TikTok: Η «φρενίτιδα» με τους εργαζόμενους που βιντεοσκοπούν τις απολύσεις τους και στη συνέχεια τις δημοσιεύουν
Η δημόσια ανταλλαγή εμπειριών απόλυσης σε πλατφόρμες όπως το TikTok αντανακλά μια στροφή προς μία μεγαλύτερη διαφάνεια και την επιθυμία να μοιραζόμαστε προσωπικές ιστορίες σε έναν ψηφιακό κόσμο. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετατροπή μιας απόλυσης σε περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης – όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι – μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επαγγελματικές επιπτώσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολούθησαν την εργαζόμενη στον τομέα της τεχνολογίας Brittany Pietsch να αποχωρεί από τη δουλειά της σε μια βιντεοκλήση. Στις 12 Ιανουαρίου, η Pietsch, πρώην στέλεχος στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Cloudflare, δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών στο TikTok. Η λεζάντα ήταν: «Όταν ξέρεις ότι πρόκειται να απολυθείς, το κινηματογραφείς».

Το βίντεο δείχνει την έντονη αντίδραση της Pietsch καθώς δύο εκπρόσωποι της εταιρείας που δεν είχε συναντήσει ποτέ εξηγούν ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις «προσδοκίες για απόδοση» και θα απολυθεί. Στη συνομιλία, υπερασπίζεται τη δουλειά της, αναφέροντας λεπτομερώς τα θετικά σχόλια που έλαβε και ρωτά τους εκπροσώπους της εταιρείας για συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους είναι μεταξύ των εργαζομένων που αποκόπτονται.

 

@brittanypeachhh Original creator reposting: brittany peach cloudflare layoff. When you know you’re about to get laid off so you film it 🙂 this was traumatizing honestly lmao #cloudflare #techlayoffs #tech #layoff ♬ original sound – Brittany Pietsch

Παρόμοια βίντεο γίνονται viral στο TikTok και στο X (πρώην Twitter), καθώς οι διαδοχικές απολύσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Σε μια νέα ανατροπή για το τρέχον τοπίο της εργασίας, πολλές από αυτές τις απολύσεις πραγματοποιούνται σε εργαζομένους με βιντεοκλήσεις στα σπίτια τους.

Ορισμένοι θεατές μπορεί να βλέπουν τα βίντεο απόλυσης ως διαφανή και ενδυναμωτικά, ειδικά εκείνοι που μπορούν να ταυτιστούν με την εμπειρία. Τα σχόλια μπορούν επίσης να είναι ένα μέρος για να μοιραστούν συμβουλές για την πλοήγηση μιας απόλυσης. Στην περίπτωση της Pietsch, ηχογράφησε και ανέβασε την απόλυση «ώστε να μοιραστεί αυτό που συνέβη με την οικογένεια και τους φίλους της», είπε στη Wall Street Journalon. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετατροπή μιας απόλυσης σε περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης – όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι – μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επαγγελματικές επιπτώσεις.

Όταν το περιεχόμενο «συναντιέται» με την αλληλεγγύη

Το hashtag #layoffs στο TikTok έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 366 εκατομμύρια προβολές. Η άνοδος του ενδιαφέροντος είναι εντυπωσιακή: οι μαζικές απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας το 2023 συνεχίστηκαν και το νέο έτος, με μειώσεις προσωπικού στη Google, την Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου. Οι απολύσεις στα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν επίσης να επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους.

Για τους επαγγελματίες της Gen Z στο επίκεντρο της τάσης των ζωντανών απολύσεων, τα βίντεο θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως επέκταση του περιεχομένου της ζωής που διαφορετικά ενσωματώνεται στα βίντεο Get Ready With Me (GRWM), έναν τομέα του TikTok στον οποίο οι δημιουργοί παρουσιάζουν την καθημερινότητά τους. Οι δημιουργοί αποκτούν απήχηση δίνοντας στους ακόλουθούς τους μια ματιά στην προσωπική τους ζωή. Εντός αυτού του προτύπου, μια απόλυση θα μπορούσε να είναι ένα απολύτως φυσιολογικό θέαμα για κοινή χρήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απλώς, μπορεί να παράγει καλό περιεχόμενο, ιδιαίτερα σύμφωνα με τις μοντέρνες μορφές και τις θεματικές ενδιαφέροντος.

Για τους viewers, τα βίντεο προσφέρουν έναν τρόπο να αισθάνονται λιγότερο μόνοι σε έναν νέο κόσμο εργασίας, όπου οι απολύσεις γίνονται πλέον -ολοένα και συχνότερα- κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων διάρκειας 10 λεπτών στο γραφείο του ατόμου, αντί σε μία αίθουσα συνεδριάσεων. Το βίντεο της Pietsch συγκέντρωσε σχόλια ενσυναίσθησης και υποστήριξης: «Λυπάμαι πολύ που το ακούω αυτό», γράφει ένας viewer. «Με άφησαν να φύγω μετά από 7 χρόνια πίστης σε μια εταιρεία στην οποία δούλευα. Κόντεψε να με σκοτώσει κυριολεκτικά». Ένας άλλος γράφει: «Οι εταιρείες δεν νοιάζονται για σένα».

Ωστόσο, παρ’ όλη την ψυχαγωγική του αξία, αυτό το περιεχόμενο αντικατοπτρίζει επίσης το τρέχον εργασιακό τοπίο, όπου εμφανίστηκε μια ευνοϊκή αλλαγή εξουσίας για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τον περασμένο χρόνο. Παράλληλα με τα εργατικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου «καλοκαιριού των απεργιών» – μια περίοδο ευρείας και μεγάλης δημοσιότητας συνδικαλιστικής δραστηριότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εργαζόμενοι έκλεισαν συμφωνίες ρεκόρ – τα βίντεο ζωντανών απολύσεων αμφισβητούν τον κανόνα των εργοδοτών που έχουν πάντα το πάνω χέρι.

Τα βίντεο μιλούν επίσης για την ιδέα ότι οι εργαζόμενοι ανησυχούν λιγότερο για την προστασία ενός πιθανώς ξεπερασμένου προτύπου επαγγελματισμού και είναι πιο ενεργητικοί γύρω από την οργάνωση και την αλληλεγγύη στο χώρο εργασίας. Για πολλούς από αυτούς τους δημιουργούς, αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να λογοδοτήσουν ακόμα και όταν έχουν απολυθεί.

Ο Farah Sharghi, ένας υπεύθυνος προσλήψεων τεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δημιουργός περιεχομένου και career coach, πιστεύει ότι τα βίντεο απόλυσης είναι φυσική συνέπεια μιας ταραχώδους αγοράς εργασίας στην εποχή των social media.

«Η δημόσια ανταλλαγή εμπειριών απόλυσης σε πλατφόρμες όπως το TikTok αντανακλά μια στροφή προς μεγαλύτερη διαφάνεια και την επιθυμία να μοιραζόμαστε προσωπικές ιστορίες σε έναν ψηφιακό κόσμο», λέει ο Sharghi. Υπογραμμίζει επίσης τον συναισθηματικό και επαγγελματικό αντίκτυπο των εταιρικών αποφάσεων στα άτομα. Είναι άλλο να μιλάς για απολύσεις – και άλλο να το βιώνεις με το άτομο που επηρεάζεται καθώς του συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.

Η δημόσια ανταλλαγή εμπειριών απόλυσης σε πλατφόρμες όπως το TikTok αντανακλά μια στροφή προς μία μεγαλύτερη διαφάνεια και την επιθυμία να μοιραζόμαστε προσωπικές ιστορίες σε έναν ψηφιακό κόσμο

Ο Sharghi προσθέτει ότι βίντεο όπως αυτό της Pietsch μπορεί να μεταδίδουν μια αυξανόμενη αίσθηση δυσαρέσκειας για τις σχέσεις εργαζομένου-εργοδότη. «Η εταιρεία [μπορεί να προσπαθήσει] να μεταθέσει την ευθύνη της απόλυσης στον εργαζόμενο – ενώ στην πραγματικότητα, εάν πρόκειται για μαζική απόλυση, θα μπορούσε να είναι είτε η αποτυχία της ηγεσίας είτε μια αλλαγή στην τεχνολογία που οδηγεί σε αυτό», λέει. «Αυτά τα βίντεο αποκαλύπτουν τις αστοχίες των εταιρειών».

Δημοσιεύστε με προσοχή

Ενώ οι δημιουργοί βίντεο που απολύονται μπορεί να δικαιολογούνται για την οργή τους, ορισμένοι παροτρύνουν τους νέους επαγγελματίες να επανεξετάσουν τις προσεγγίσεις τους – ακόμη και επικρίνοντάς τους ευθέως ως αφελείς και ασυνείδητους.

Στο X, η Candace Owens αποκάλεσε την Pietsch «νεαρή και ηλίθια» αφού το βίντεό της έγινε viral: «Τώρα όποια εταιρεία γκουγκλάρει τη Brittany Pietsch θα συναντήσει αυτό το βίντεο όπου ηχογραφεί κρυφά την εταιρεία στην οποία εργαζόταν για να την εκθέσει. Απίστευτα κοντόφθαλμη».

Ένας άλλος σχολιαστής επέκρινε τόσο την Pietsch όσο και την Cloufdare για κακή συμπεριφορά: «Το να απολυθείς είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να το χειριστείς με αξιοπρέπεια. Το να απολύσεις κάποιον είναι επίσης δύσκολο, απαιτεί συμπόνια και σεβασμό. Πλήρης καταστροφή και από τις δύο πλευρές».

Ο Sharghi δεν συμφωνεί με τις ακραίες αντιλήψεις, αλλά προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί. «Αν και αυτά τα βίντεο μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και αλληλεγγύη, έχουν επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις μελλοντικές προοπτικές εργασίας αυτού του ατόμου», αναφέρει. «Η τεχνολογία, για παράδειγμα, είναι ένας μικρός κόσμος στις αντίστοιχες κορυφές [των εταιρειών] και αν ένα από αυτά τα βίντεο έχει γίνει viral, είναι πολύ πιθανό να το έχει δει κάποιος υπεύθυνος προσλήψεων».

Μια εταιρεία μπορεί να σκεφτεί δύο φορές πριν προσλάβει έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να «εκθέσει τις εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας δημόσια», προσθέτει. Κατά κάποιο τρόπο, είναι μια ακραία μορφή «άποψης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει στους διευθυντές προσλήψεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα βίντεο θα μπορούσαν ακόμη και να προσελκύσουν δημιουργούς. Προτού αδράξουν την επιθυμία να δημοσιεύσουν, ο Sharghi συνιστά στα απολυμένα άτομα να συμβουλεύονται τις συμφωνίες απόλυσής τους, οι οποίες μπορεί να περιέχουν όρους και περιορισμούς σχετικά με τη συζήτηση των εμπειριών τους στην εταιρεία. Ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ έκρινε το 2023 ότι οι ρήτρες μη απαξίωσης στις συμφωνίες απόλυσης ήταν παράνομες, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτήν την απόφαση, όπως η κοινοποίηση εταιρικών μυστικών ή η υποβολή κακόβουλων, ψευδών δηλώσεων.

«Η δημόσια κοινοποίηση λεπτομερειών σχετικά με τη διαδικασία απόλυσης, ειδικά εάν απεικονίζει την εταιρεία αρνητικά, θα μπορούσε να παραβιάσει αυτές τις ρήτρες», προειδοποιεί ο Sharghi.

Με στοιχεία από BBC.com

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;