TikTok: Το Saltburn trend δείχνει πόσο ανούσια είναι στην πραγματικότητα η ταινία;
«Η τάση Saltburn δείχνει ότι οι πλούσιοι «έχασαν ολόκληρο το νόημα» της ταινίας»

Πλούσιοι χορεύουν μέσα από στις επαύλεις τους το «Murder On The Dancefloor» και πολλοί λένε ότι «έχασαν το νόημα» της ταινίας – τελικά όμως υπάρχει αυτό το νόημα;

Ακόμα κι αν δεν έχετε παρακολουθήσει την ταινία, σίγουρα έχει πάρει κάπου το μάτι σας τη συζήτηση για την αμφιλεγόμενη «σκηνή της μπανιέρας». Η ταινία έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών, τόσο πολύ που “γέννησε” το δικό της trend στο TikTok. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σκηνής της ταινίας, ο Oliver του Barry Keoghan χορεύει γυμνός στο αρχοντικό Saltburn το «Murder On The Dancefloor» της Sophie Ellis-Bextor αφού [spoiler alert!!] σκότωσε την οικογένεια Catton και κληρονόμησε την περιουσία τους.

H επιπτώσεις ήταν οι εξής: σικ άνθρωποι κάνουν τώρα το ίδιο, είτε χορεύοντας μέσα στις δικές τους επαύλεις (αν και ντυμένοι πλήρως), είτε απλώς επιδεικνύουν γενικά τα τεράστια σπίτια τους με τη συνοδεία των φωνητικών της Ellis-Bextor.

 

@dddelulu im sorry but i had to do this trend #saltburn #christmasparty #nyeparty #salburnhouse #fyp ♬ sophs awful edit thats gone viral – sophie

«Όταν το Saltburn χτύπησε λίγο- πολύ κοντά στο σπίτι», έγραψε μία χρήστης του ΤikTok, ανεβάζοντας ένα βίντεο που την δείχνει να τρέχει μέσα σε ένα τεράστιο σπίτι. «Συγγνώμη, αλλά έπρεπε να κάνω αυτό το trend», είπε ένας άλλος, και ακολούθησαν μερικά πολύ ωραία βίντεο μέσα σε μία σικ έπαυλη. Και η Ellis-Bextor μάλιστα έκανε το trend, αναρτώντας ένα βίντεο με τον εαυτό της να γλιστράει από μια σκάλα στο “Murder”. Ίσως τελικά αυτό που ενώνει όλους εκείνους που μπήκαν στον πειρασμό είναι ότι βρίσκονται σε διαφορετική φορολογική κατηγορία από εμάς(!).

Μόλις εμφανίστηκε το εν λόγω trend, οι haters του εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι παρακολουθήσαμε το ίδιο Saltburn», γράφει κάποιος σε ένα σχόλιο. «Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν κατάλαβαν το νόημα του Saltburn», είπε ένας άλλος. Σε ένα ξεχωριστό βίντεο με λεζάντα «POV: Family Christmas Giving Saltburn», μια κριτική έλεγε: «Saltburn is when big house». Και κάπως έτσι τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να μιλούν για την των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τίτλοι όπως «Η τάση Saltburn δείχνει ότι οι πλούσιοι «έχασαν ολόκληρο το νόημα» της ταινίας» κυριάρχησαν στο Διαδίκτυο – αλλά όντως ισχύει αυτό; Έχει όντως χάσει το νόημά της η ταινία;

Η κριτική των βίντεο έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι το Saltburn μεταφράζεται ως «πλούσιοι άνθρωποι = κακοί». Όμως η πίστη σε αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι η ταινία κάνει περισσότερο έναν περίπλοκο ταξικό σχολιασμό από ό,τι στην πραγματικότητα. Ενώ οι Cattons συναντούν διαφορετικά φρικτά άκρα στην ταινία, ποτέ δεν θεωρούνται τρομεροί άνθρωποι λόγω των ταξικών τους σχέσεων. Εκτός από τα διαπροσωπικά τους θέματα και μερικές γνήσιες βρετανικές εκκεντρικότητες παλιάς κοπής, η φήμη των Cattons ως όχι τρομερών ανθρώπων παραμένει αλώβητη. Ενώ ο πλούτος και η τάξη είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου λειτουργούν οι πράξεις του Όλιβερ, ο φθόνος και η επιθυμία του είναι οι δυνάμεις που κινούν τα γρανάζια.

 

@sophiadorelli #saltburn ♬ sophs awful edit thats gone viral – sophie

Επίσης, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με αυτά τα βίντεο είναι ότι αυτοί οι κομψοί ιδιοκτήτες σπιτιών παίρνουν τη θέση του Όλιβερ, του σφετεριστή της μεσαίας τάξης, από την αρχική σκηνή. Χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν, οι άνθρωποι σε αυτά τα βίντεο κοροϊδεύουν την πιθανότητα να συμβεί ποτέ στη ζωή τους αυτό που συμβαίνει στο Saltburn. Για αυτούς, η ταινία δεν είναι μια προειδοποιητική ιστορία, αλλά ένας φανταστικός τόπος, και το trend δείχνει ότι το γνωρίζουν.

Μπορούν να χορέψουν με ασφάλεια στις επαύλεις τους και να επιδείξουν όλα τα υπάρχοντά τους γιατί ξέρουν ότι η πιθανότητα ο Όλιβερ να τους πάρει τα πάντα είναι σχεδόν αδύνατη. Αν η ταινία του Fennell ήταν πραγματικά μια τόσο προειδοποιητική ιστορία ενάντια στους κινδύνους της ανώτερης τάξης – που προφανώς δεν είναι – οι άνθρωποι θα έκρυβαν τα σπίτια τους και δεν θα τα επιδείκνυαν στο TikTok. Η τάση δεν χάνει το νόημα της ταινίας. Το trend έχει μία πεσιμιστική πτυχή γιατί κατανοεί την ταξική δυναμική που διαιωνίζει η ταινία. Η ίδια η ύπαρξη αυτής της τάσης είναι απόδειξη ότι το ταξικό σχόλιο του Saltburn στην καλύτερη περίπτωση έχει μία απαισιόδοξη χροιά, και στη χειρότερη, δεν υπάρχει καθόλου.

 

@caitlindarbyy fun fact, Saltburn was actually based off our friendship group !! #oxforduniversity #saltburn #jacobelordi #barrykeoghan #oxbridge ♬ Murder On The Dancefloor – Sophie Ellis-Bextor

Να σημειωθεί ότι η ταινία δεν έχει διανομή στην Ελλάδα και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Αmazon Prime Video.

Με πληροφορίες από Dazed

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;