Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Η αποστομωτική ανάρτηση για τη ροζ σημαία
Με αφορμή την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας από την Έκθεση του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, χώρεσε μέσα σε μία ανάρτηση όλα εκείνα που προσπαθούμε να πούμε μέσα σε ολόκληρα κείμενα.

Με αφορμή την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας από την Έκθεση του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, χώρεσε μέσα σε μία ανάρτηση όλα εκείνα που προσπαθούμε να πούμε μέσα σε ολόκληρα κείμενα.

Η συγκεκριμένη εικαστική δημιουργία από τη Γεωργία Λαλέ, έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει για το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και θύμισαν Μεσαίωνα.

Μέσα από μία ανάρτηση κάνει μία αναδρομή σε δέκα πασίγνωστα έργα τέχνης που έχουν ως βάση τους τη σημαία.

Η υπόθεση με τη ροζ ελληνική σημαία

Τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η ροζ ελληνική σημαία που έκανε την εμφάνισή της σε έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε εντολή απόσυρσή της, η οποία ξεσήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεων.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η ροζ ελληνική σημαία είναι μέρος έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει η δημιουργός με την αλλαγή αυτή των χρωμάτων της σημαίας θέλει να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών. Η καλλιτέχνιδα, μέσα από το έργο της, επιχειρεί να ευαισθητοποίησει το κοινό μέσω της χειροποίητης σημαίας της που υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.

Η περιγραφή της έκθεσης αναφέρει για το έργο:

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» 

Η ελληνική ροζ σημαία, όμως, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με το θέμα να φτάνει ακόμα και στην ελληνική Βουλή. Το ζήτημα προκάλεσε την οργή του επικεφαλής της Νίκης -κάτι που ήταν αναμενόμενο- ο οποίος έκανε λόγο για γαλανόλευκη σημαία που «βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας». Στη συνέχεια, ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων από ομοϊδεάτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν την παραβολή του θέματος. Μάλιστα, βλέπουν την εικαστική παρέμβαση ως προσβολή προς το έθνος και των συμβόλων του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgia Lale Studio (@georgia_lale_studio)

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, έκανε σχετική ανάρτηση, πριν ακόμα αποφασιστεί να κατέβει το έργο περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν με την περίφημη ροζ ελληνική σημαία, που εξόργισαν τους «πατριώτες». Στην ανάρτησή της αναφέρει ότι τα ακροδεξιά στοιχεία πέρα από το ότι ζητούσαν να κατέβει, προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα, με υβριστικά μηνύματα στην ίδια την εικαστικό αλλά και τους επιμελητές της έκθεσης, μεταξύ άλλων. Όπως γράφει:

«Το θέμα είχε προκύψει Εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Χτες ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει…»

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Consulate Gen of Greece in NY (@greeceinnewyork)

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;