιράζεστε ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Χρησιμοποιήστε το κοινό σας περιβάλλον για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με έναν άγνωστο. Αν προσπαθείτε να προσεγγίσετε έναν άλλο θαμώνα μιας καφετέριας που συχνάζετε ρωτήστε τον πώς του αρέσει να πίνει το ποτό του.

Αν βρίσκεστε σε ένα καινούργιο μπαρ, ρωτήστε τον κόσμο για τη μουσική. Αν επισκέπτεστε ένα μουσείο, ρωτήστε τους τι γνώμη έχουν για την τέχνη.

3. «Τι μου συστήνετε για το…;»

Οι άνθρωποι τείνουν να συμπαθούν τους ανθρώπους που τους συμπαθούν. Το να ζητάτε να σας συμβουλέψει κάποιος στέλνει το μήνυμα ότι τον εκτιμάτε, εκτιμάτε τη γνώμη του και είστε περίεργοι να ακούσετε τι έχει να πει.

Δοκιμάστε να ρωτήσετε για ένα βιβλίο, ένα χόμπι ή μια ταινία που τους άρεσε πρόσφατα. Η πρότασή τους μπορεί να σας εμπνεύσει να συνεχίσετε τη συζήτηση την επόμενη φορά που θα τους δείτε: «Άκουσα αυτό το podcast! Ευχαριστώ και πάλι που μου το πρότεινες. Μου άρεσε πολύ το επεισόδιο για το…, αλλά πρέπει να μάθω τι σκέφτηκες για το…».

4. «Χάρηκα που σας γνώρισα. Θα ήθελα πολύ να μείνουμε σε επαφή, αν συμφωνείτε»

Μια συζήτηση δεν κάνει μια φιλία, αλλά είναι μια αρχή. Προσπαθήστε να μετατρέψετε τις αρχικές σας αλληλεπιδράσεις σε κάτι περισσότερο. Αυτή είναι μια εξαιρετική ατάκα για να χρησιμοποιήσετε στο τέλος μιας συζήτησης με έναν πιθανό νέο φίλο που δείχνει ενδιαφέρον χωρίς να ξεπερνάει τα όρια.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ανοιχτοί στο να ανταλλάξουν αριθμούς αμέσως, άλλοι μπορεί να προτιμούν να συνδεθούν πρώτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν επανειλημμένες, χαμηλού ρίσκου αλληλεπιδράσεις που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη ζωή τους μέσω των όσων μοιράζονται, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από δυο ξένους σε δυο φίλους που κάνουν παρέα.

5. «Μου άρεσε που σε γνώρισα. Ας κάνουμε παρέα πιο συχνά»

Η φιλία χτίζεται πάνω στις επαναλαμβανόμενες αλληλεπιδράσεις και την κοινή ευαλωτότητα, σύμφωνα με κοινωνιολόγους.

Αφού είχατε μία ή περισσότερες μικρές, απρογραμμάτιστες αλληλεπιδράσεις με κάποιον, μπορείτε να εκφράσετε την εκτίμησή σας για τη σχέση που ήδη έχετε και, στη συνέχεια, να ζητήσετε να κάνετε σχέδια για να ξαναβρεθείτε – επίτηδες!

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης όταν υπάρχει ήδη κάποιου είδους θεμέλιο.

6. «… με έκανε να σε σκεφτώ. Πώς είσαι;»

Ένας τρόπος για να επιδιώξετε μια νέα φιλία είναι να αναζωπυρώσετε μια παλιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τους φίλους τους όχι επειδή υπήρχαν ανυπέρβλητες ασυμβίβαστες διαφορές, αλλά επειδή η ζωή έγινε πολυάσχολη.

Οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν πόσο πολύ οι άλλοι εκτιμούν να τους θυμούνται φίλοι «από το πουθενά». Όταν οι άνθρωποι προσεγγίζουν παλιούς δεσμούς, έχουν επίσης υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης μαζί τους απ’ ό,τι με τους τωρινούς γνωστούς.

Έτσι, αν παρατηρήσετε ένα αντικείμενο ή ακούσετε ένα τραγούδι που σας θυμίζει ένα «δικό σας» αστείο με έναν συγκάτοικο από τα χρόνια του Πανεπιστημίου, στείλτε τους ένα μήνυμα. Μερικές φορές η αναπόληση μιας ευχάριστης ανάμνησης είναι το μόνο που χρειάζεστε για να επανασυνδεθείτε.

7. «Ψάχνω πάντα για νέους φίλους που θα κάνουμε μια δραστηριότητα. Θα σε ενδιέφερε;»

Οι άνθρωποι αποφασίζουν πόσο θα επενδύσουν σε μια ρομαντική σχέση με βάση το πόσο πιθανό θεωρούν ότι θα τους απορρίψουν, σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία. Το ίδιο ισχύει συχνά και με τις φιλίες.

Αναφέροντας συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας ενδιέφερε να κάνετε, μπορείτε να μετρήσετε αν θα σας απέρριπταν ή όχι αν προσκαλέσετε κάποιον να σας κάνει παρέα στο μέλλον.

Επίσης, δίνετε στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν θα τους απορρίψετε αν προσεγγίσουν για αυτές τις εκδηλώσεις ή τα χόμπι τους.

Όταν κάνετε κάτι συναρπαστικό ή ασυνήθιστο με έναν γνωστό σας, όπως έχουν διαπιστώσει έρευνες, αισθάνεστε πιο κοντά του. Προχωρήστε λοιπόν και πείτε στους υποψήφιους φίλους σας ότι θέλετε να συμμετάσχετε σε μια λέσχη βιβλίων φαντασίας, να πάτε σε ένα μάθημα γιόγκα ή να δοκιμάσετε μαθήματα φυσητού γυαλιού.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: moneyreview.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;