Στο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί μπροστά στα ταμπού του
«Εχω μηδενικά ταμπού. Η επίσκεψη στο μουσείο αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα ανεκτικότητας των επισκεπτών».

Στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης της Βαρκελώνης (Museu de l’Art Prohibit), ο θεατής μπορεί να θαυμάσει έργα «λογοκριμένα, απαγορευμένα ή σε καλλιτεχνική δυσμένεια λόγω πολιτικών, κοινωνικών ή θρησκευτικών λόγων».

Το μουσείο, του οποίου ιθύνων νους και επικεφαλής είναι ο Καταλανός συλλέκτης και επιχειρηματίας Τάτχο Μπένετ, ανοίγει τις πύλες του αυτή την εβδομάδα με μια έκθεση 42 έργων από διάφορους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Gustav Klimt, Ai Weiwei, Banksy.

«Η λογοκρισία δεν είναι πλέον τόσο αποδεκτή σήμερα όσο ήταν κάποτε. Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν» λέει ο Κάρλες Γκέρα, καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσείου. Ο ίδιος, παρότι παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις όπου επικρατεί ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης, θεωρεί πως η προσωπική ελευθερία στις ημέρες μας κερδίζει έδαφος. «Μέσω αυτής της συλλογής, ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει εξουσία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Museu de l’Art Prohibit (@museudelartprohibit)

O Μπένετ ξεκίνησε να συλλέγει λογοκριμένη τέχνη το 2018, μετά την απόσυρση του έργου «Political Prisoners in Contemporary Spain» του Ισπανού Σαντιάγο Σιέρα από την έκθεση Arco της Μαδρίτης. Το έργο παρουσιάζει 24 πορτρέτα με πίξελ, πολιτικών και ακτιβιστών.

«Ηθελα να το αγοράσω γιατί το έργο αυτό αντικατροπτίζει με γενναιότητα μια κατάσταση με την οποία κάποιοι άνθρωποι ίσως συμφωνούν, ενώ άλλοι όχι», εξηγούσε ο Μπένετ τότε για την απόφασή του να αγοράσει το αποσυρθέν έργο τέχνης.

«Οταν υπάρχει μία πράξη λογοκρισίας, δύο πράγματα συμβαίνουν. Από τη μία περιορίζεται η ελευθερία ενός καλλιτέχνη, από την άλλη η ελευθερία του κόσμου να αλληλεπιδράσει με το έργο», σημειώνει ο ίδιος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Museu de l’Art Prohibit (@museudelartprohibit)

Σήμερα, η προσωπική συλλογή του Μπένετ απαριθμεί πάνω από 200 έργα, κυρίως από τον 20ό και 21ο αιώνα, με τέχνη που θίγει θρησκευτικά, πολιτικά, σεξουαλικά θέματα ταμπού – από το γλυπτό με τον δικτάτορα Φράνκο του Ισπανού Eugenio Merino και την εγκατάσταση της Ines Doujak με έναν πρώην βασιλιά σε ερωτική περίπτυξη με σκύλο, έως τον Εσταυρωμένο πάνω σε ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος του Αργεντίνου Λεόν Φεράρι.

«Εχω μηδενικά ταμπού. Η επίσκεψη στο μουσείο αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα ανεκτικότητας των επισκεπτών», λέει στην Telegraph ο Μπένετ.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: kathimerini

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;