Η Gen Z ανακάλυψε μια εντελώς νέα πηγή ειδήσεων
Το να πείσεις τους νέους να πληρώσουν για να διαβάσουν τις ειδήσεις είναι ένα δύσκολο έργο. Το 14% των ενηλίκων είπε ότι διαβάζει τακτικά ειδήσεις από το TikTok, από 3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 9% σε 32%. Πόσο μπορεί όμως να εμπιστευτεί κάποιος τις πληροφορίες στο TikTok; Οι influencers της δημοσιογραφίας δίνουν τη δική τους απάντηση.

Η Kelsey Russell, μια 23χρονη TikToker από τη Νέα Υόρκη, θέλει να πετύχει αυτό που τα στελέχη των μέσων ενημέρωσης αγωνίζονται να κάνουν εδώ και δεκαετίες: να πείσουν τους νέους να αγοράσουν εφημερίδες.

Η φοιτήτρια δημοσιεύει πολλά βίντεο την εβδομάδα στα οποία ξεφυλλίζει έντυπες σελίδες των New York Times, The Atlanta Journal-Constitution και άλλων παλαιών εκδοτών για να συνοψίσει ιστορίες. Τα φυλλάδια, που καλύπτονται με τις σημειώσεις και τα στιγμιότυπα της Russell, είναι κάτι σαν ένα νοσταλγικό στήριγμα για τους περίπου 88.000 οπαδούς της, μερικοί από τους οποίους μπορεί να παρακολούθησαν τους γονείς τους να ξεφυλλίζουν χαρτιά, αλλά ποτέ δεν τα άγγιξαν οι ίδιοι.

Η Russell πέρασε χρόνια δημιουργώντας το κοινό της στο TikTok δημοσιεύοντας κριτικές εστιατορίων και ταξιδιωτικά βίντεο. Σήμερα συχνά συνδυάζει τα ζωηρά σχόλιά της σε ειδήσεις που πιστεύει ότι ενδιαφέρουν τους νέους – όπως η υγειονομική περίθαλψη και το κλίμα – με περιεχόμενο που αφορά το lifestyle. Σε μια ανάρτηση του Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ξεκίνησε επιδεικνύοντας το δείπνο της, πριν βουτήξει σε ένα άρθρο της Athens Banner-Herald σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Δικαίου.

«Η εφημερίδα είναι τόσο φονική», σχολίασε ένας χρήστης σε ένα από τα βίντεο της Ράσελ όπου μιλούσε για βόμβες στη Συρία.

@kelscruss I just have a couple questions🤔 #fyp #palestine #gaza #antisemitic #columbiauniversity #upenn #harvard #newyorktimes #nytimes ♬ original sound – kelsey russell🤎

Το να πείσεις τους νεαρούς ενήλικες να πληρώσουν για να διαβάσουν τις ειδήσεις είναι ένα δύσκολο έργο. Το 14% των ενηλίκων των ΗΠΑ σε έρευνα του Σεπτεμβρίου από το Pew Research Center είπε ότι διαβάζουν τακτικά ειδήσεις από το TikTok, από 3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 9% σε 32%.

Ωστόσο, οι “Ειδήσεις” στο TikTok σπάνια προέρχονται από κυρίαρχα μέσα όπως η Washington Post ή το NBC News, που και τα δύο προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινό εκεί. Ο αλγόριθμος συστάσεων της εφαρμογής σπάνια ωθεί τους χρήστες προς αυτούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου από ερευνητές στο Northwestern. «Δεν βρίσκουμε σχεδόν κανένα στοιχείο προληπτικής έκθεσης ειδήσεων για λογαριασμό του TikTok», καταλήγει η μελέτη.

Αντίθετα, οι νέοι στο TikTok μαθαίνουν για το τι συμβαίνει από μια πληθώρα εναλλακτικών πηγών, από λογαριασμούς σχολίων όπως της Russell, μέχρι influencers που περιστασιακά ασχολούνται με τρέχοντα γεγονότα όταν εισέρχονται σε mainstream μονοπάτια, έως αναρτήσεις από άτομα που υποτίθεται ότι κοινοποιούν βίντεο από έκτακτα γεγονότα όπως πόλεμοι ή διαδηλώσεις.

Στη ροή του TikTok, υπάρχει μικρή διάκριση μεταξύ μιας αναφοράς από το ABC News και μιας ανάρτησης σχετικά με αυτήν την αναφορά από έναν Influencer. Πρόκειται για ένα χαοτικό, προσχεδιασμένο, “εκδημοκρατισμό” του τρόπου που ενημερωνόμαστε; Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε στο Business Insider ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει όλους τους λογαριασμούς το ίδιο όταν πρόκειται για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης και την προώθηση περιεχομένου.

Τι συμβαίνει όταν η Gen Z λαμβάνει τα νέα της από μια εφαρμογή σύντομων βίντεο; Τι συμβαίνει όταν ο κύκλος ειδήσεων 24 ωρών συμπτύσσεται σε κύκλο ειδήσεων 24 δευτερολέπτων; Σε συνομιλίες με περισσότερους από 24 χρήστες, δημιουργούς, ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους του TikTok, κατέστη σαφές ότι η Kelsey Russell που βιντεοσκοπεί τον εαυτό της να ξεφυλλίζει εφημερίδες αποτελεί μέρος μιας αλλαγής . Υπάρχουν υψηλές οικονομικές επιπτώσεις: η αυξανόμενη επιρροή των ειδήσεων του TikTok θα μπορούσε να χτυπήσει περαιτέρω μια ήδη σοβαρά πληγωμένη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Έπειτα, υπάρχει η πιθανή δραματική επίδραση σε μια ενημερωμένη δημοκρατία. Η ικανότητα της εφαρμογής να παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα δοκιμάζεται σε πραγματικό χρόνο, με συγκρούσεις όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να επεκτείνουν το εύρος ζώνης του TikTok για τον έλεγχο περιεχομένου.

«Οι πλατφόρμες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ να δημιουργήσουν χώρο για ειδήσεις», δήλωσε ο Νικ Χάγκαρ, συν-συγγραφέας της έκθεσης Northwestern, ο οποίος πλέον εργάζεται ως επιστήμονας δεδομένων στους New York Times. Αυτή η «νέα δυναμική», είπε, «θα επηρεάσει αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι και τι θεωρούν σημαντικό».

Οι influencers διαβάζουν τις ειδήσεις ώστε να μην χρειάζεται να το κάνουν οι ακόλουθοί τους

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του ειδησεογραφικού “οικοσυστήματος” του TikTok είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “ο influencer των ειδήσεων” – δημιουργοί όπως η Russell που διυλίζουν και ερμηνεύουν τις ειδήσεις για τους οπαδούς τους.

Αν και συνήθως δεν συνδέονται με τα μέσα για τα οποία μιλούν, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να χρησιμεύσουν ως καλύτεροι εκπρόσωποι για τον κλάδο από τους δημοσιογράφους σε παραδοσιακές εκδόσεις. Ορισμένοι χρήστες είπαν στο BI ότι βρήκαν το ειδησεογραφικό TikToking πιο αυθεντικό και πιο προσφιλές από τους δημοσιογράφους, για τους οποίους είχαν προκαταλήψεις που συνδέονται με την πολιτική ή τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

«Μου άρεσε πολύ αυτή η ιδέα κάποιου που είναι γιατρός να μου δίνει τα νέα μου παρά κάποιον που είναι ειδικός», είπε ο Tejas Sekhar, ένας 24χρονος φοιτητής ιατρικής στο Σικάγο. «Αισθάνομαι ότι μερικές φορές αυτό έρχεται πιο κοντά σε μένα και σχετίζεται με το τι μπορώ να αντλήσω από αυτό που είναι σχετικό με την προσωπική ή την καθημερινή μου ζωή».

«Αυτό που παρέχω στους ανθρώπους είναι ένα σχεδόν ομοιογενές μοντέλο εκπαίδευσης», είπε η Russell, η οποία θέλει να μετατρέψει το μεταπτυχιακό της στην κοινωνιολογία και την εκπαιδευτική πολιτική σε μια δουλειά που αναμειγνύει την ψυχαγωγία με την παιδεία στα μέσα (όπως ακριβώς αυτό που κάνει στο TikTok σήμερα). «Κάποιος που σου μοιάζει, που σου μιλάει, που συμπεριφέρεται σαν εσένα, που είναι περίπου στην ηλικία σου, μπορεί να εξηγήσει ένα θέμα που ίσως να μην μπορείς να καταλάβεις».

Το ποσοστό των ενηλίκων κάτω των 30 ετών στις ΗΠΑ που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται πληροφορίες από εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μειώθηκε στο 56% το 2022 από 62% το 2016, με την εμπιστοσύνη στα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να μειώνεται στο 62% από 71%. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη στις πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε στο 50% από 44%, σύμφωνα με το Pew.

Οι παραδοσιακές επωνυμίες μέσων που έχουν σημειώσει επιτυχία στο TikTok συχνά δημιουργούν τα βίντεό τους μέσω μεμονωμένων ρεπόρτερ. Ο Dave Jorgensen της Washington Post, για παράδειγμα, έκανε μια ολόκληρη σειρά βίντεο που εργαζόταν από το διαμέρισμά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ο Jack Corbett του “Planet Money” γύρισε επίσης κάποια TikToks στο σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι ως πράσινη οθόνη.

Για την αναδυόμενη κατηγορία του news influencing στο TikTok που φαίνεται να λαμβάνει τη δική του θέση, η ανάγνωση παραδοσιακών μέσων εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των καθημερινών συνηθειών, ακόμα κι αν απουσιάζει από τη ρουτίνα ορισμένων ακόλουθών τους.

Με 3 εκατομμύρια ακόλουθους, ο λογαριασμός @underthedesknews του Vitus “V” Spehar είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των παραδοσιακών μέσων και των ειδήσεων TikTok. Ο 41χρονος περιγράφει τον ρόλο τους στο TikTok ως υπεύθυνος επικοινωνίας ειδήσεων και επεξήγησης τους στους πολίτες.

 

@underthedesknews Purely out of respect for nuance of Pharmacies and pharmacists that DO comply wirh HIPAA – reposing without last 10 seconds of original video – screengrabs of rhe article posted to main page please read and support congressmembers fighting to crack down on info leaks #abortionrights #texas #mentalhealth #birthcontrol ♬ original sound – UnderTheDeskNews

Τα βίντεο του Spehar συχνά περιλαμβάνουν εικόνες από ειδησεογραφικά άρθρα για να βοηθήσουν πηγές πιστώσεων όταν μιλούν για θέματα όπως η προσωρινή απομάκρυνση του Sam Altman από το OpenAI ή μια αναφορά για τον βουλευτή George Santos. Ο Spehar λέει ότι παρακολουθεί από 12 έως 15 πηγές ειδήσεων με στόχο να βρει ιστορίες που δεν έχουν γίνει υπερκορεσμένες.

Η Burns-Tucker, μια 34χρονη πρόσφατα απόφοιτος της Νομικής Σχολής, έχει παρόμοια προσέγγιση με τον λογαριασμό νομικών σχολίων της @iamlegallyhype. Κέρδισε views αφού δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο προσπαθούσε να εξηγήσει στους followers της τι συνέβαινε στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σαν να μιλούσε με φίλους της. Το βίντεο απογειώθηκε και τώρα ασχολείται με θέματα όπως η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς ή η εκλογή του Μάικ Τζόνσον ως ομιλητής της Βουλής σε ένα κοινό περίπου 700.000 followers.

«Η ανάρτησή σας είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβω πλήρως τι συμβαίνει», σχολίασε μια χρήστης στο βίντεό της τον Οκτώβριο για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Μεταφραστές σαν εσάς είναι τόσο σημαντικοί», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Η Burns-Tucker, όπως η Spehar και η Russell, στηρίζεται σε ειδησεογραφικά πρακτορεία για πηγές.

 

@dafuqlyds3.0 #duet with @IAMLEGALLYHYPE ♬ original sound – IAMLEGALLYHYPE

«Οποιοσδήποτε TikToker που επικοινωνεί ειδήσεις πρέπει να σέβεται τα παραδοσιακά μέσα», είπε ο Spehar, ο οποίος έχει εργαστεί ως freelancer για πρακτορεία όπως η Washington Post και οι Los Angeles Times. «Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν όλα. Αλλά πρέπει να βρεις ένα κομμάτι που σου αρέσει και να αναγνωρίσεις ότι αυτό είναι που σου δίνει δύναμη».

Φυσικά, δεν αναφέρουν όλες οι ειδησεογραφικοί influencers του TikTok τις πηγές τους. Όπως συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό με άλλες πλατφόρμες, οι συγκλονιστικές επαναλήψεις των ειδήσεων που παραλείπουν τις λεπτομέρειες προέλευσης είναι συχνά οι πιο δημοφιλείς.

«Καλώς ήρθατε στις γελοίες μ@@@@@ες που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή», είπε ένας δημιουργός του TikTok ονόματι David Justinn με περίπου 9 εκατομμύρια ακόλουθους σε ένα βίντεο που ανέβασε στα τέλη του 2020. «Μόλις ανακαλύφθηκε ένας παγωμένος δράκος στον Καναδά», σημείωσε. Το βίντεο συγκέντρωσε περίπου 31 εκατομμύρια προβολές και περίπου 6 εκατομμύρια «likes».

Και σε θέματα όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, για παράδειγμα, ορισμένοι δημιουργοί αισθάνθηκαν πίεση να προσφέρουν απόψεις για το θέμα, ακόμη κι αν δεν έχουν τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα κάποιοι να δυσπιστούν για τις πληροφορίες που εμφανίζονταν στην εφαρμογή.

Παρόλο που η έρευνα του Pew έδειξε ότι οι ενήλικες των ΗΠΑ δυσπιστούν σε μεγάλο βαθμό για τις πληροφορίες που βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη δεδομένης της απήχησής του με νεότερους ενήλικες που είναι πιο διατεθειμένοι να εμπιστεύονται τις κοινωνικές εφαρμογές. Η εταιρεία είπε ότι στρατολογεί συνεργάτες ελέγχου δεδομένων παγκοσμίως για να βοηθήσουν στην επαλήθευση ισχυρισμών σχετικά με παραπληροφόρηση. Άλλες κοινωνικές εφαρμογές είχαν παρόμοιους συνεργάτες και απέτυχαν, μερικές φορές θεαματικά και επικίνδυνα, να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί αγωγοί ειδήσεων. Μια έκθεση του Pew του 2020 διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές που στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ειδήσεις έτειναν να είναι λιγότερο ενημερωμένοι για θέματα όπως η πολιτική ή η πανδημία COVID-19 από τους ομολόγους τους που ασχολούνταν με παραδοσιακά μέσα όπως το ραδιόφωνο ή οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι.

«Ανησυχώ και φοβάμαι ότι ο κατακερματισμός που βλέπουμε θα προκαλέσει προβλήματα στο πολιτικό σώμα. Ίσως οι άνθρωποι να δώσουν λιγότερη προσοχή στην πολιτική και στις παραδοσιακές ειδήσεις», δήλωσε ο Gerry Lanosga, διευθυντής του δημοσιογραφικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον.

«Για να επιβιώσουν», είπε, τα παραδοσιακά μέσα «πρέπει να είναι λιγότερο παραδοσιακά, φυσικά, αλλά πρέπει να βρουν έναν τρόπο να “εισβάλλουν” σε αυτές τις πλατφόρμες, να υπάρχουν σε αυτές και ακόμη και να ευδοκιμήσουν σε αυτές δημιουργώντας ειδησεογραφικά προϊόντα που είναι έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους ανθρώπους και να είναι ενδιαφέροντα».

Μερικοί προτιμούν τις ειδήσεις του TikTok που αποκλείουν εντελώς τους παράγοντες επιρροής και τα παραδοσιακά μέσα
Ορισμένοι χρήστες αποφεύγουν να σχολιάζουν ειδήσεις εντελώς, προτιμώντας να λαμβάνουν πληροφορίες από επί τόπου πλάνα, τη λεγόμενη “δημοσιογραφία των πολιτών“, ζωντανές εκδηλώσεις ή μαρτυρίες από πρώτο χέρι. Αυτά τα βίντεο, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο για έναν απλό TikToker να επικυρώσει, συχνά θεωρούνται ως πιο γνήσια ή αυθεντικά από τις πληροφορίες που παρέχονται από έναν παραδοσιακό δημοσιογράφο.

«Το να μπορείς να δεις την καθημερινότητα κάποιου και να διηγηθείς την ιστορία του, μοιάζει πολύ πιο αξιόπιστο ή αληθινό από κάτι που νιώθεις ότι βρίσκεται τόσο μακριά», είπε η Sanya Chaudhry, μια 25χρονη χρήστης του TikTok στο Τορόντο. Αν υπάρχει τρόπος με τον οποίο τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να κάνουν τις ειδήσεις «να φαίνονται αληθείς», συνέχισε, «σαν να είναι πραγματικοί άνθρωποι που λένε ιστορίες επί τόπου, αν μπορούν να βρουν έναν τρόπο να τις κάνουν πιο προσωπικές, ίσως αυτός είναι ένας τρόπος που μπορούν να κερδίσουν περισσότερους ανθρώπους». Και όσο δύσκολη κι αν είναι η επαλήθευση αυτών των βίντεο, ορισμένοι χρήστες του TikTok είπαν στο BI ότι πιστεύουν πως η εφαρμογή είχε ενσωματωμένα εργαλεία για να κρατά υπό έλεγχο τους κακούς θιασώτες. Η κοινότητα των χρηστών της εφαρμογής μπορεί να στραφεί σε λειτουργίες όπως η ενότητα σχολίων των βίντεο, η τη συρραφή βίντεο, είπαν.  Μια ανασκόπηση του Bloomberg στα “Community Notes” του X τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι η λειτουργία δυσκολεύτηκε να συμβαδίσει με έναν αδυσώπητο όγκο παραπληροφόρησης σχετικά με το Ισραήλ και τη Γάζα, με τους συντονιστές να χρειάζονται περισσότερες από επτά ώρες κατά μέσο όρο για να επισυνάψουν διορθωτικές σημειώσεις σε ψευδείς δημοσιεύσεις.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το TikTok η βιομηχανία των ΜΜΕ

Υπάρχει μια μορφή παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης για την οποία το TikTok αποδεικνύεται χρήσιμο και τυχαίνει να είναι το είδος της δημοσιογραφίας που συνθλίβεται περισσότερο από τη στροφή της βιομηχανίας ειδήσεων στην ψηφιακή: η τοπική δημοσιογραφία.

«Το TikTok είναι καλύτερο μέρος για τοπικές ιστορίες παρά για εθνικές, επειδή οι άνθρωποι συνδέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δουν περιεχόμενο ειδικά προσαρμοσμένο για αυτούς», δήλωσε ο Matt Shearer, ένας ρεπόρτερ από τη Βοστώνη. Η εταιρεία κέρδισε ένα περιφερειακό βραβείο Edward R. Murrow για καινοτομία με βάση τη δουλειά της στην εφαρμογή φέτος. «Κάθε φορά που δημοσιεύω ένα βίντεο για μια μικρή πόλη στη Μασαχουσέτη, όλοι σε αυτή τη μικρή πόλη και τις γύρω πόλεις το μοιράζονται», είπε ο Shearer.

Όσο ζωντανό κι αν είναι το οικοσύστημα ειδήσεων του TikTok, η εφαρμογή δεν έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τη βιομηχανία ειδήσεων να κερδίσει χρήματα. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το ραδιόφωνο θα συνεχίσει να ανθίζει είναι εάν έχετε προγραμματιστές και διευθυντές ειδήσεων που είναι αρκετά γενναίοι να καινοτομήσουν και δοκιμάσουν κάτι λίγο διαφορετικό», είπε ο Shearer. «Τίποτα δεν πρέπει να είναι τυπικό».

Άλλοι ραδιοφωνικοί παρουσιαστές όπως ο Jeffrey Ramsey του iHeart στο Ντένβερ ή η Shannon Burns στον Καναδά είπαν στο BI τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ότι είχαν χρησιμοποιήσει με επιτυχία την εφαρμογή για να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Αλλά μέχρι στιγμής, αυτοί οι “τοπικοί δημοσιογράφοι” και μια χούφτα έξυπνοι δημιουργοί σε εθνικές επωνυμίες ήταν εξαιρέσεις στον κανόνα.

Πάντως, όσο “ζωντανό” και αν είναι το οικοσύστημα ειδήσεων του TikTok, η εφαρμογή δεν έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τη βιομηχανία ειδήσεων να κερδίσει χρήματα.

Οι ειδήσεις αποτελούν εδώ και καιρό μεγάλο πονοκέφαλο για πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram και είναι ένα μοναδικά αμφιλεγόμενο θέμα για το TikTok, το οποίο έχει έναν ιδιοκτήτη με έδρα την Κίνα ο οποίος -ως γνωστόν- ελέγχεται έντονα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τη ροή των ειδήσεων και άλλων πληροφοριών.

Το TikTok, το οποίο λειτουργεί περισσότερο σαν μια πλατφόρμα ψυχαγωγίας παρόμοια με το YouTube ή το Netflix παρά με ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook, μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει ορισμένα από τα λάθη στην παράδοση ειδήσεων που οι προκάτοχοί του διέψευσαν. Τελικά, μπορεί να καταλήξει να δημιουργεί εκ νέου τις ίδιες φούσκες πληροφοριών που ταλαιπώρησαν τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, αλλά αυτή τη φορά για τη Gen Z.

Για τους εκδότες ειδήσεων, το να στοιχηματίσουν στην εφαρμογή ως πηγή για να βγάλουν χρήματα θα ήταν λάθος, ακόμη και όταν το TikTok καταβροχθίζει όλο και περισσότερο χρόνο προσοχής των χρηστών, είπε ο Brian Morrissey, ο οποίος ίδρυσε το ενημερωτικό δελτίο πολυμέσων The Rebooting και προηγουμένως ήταν πρόεδρος και συντάκτης στο επικεφαλής της Digiday.

Σε αντίθεση με το Google ή το Facebook, όπου οι σύνδεσμοι σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους μπορούν να τροφοδοτήσουν τα έσοδα από διαφημίσεις των εκδοτών, η σύνδεση είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο TikTok. Είναι ένα κλειστό οικοσύστημα με περιορισμένες επιλογές δημιουργίας εσόδων και η TikTok δεν έχει εκφράσει κανένα ενδιαφέρον να δώσει προτεραιότητα σε επαγγελματίες εκδότες. Επίσης, η εταιρεία συνήθως δεν πληρώνει τους εκδότες για το περιεχόμενό τους, αν και δοκιμάζει ένα πρόγραμμα κατανομής εσόδων από διαφημίσεις.

«Η ιδέα να εξαρτάται κανείς από τις πλατφόρμες για τα έσοδα από διαφημίσεις δεν είναι μια αρχή», είπε ο Morrissey. «Η ιδέα ότι αυτές οι τεχνολογικές πλατφόρμες θα βοηθήσουν τους εκδότες ειδήσεων με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή για μένα θα ήταν ένα γελοίο στοίχημα».

Αλλά το να πείσουμε τους Αμερικανούς εφήβους που κατά μια εκτίμηση περνούν κατά μέσο όρο 4,8 ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποσυνδεθούν από το TikTok και να πάνε απευθείας σε έναν ιστότοπο ειδήσεων που όλο και περισσότερο δυσπιστούν, είναι επίσης ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα.

Η συμβουλή της Kelsey Russell προς τη βιομηχανία είναι να μιμηθεί ό,τι η ίδια και οι συνομήλικοί της στο TikTok έχουν κάνει διαισθητικά: Κάντε τις ειδήσεις αναφορικές. Όπως κάθε TikToker, τα βίντεό της τραβούν τα μάτια μακριά από τους ίδιους τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που ελπίζει να προωθήσει. Αλλά η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ένα μοντέλο για το πώς αυτοί οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί μπορούν να κερδίσουν την επόμενη γενιά καταναλωτών.

«Όποτε μπορείτε να φέρετε τη νεότερη φωνή, μπορείτε να τη φέρετε στο τραπέζι, μπορείτε να την κάνετε ορατή, αυτό θέλει ο κόσμος», είπε η Ράσελ. «Πρέπει να γνωρίσεις τους ανθρώπους εκεί που βρίσκονται».

Με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΤΕΛ
79 - 63
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;