Η παταγώδης αποτυχία του «Secret Invasion»
Η μίνι σειρά «Secret Invasion» του MCU χάνει και το fun των κόμικς στα οποία βασίστηκε, αλλά και την ίντριγκα των καλύτερων πολιτικών θρίλερ για να πει μία ανιαρή και χωρίς ουσία ιστορία που θα συνεχιστεί σε επόμενα κεφάλαια του franchise.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το MCU βρίσκεται σε μία καθοδική πορεία με κάθε νέα περιπέτεια στο άλλοτε στολίδι της Disney να είναι χειρότερη από την προηγούμενη (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Το «Secret Invasion» φαινόταν φτιαγμένο για να το αλλάξει αυτό με την επιστροφή του Nick Fury του Samuel L. Jackson και την τοποθέτησή του στο κέντρο μίας απειλής που θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον του κινηματογραφικού franchise. Όμως, η σειρά ήταν μία τεράστια αποτυχία και αυτή που έχει κάνει τους φανς να πουν «μέχρι εδώ».

Τουλάχιστον, έτσι ένιωσα εγώ!

Η σειρά ξεκίνησε με έναν ρυθμό που δε σε έκανε να θέλεις να συνεχίσεις να την παρακολουθείς, ενώ παρά τη βελτίωση που παρουσιάστηκε στα επόμενα επεισόδια, βρέθηκε και πάλι μπροστά σε έναν τοίχο. Σκέψου πως την είχα παρατήσει για αρκετές ημέρες και μόλις τώρα ολοκλήρωσα τα δύο τελευταία επεισόδια.

Με το «Secret Invasion» έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το MCU θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να καταφέρει να φτάσει ξανά την παλιά του αίγλη και πως δε χρειάζεται να βλέπω με το που κυκλοφορεί κάθε νέα ταινία ή σειρά. Θα παρακολουθώ αυτές που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ό,τι γίνει. Έτσι και αλλιώς, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο YouTube και στα social media που θα μπορούν να με ενημερώσουν για τις όποιες εξελίξεις έχω χάσει.

Και αν ένιωσα έτσι εγώ, που γενικότερα λατρεύω το MCU και τα κόμικς, πώς θα ένιωσε ένα κοινό που δεν παρακολουθεί με την ίδια θέρμη τις υπερηρωικές αυτές περιπέτειες; Πόσο νωρίτερα έφθασε στο συμπέρασμα που κατέληξα μόλις εγώ;

Ένα ολέθριο συμπέρασμα για το MCU…

Δεν είχε ούτε το fun των κόμικς, αλλά ούτε την κατασκοπική αγωνία του «Winter Soldier»

Πρέπει να πω πως περίμενα το «Secret Invasion» να συνεχίσει να διορθώνει τα θέματα που είχαν δημιουργηθεί στο MCU μετά το «Avengers: Endgame» και να συνεχίσει την καλή πορεία που είχε ξεκινήσει το «Guardians of the Galaxy Vol. 3» νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι του 2023.

Η μίνι σειρά του Kyle Bradstreet με σκηνοθέτη τον Ali Selim βασίζεται σε ένα από τα πιο fun και αγαπημένα story arcs των κόμικς της Marvel. Ένα κόμικ που ήταν γεμάτο εκπλήξεις και σε έκανε σε κάθε τεύχος να αναρωτιέσαι ποιος μπορεί να είναι Skrull, ενώ δεν έχανε τους χαρακτήρες και τη δράση.

Secret Invasion

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ, φαινόταν πως η μίνι σειρά του Disney+ θα ακολουθούσε έναν πιο σκοτεινό και… κατασκοπευτικό δρόμο στα χνάρια του «Captain America: The Winter Soldier». Κάνοντας τους πάντες να πιστεύουν πως θα παίξει με θέματα πολιτικά, ενώ θα μεταφέρει αυτή την αβεβαιότητα του ποιος είναι ποιος από τα κόμικ κάνοντας παράλληλα και ένα κοινωνικό σχόλιο.

Αλλά δεν κατάφερε τίποτα από τα δύο…

Οι αλλαγές που είχε φέρει στην ιστορία των Skrull το «Captain Marvel» έκανε κάπως περίεργη αυτή την πλοκή, όπου μία ομάδα Skrull, μία εξωγήινη φυλή που μπορεί να πάρει την μορφή οποιουδήποτε, βάζει ως στόχο να εξαλείψει την ανθρωπότητα και να πάρει τη θέση της πάνω στον πλανήτη Γη. Η συμφωνία του Nick Fury με τον Talos (Ben Mendelsohn) στην ταινία του 2019, θα έπρεπε να είχε λύσει τα προβλήματα αυτά.

Secret Invasion

Ή, ίσως, το «Secret Invasion» να χρειαζόταν περισσότερο χώρο και χρόνο για να πει την ιστορία του. Ίσως, περισσότερα project με κεντρικό θέμα την εισβολή των Skrull ή, γιατί όχι, μία ολόκληρη Φάση του MCU;

Επίσης, που στο καλό ήταν οι Avengers; Τουλάχιστον, η Captain Marvel;

Η ίδια η σειρά προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτή την απουσία μέσα από έναν διάλογο του Nick Fury με την Sonya Falsworth (της μόνης σωτήριας παρουσίας στη μίνι σειρά με το όνομα Olivia Colman). Η δικαιολογία του Fury πως πρόκειται για κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει προσωπικά ο ίδιος έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα!

Παράλληλα, ενώ το «Secret Invasion» έχει αποφασίσει πως είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, δε χρησιμοποιεί τα στοιχεία του είδους στον βαθμό που το κάνει ένα απολαυστικό θρίλερ και μετατρέπεται σε κάτι ανιαρό. Θα έπρεπε η αγωνία να «χτυπάει» κόκκινο. Να μη γνωρίζεις ποιος είναι Skrull και ποιος όχι, να αναρωτιέσαι συνέχεια και ο Fury να νιώθει πως απειλείται κάθε δευτερόλεπτο της σειράς. Αυτό δε γίνεται πουθενά, με τους χαρακτήρες που είναι Skrull να αποκαλύπτονται αρκετά σύντομα και, μάλιστα, ένας από αυτούς να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς αλλάζει την πλοκή αρκετών ταινιών που έχουμε ήδη δει!

Όταν δείτε για ποιον λέω θα αναφωνήσετε ένα ΓΙΑΤΙ!

Η «καρδιά» της ταινίας δεν ήταν εκεί που πρέπει

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει το «Secret Invasion» είναι το πολιτικό σχόλιο που θέλει να κάνει.

Στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που ζούμε η παρουσία μίας φυλής προσφύγων – τα Skrull έχουν παρουσιαστεί ως πρόσφυγες ήδη από το «Captain Marvel» – που θέλει να αφανίσει τη φυλή που ζει στο νέο έδαφος που φιλοξενείται, δε ξέρω τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στο ευρύ κοινό. Η θέση πως ανάμεσα σε εκείνους που ψάχνουν να βρουν έναν καινούριο τόπο για να ξεκινήσουν μία νέα ζωή και να φύγουν από τις πατρίδες τους στις οποίες κινδυνεύουν υπάρχουν και ακραίες φωνές που απλά θέλουν να κατακτήσουν αυτή τη νέα πατρίδα, φαίνεται να ισχυροποιεί τις θεωρίας μίας alt-right πτέρυγας.

Secert Invasion

Στα τελευταία λεπτά του «Secret Invasion» φαίνεται πως οι δημιουργοί είχαν ένα σχόλιο στο μυαλό τους για τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Ένα σχόλιο, όμως, που ξεπετάγεται γρήγορα και άτσαλα με σκηνές μοντάζ, οι οποίες θα ήταν καλύτερες αν είχε χρόνο η σειρά και όχι μόνο έξι επεισόδια (κάτι συνηθισμένο για τις σειρές του MCU) και, μάλιστα, θα μπορούσε να γεμίσει ολόκληρα επεισόδια.

Υποθετικά, τα γεγονότα που είδαμε στη σειρά θα συνεχίσουν στο «Armor Wars» και στο «Captain America 4». Οπότε, έχουμε ακόμα ελπίδα για να δούμε πως θα χειριστεί το MCU αυτή τη θεματική.

Άλλο ένα στοιχείο που συντελεί στην παταγώδη επιτυχία του «Secret Invasion» είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί τις δολοφονίες αγαπημένων και μεγάλων χαρακτήρων. Ο θάνατος της Maria Hill είναι μία ακόμα περίπτωση fridging – η γνωστή σκηνή από τα κόμικ όπου ο κακός σκοτώνει τη φιλενάδα του Green Latern και τη βάζει στο ψυγείο για να κινητοποιήσει τον κεντρικό χαρακτήρα, εξ ου και το όνομα- ενώ ο θάνατος του Talos γίνεται μέσα σε έναν καταιγισμό δράσης και ώθησης προς τα εμπρός της πλοκής, που τελικά φαίνεται να μην αγγίζει ούτε τον Fury, αλλά ούτε το κοινό.

Για να μην αναφερθώ στην τελική μάχη που, για μία ακόμα φορά, είναι ένας καταιγισμός οπτικών εφέ! Μάλιστα, σε μία μίνι σειρά η οποία θα έπρεπε να μείνει μακριά από αυτό τον χαμό εφέ και CGI. Ενώ, και το MacGuffin της ιστορίας, ο κεντρικός στόχος του μεγάλου κακού (πέρα του ότι εμφανίζεται αρκετά αργά) είναι μία βλακώδης σκέψη των δημιουργών…

Secret Invasion

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου του «Secret Invasion», αποκαλύφθηκε πως οι τίτλοι αρχής ήταν δημιούργημα προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. Σε συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης της μίνι σειράς Ali Selim υποστήριξε πως η απόφαση αυτή έγινε με βάση καλλιτεχνικά κριτήρια που προοριζόταν να αντικατοπτρίζει το μυστήριο γύρω από τα Skrull στο οποίο βασίζεται και η ιστορία. Αν και φαίνεται σαν μία δικαιολογία για… τα αδικαιολόγητα, νομίζω πως είναι η καλύτερη περίληψη για τη σειρά!

Ένα άσχημο, πολιτικά αδαή project που νομίζει πως είναι εξυπνότερο από αυτό που πραγματικά είναι…

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1