Γεωργία Λαλέ για ροζ ελληνική σημαία: «Δέχθηκα απειλές, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το κύμα υποστήριξης»
Όσα ανέφερε η εικαστικός για την περιπέτεια του έργου της και για την προσπάθεια αποσιώπησης ενός ζητήματος που αφορά όλες τις γυναίκε

Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ μίλησε για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία από την έκθεση στο ελληνικό γενικό προξενείο στη Νέα Υόρκη και τα μηνύματα που έλαβε, ενώ έδωσε τη δική της εξήγηση για το έργο.

Η Γεωργία Λαλέ μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και ένα απόσπασμα της συνέντευξης προβλήθηκε στην εκπομπή «Πρωινό» σήμερα το πρωί.

 

 

 

«Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες, θύματα των γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες του έθνους μας και κάθε έθνους», είπε η Γεωργία Λαλέ, η εικαστικός της ροζ ελληνικής σημαίας.

Συμπλήρωσε πως δέχθηκε πολλά μηνύματα από γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ή βιασμό, αλλά και από φίλες γυναικών που σκοτώθηκαν από τους άνδρες τους το 2022.

Σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έκανε λόγο για παραποίηση συμβόλου, η Γεωργία Λαλέ είπε ότι «το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία. Λέγεται σημαία, έχει τετράγωνα και παραλληλόγραμμα που αναφέρονται στην ελληνική σημαία». Αμέσως μετά, επανέλαβε πως «δεν είναι η ελληνική σημαία. Είναι ένα εθνικό σύμβολο και σαν εθνικό σύμβολο αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες».

«Στενοχωρήθηκα με την απόφαση του ΥΠΕΞ να κατεβεί η ροζ ελληνική σημαία από το προξενείο»

Αναφορικά με το αν και πόσο στενοχωρήθηκε από την έκταση που έλαβε το θέμα, η εικαστικός απάντησε ότι «με στενοχώρησαν που θεώρησαν ότι ένα έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο. Στενοχωρήθηκα που το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει το έργο μου από το προξενείο».

Στη συνέχεια, τόνισε πως «σαν καλλιτέχνις και σαν γυναίκα νιώθω ότι η σημαία αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες και εμένα κατ’ επέκταση και να μην μιλήσουμε γι’ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα. Θεωρώ ότι το λάθος είναι από τη διαχείριση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση ήταν εγκεκριμένη».

Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε βάση σε μία ακραία πλευρά του (ελληνικού) κοινοβουλίου που δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και ζήτησαν να κατέβει το έργο μου μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο».

Η Γεωργία Λαλέ υποστήριξε παράλληλα ότι είναι πολλές οι συγγνώμες που πρέπει να ζητηθούν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και δεν υπάρχουν οι κοινωνικές βάσεις για να τις υποστηρίξουν».

Γεωργία Λαλέ: «Δέχθηκα απειλές για τη ροζ ελληνική σημαία»

Η εικαστικός μίλησε και για τις απειλές που έχει δεχθεί λόγω της ροζ ελληνικής σημαίας. «Όταν μέλη της Βουλής κάνουν ονομαστική επίθεση εναντίον μου, αυτό με εκθέτει σε κινδύνους πρακτικούς. Δέχθηκα απειλές, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το κύμα υποστήριξης που “πέρασαν” αλλά δεν “άγγιξαν”».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του υπουργείου Εξωτερικών με απογοήτευσε», ενώ αν είχε μπροστά της τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα του έλεγε ότι «κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία δεν το κατεβάζεις, αλλά το ανεβάζεις πιο ψηλά».

Τέλος, η Γεωργία Λαλέ γνωστοποίησε πως «είμαι ευχαριστημένη, γιατί οι ειδήσεις και οι εφημερίδες μιλούν για τις γυναικοκτονίες και για την ενδοοικογενειακή βία μετά από ένα τέτοιο περιστατικό. Είναι η πρώτη φορά που είναι αυτό το θέμα στην επικαιρότητα χωρίς να έχει πεθάνει άλλη μια γυναίκα».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;