Αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης - Αντιδράσεις για την εντολή
Η ροζ ελληνική σημαία σε έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης που έφερε θύελλα αντιδράσεων - Η κατακριτέα κίνηση του ΥΠΕΞ & η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η ροζ ελληνική σημαία που έκανε την εμφάνισή της σε έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε εντολή απόσυρσή της, η οποία ξεσήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεων.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η ροζ ελληνική σημαία είναι μέρος έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει η δημιουργός με την αλλαγή αυτή των χρωμάτων της σημαίας θέλει να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών. Η καλλιτέχνιδα, μέσα από το έργο της, επιχειρεί να ευαισθητοποίησει το κοινό μέσω της χειροποίητης σημαίας της που υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgia Lale Studio (@georgia_lale_studio)

Η περιγραφή της έκθεσης αναφέρει για το έργο:

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» 

Η ελληνική ροζ σημαία, όμως, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με το θέμα να φτάνει ακόμα και στην ελληνική Βουλή. Το ζήτημα προκάλεσε την οργή του επικεφαλής της Νίκης -κάτι που ήταν αναμενόμενο- ο οποίος έκανε λόγο για γαλανόλευκη σημαία που «βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας». Στη συνέχεια, ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων από ομοϊδεάτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν την παραβολή του θέματος. Μάλιστα, βλέπουν την εικαστική παρέμβαση ως προσβολή προς το έθνος και των συμβόλων του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgia Lale Studio (@georgia_lale_studio)

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, έκανε σχετική ανάρτηση, πριν ακόμα αποφασιστεί να κατέβει το έργο περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν με την περίφημη ροζ ελληνική σημαία, που εξόργισαν τους «πατριώτες». Στην ανάρτησή της αναφέρει ότι τα ακροδεξιά στοιχεία πέρα από το ότι ζητούσαν να κατέβει, προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα, με υβριστικά μηνύματα στην ίδια την εικαστικό αλλά και τους επιμελητές της έκθεσης, μεταξύ άλλων. Όπως γράφει:

«Το θέμα είχε προκύψει Εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Χτες ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει…»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Consulate Gen of Greece in NY (@greeceinnewyork)

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόφαση Γεραπετρίτη

Μετά την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη να αποσυρθεί από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έργο τέχνης η ροζ ελληνική σημαία, σφοδρές ήταν αντιδράσεις από τα κόμμα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για λογοκρισία.

Πιο συγκεκριμένα, τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν τις αντιδράσεις του για τη λογοκρισία του έργου τέχνης. Η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα. Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών.

Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών.

Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες.

Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση»

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε την αντίδρασή του στην απόφαση Γεραπετρίτη. Μέσα από ανάρτησή του, σημείωσε:

«Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία.

Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα.

*Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της»

Πηγή cover photo: Instagram

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
58'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
58'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
7'
35 - 58
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΗΜ
40 - 36
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;