«The Marvels»: Το MCU ψάχνει ακόμα τα πατήματά του
Με το «The Marvels» τα προβλήματα που πλήττουν τα τελευταία χρόνια το MCU γίνονται πιο φανερά από ποτέ και δείχνουν πως γρήγορα χρειάζεται να βρεθεί μία λύση.

Την Πέμπτη (9/11) έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η 33η ταινία του MCU και η τρίτη ταινία του Phase Five, «The Marvels». Η ταινία που αποτελεί σίκουελ της ταινίας του 2019 «Captain Marvel» με πρωταγωνίστρια τη Brie Larson, έρχεται υπό τη σκηνοθετική σφραγίδα της Nia DaCosta να προσφέρει μία διασκεδαστική περιπέτεια -τουλάχιστον για τα πρώτα 45 λεπτά- που δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω, ενώ κάνει ακόμα πιο εμφανή τα προβλήματα του franchise.

Μετά το «Avengers: Endgame», την τελευταία πράξη σε ένα saga που ξετυλίχθηκε μέσα από τρεις φάσεις και 22 ταινίες, ο Kevin Feige προσπάθησε να ξεκινήσει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο του MCU. Νέοι χαρακτήρες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, νέες ιστορίες με διαφορετικές θεματικές, αλλά και πολύ περιεχόμενο που απλώθηκε τόσο σε streaming σειρές για το Disney+, όσο και σε κινηματογραφικές ταινίες. Το πρόβλημα; Φαίνεται να μην υπήρχε καθαρό πλάνο.

Μερικά project του νέου μεγάλου saga του MCU ασχολούνται με το πολυσύμπαν, άλλα μας σύστηναν νέους χαρακτήρες, ενώ άλλα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τη νέα υπερομάδα των Young Avengers. Όλα αυτά κατακερμάτισαν τους φανς και έκαναν πιο δύσκολο για τον απλό θεατή να παρακολουθήσει το οποιοδήποτε νέο project, καθώς χρειαζόταν να έχει περάσει ώρες μπροστά από την οθόνη του. Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχειλίζει το ποτήρι είναι το «The Marvels».

Μετά από ένα ατύχημα, η Captain Marvel συναντιέται με την Ms. Marvel (Iman Vellani) και την Captain Monica Rambeau (Nia DaCosta), καθώς αλλάζουν θέση μεταξύ τους κάθε φορά που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τις δυνάμεις τους. Οι τρεις τους θα χρειαστεί σύντομα να συμμαχήσουνώστε να προστατεύσουν το γαλαξία από μια πρωτοφανή μοχθηρή απειλή. Σε αυτή την αποστολή θα τους βοηθήσει και ο Nick Fury (Samiuel L. Jackson).

Αν διαβάσει απλά την επίσημη σύνοψη της ταινίας ένας απλός θεατής θα έχει πολλές απορίες. Ποια είναι η Ms. Marvel; Ποια είναι η Monica Rambeau; Πού βρισκόταν τόσο καιρό η Captain Marvel;

Όλα αυτά γιατί η ιστορία των τριών πρωταγωνιστών απλώνεται σε διαφορετικές ταινίες και σειρές του MCU. Για να καταλάβεις ακριβώς τι συμβαίνει στο «The Marvels», θα πρέπει να έχει δει τρεις σειρές, «Ms. Marvel», «WandaVision» και «Secret Invasion» -αν και η τελευταία είναι προαιρετική γιατί δεν παίζει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στην πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας- και δύο ταινίες, «Captain Marvel» και «Avengers: Endgame». Για να μη μιλήσω για τις σκηνές προς το τέλος που χρειάζεται να έχεις δει ακόμα μία σειρά του Disney+ και να γνωρίζεις γενικότερα από υπερήρωες.

Μπορεί η Nia DaCosta να έχει χρησιμοποιήσει έναν διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο για να συστήσει στο κινηματογραφικό κοινό την Kamala Khan aka Ms. Marvel, αλλά η χρήση των flashback για την ιστορία της Monica Rambeau δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κάνουν το συναισθηματικό βάθος της σχέσης της με την Captain Marvel να απουσιάζει. Είτε η σκηνοθέτης και το στούντιο θα έπρεπε να εμπιστευθούν το κοινό τους πως έχουν δει τις ιστορίες των δύο νέων χαρακτήρων, είτε θα έπρεπε να αφήσουν την υπερφόρτωση της ταινίας με χαρακτήρες στην άκρη και να πουν μία πιο απλή ιστορία.

Και σκέψου πως η διασύνδεση με το υπόλοιπο σύμπαν του MCU δεν αποτελεί το μείζον ζήτημα της ταινίας!

The Marvels

Το «The Marvels» ξεκινάει δυναμικά με μία ωραία εναρκτήρια σεκάνς και μία σκηνή δράσης που λαμβάνει χώρα στο σαλόνι του σπιτιού της Ms. Marvel, σε ένα διαστημικό ασανσέρ και σε έναν διαφορετικό πλανήτη, με τις ηρωίδες να αλλάζουν θέσεις συνέχεια. Αποτελεί μία ωραία και γρήγορη εισαγωγή σε κάτι διαφορετικό για το σύμπαν των υπερηρώων που σύντομα χάνει τη δυναμική του και μετατρέπεται σε ένα επεισόδιο από cartoon που βλέπαμε ως παιδιά κάθε πρωί Σαββάτου και με μετριότατα οπτικά εφέ. Τότε, που ακόμα, δεν είχαν φτάσει στο επίπεδο που έχουν φτάσει σήμερα αρκετές από τις σειρές κινουμένων σχεδίων.

Σε όλο αυτό συμβάλει και μία μονοδιάστατη κακός. Πόσες φορές ακόμα θα χρειαστεί να δούμε σε τέτοιου είδους ταινίες έναν κακό που έχει κάποια προσωπική διαμάχη με τον πρωταγωνιστή και θέλει να καταστρέψει ό,τι αυτός αγαπάει; Πόσες φορές ακόμα θα ανοίγουν τρύπες στον ουρανό για τα φινάλε των υπερπαραγωγών αυτών; Ίσως να φταίει και η μονοδιάστατη της Zawe Asthon, αλλά νόμιζα τα είχαμε ξεπεράσει αυτά…

Μετά από ταινίες όπως τα «The Batman», αλλά και το «Black Panther: Wakanda Forever», περιμέναμε κάτι διαφορετικό από το MCU. Ειδικότερα, όταν έχει αναλάβει το project μία φωνή σαν της Nia DaCosta, όπου ξεχώρισε με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο «Little Woods». Κάπως έχει μετατραπεί σε σύστημα της Marvel να παίρνει μεγάλα ανερχόμενα ταλέντα και να μην επιτρέπει στη σκηνοθετική τους φωνή να βγει προς τα έξω. Εδώ θα μου πεις πως ολόκληρη βραβευμένη με Όσκαρ Σκηνοθεσίας Chloe Zhao, δεν κατάφερε να ξεφύγει από την κονσερβοποίηση που έχουν υποστεί αυτές οι ταινίες.

The Marvels

Υπάρχουν δείγματα, όμως, για κάτι πολύ καλύτερο…

Μέσα σε όλο τον καταιγισμό καταστάσεων, επεξηγηματικών διαλόγων και υπερδυνάμεων, οι τρεις πρωταγωνίστριες του «The Marvels»  καταφέρνουν να σχηματίσουν μία διασκεδαστική ομάδα με τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν. Οι τρεις τους είναι πιο ζωντανές και ελεύθερες ερμηνευτικά όταν δε χρειάζεται να εξηγούν τα πάντα στους θεατές και απλά… να παίζουν. Η σεκάνς της προπόνησης, αλλά και η σκηνή που θα διχάσει σίγουρα το κοινό στον πλανήτη όπου μιλούν τραγουδιστά. Δείχνουν κάτι τελείως διαφορετικό για το MCU, αλλά και το σύμπαν των υπερηρώων που προσπάθησε να φέρει εις πέρας η DaCosta.

Παράλληλα, η οικογένεια της Ms. Marvel, καταφέρνει να ζωντανέψει τη δευτερεύουσα πλοκή της ταινίας. Μία πλοκή που, πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης, καθώς ο Samuel L. Jackson βρίσκεται παγιδευμένος σε μία ιστορία χωρίς αντίκτυπο και κάτι να προσθέσει στην κεντρική διαμάχη.

The Marvels

Το μόνο που φαίνεται να σώζει το «The Marvels» είναι το τέλος του -και όχι γιατί επιτέλους έφτασε σε αυτό!

Μπορεί η 33η ταινία του MCU να φανερώνει τα προβλήματα που τόσο ωραία έχει αναλύσει σε πρόσφατο άρθρο το Variety και να είναι μία μέτρια προσπάθεια στο σύνολό της -διασκεδαστική που απλά θα ξεχάσεις μετά- όμως το τέλος μας δείχνει προς ένα… επικό μέλλον. Χωρίς να κάνω πολλά spoiler, το «The Marvels» είναι ένα σημαντικό τελικά κεφάλαιο του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel που -δυστυχώς- θα πρέπει να δει κάθε φαν.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;