Γάζα: Στενεύει ο ισραηλινός κλοιός γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει της Χαμάς ότι επιχειρεί μέσα από το νοσοκομείο, κάτι που το προσωπικό αρνείται

Τα ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν, για δεύτερη ημέρα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, που παραμένει σε λειτουργία, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.

Κόσμος μέσα από το νοσοκομείο Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιουνίς της κεντρικής Γάζας, το οποίο φιλοξενεί εκτός από ασθενείς και πολλούς εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ανέφερε ότι ακούγονταν πυρά οβίδων από τα τανκς που προελαύνουν στην πόλη. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν επίσης σφοδρές μάχες με πυροβόλα όπλα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 142 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 278 τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει της Χαμάς ότι επιχειρεί μέσα από το νοσοκομείο, κάτι που το προσωπικό αρνείται.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και η χερσαία επιχείρηση, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σε μεγάλο βαθμό ερημώσει βόρεια, δύο τρίτα της παράκτιας λωρίδας μήκους 46 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 85% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αναγκαστεί να αναζητήσει καταφύγιο στο νότιο τμήμα της Γάζας, περιοχή που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς, η οποία κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακο.

Εντωμεταξύ, το σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακ-άουτ στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζεται για όγδοη ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακοπή από την έναρξη του πολέμου.

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισραηλινά πλήγματα σε κτήριο κατοικιών κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, όπως γνωστοποίησαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσύρει μέρος των δυνάμεών τους από τη βόρεια Γάζα αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις εκεί έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ομως οι Παλαιστίνιοι στο νότιο προάστιο της πόλης της Γάζας Τελ Αλ Χάουα ανέφεραν ότι τα ισραηλινά τανκς επέστρεψαν, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολεία της περιοχής να εκκενώσουν και να κατευθυνθούν νότια.

Η μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι έδωσε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς Αλ Μπουρέιτζ και Αλ Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα και στη Χαν Γιουνίς, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι μέλη της συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην κεντρική και βόρεια Γάζα προχωρώντας σε κατασχέσεις όπλων και σκοτώνοντας «αρκετούς ένοπλους τρομοκράτες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «16 ή 17» από τα συνολικά 24 οργανωμένα τάγματα μάχης της Χαμάς, ωστόσο η «εκκαθάριση του εδάφους θα απαιτήσει ακόμη πολλούς μήνες».

Γάζα – Νετανιάχου: «Οχι» σε παλαιστινιακή κυριαρχία

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα προκλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από επιθέσεις της Χαμάς, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 253 πιάστηκαν όμηροι, από τους οποίους περίπου οι μισοί παραμένουν στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε την αντίθεσή του στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολλές δυνάμεις εντός και εκτός Μέσης Ανατολής υποστηρίζουν ως τη μοναδική βιώσιμη λύση.

«Το Ισραήλ πρέπει να έχει τον έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού. Αυτός είναι απαραίτητος όρος», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ενημέρωση στο Τελ Αβίβ. «Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της κυριαρχίας, αλλά τι μπορείς να κάνεις;» πρόσθεσε.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ απάντησε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους αποτελεί τη μοναδική οδό για να υπάρξει ασφάλεια στο Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να πείσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης του άμαχου πληθυσμού, που στερείται από τον Οκτώβριο τις περισσότερες από τις ανθρωπιστικές προμήθειες από τις οποίες εξαρτιόταν για την επιβίωσή του.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, έχουν χάσει της ζωή τους σχεδόν 25.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, ενώ περισσότεροι από 62.000 έχουν τραυματιστεί.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά στη Γάζα είχαν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό ποδιών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, UNICEF.

Πηγή: Reuters

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;