Πέντε χρόνια χωρίς τον Ζακ Κωστόπουλο - Ακόμη ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη
Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας

Πέρασαν κίολας πέντε χρόνια από την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, σε κοινή θέα, μέρα μεσημέρι στην Ομόνοοια. Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος (ή η Zachie Οh) άφησε την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Το λιντσάρισμα που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, που κατέληξε τελικά στην δολοφονία του, πυροδότησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Παρότι ο Ζακ ήταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολιτική, ορισμένοι νοικοκυραία θέλησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του, σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν οι ίδιοι από τις κατηγορίες σε βάρος τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Colour Youth (@colouryouth)

Για αυτούς, ο Ζακ ήταν ένας τοξικοεξαρτημένος κλέφτης, τον οποίον προσπάθησαν να αποτρέψουν από το να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο. Το κοσμηματοπωλείο, έξω από το οποίο ξεψύχισε.

Ο επίδοξος ληστής είχε υποκύψει στα τραύματά του ήταν ο τίτλος στις ειδήσεις. Η εν ψυχρό δολοφονία ενός ανθρώπου – οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση – δεν συγκίνησε και πολύ τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τότε ήταν απλά ένας κλέφτης.

Μέχρι που το βίντεο της δολοφονίας του άρχισε να διακινείται από τα μέσα ενημέρωσης, συνοδευόμενο από το όνομα του θύματος. Δεν ήταν απλά ένας κλέφτης, ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος.

Τελικά, η εκδοχή της «ληστείας» αποδείχθηκε ψευδής, παρότι, μέχρι και σήμερα, διακινείται ακόμα από τους ίδιους τους θύτες.

Παρότι η δολοφονία του καταγράφηκε καρέ-καρέ από δεκάδες κινητά διερχομένων πολιτών – που προτίμησαν τη βιντεοσκόπηση της εγκληματικής πράξης από το να βοηθήσουν το αιμόφυρτο θύμα – το υλικό δεν αποτέλεσε αποδεικτικό στοιχείο για τη Δικαιοσύνη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by inExarchia.gr (@inexarchiagr)

Η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών ετών, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2022, όπου το δικαστήριο θεώρησε πως οι αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον ήδη νεκρό Ζακ, εκείνο το μεσημέρι στην Ομόνοια, δεν έκαναν τίποτα λάθος και αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους ανάμεσα σε χειροκροτήματα και ιαχές θριάμβου. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών χλεύαζαν την οικογένεια του Ζακ από τα πίσω έδρανα της δικαστικής αίθουσας, ενώ προπηλάκισαν τη Μάγδα Φύσσα, που βρέθηκε ως αλληλέγγυα στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά). Ο κοσμηματοπώλης απλώς τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας. Ο κοσμηματοπώλης στην απολογία του δεν ζήτησε ούτε μια φορά συγγνώμη για το έγκλημά του. Μόνο εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο αλληλέγγυος κόσμος έβαψε με ροζ μπογιά το κατάστημά του. Ο μεσίτης αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά με απόφαση του Αρείου Πάγου.

View this post on Instagram

A post shared by Lέξεις (@lekseis__)

Η υπόθεση έρχεται και πάλι στο Εφετείο στις 15 Δεκεμβρίου του 2023, γιατί για τη δολοφονία του Ζακ, αν και υπήρχαν έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, τελικά δύο ήταν οι κατάδικοι και κανείς δεν βρίσκεται στη φυλακή σήμερα.

Ζακ Κωστόπουλος: Η μητέρα του έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ατιμωρησία του Ζακ καταγγέλθηκε από τους γονείς του, οι οποίοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τον Φεβρουάριο του 2022, επισημαίνοντας ότι «νιώθουμε απαξίωση και έλλειψη σεβασμού προς το νεκρό παιδί μας και την οικογένειά μας».

Επίσης, βρέθηκαν στα έδρανα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα να μην κλείσει η υπόθεση της δολοφονίας και να επανεξεταστεί στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (LIBE).

«Εσείς πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτή την αδικία, που δεν είναι και η μοναδική. Κι αν δεν μπορείτε εσείς να κάνετε κάτι γι’ αυτό, τότε γιατί είστε εδώ;» αναρωτήθηκε η μάνα του Ζακ, η Ελένη, για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η απάντηση που έλαβε η οικογένεια μήνες μετά είναι η υπόσχεση να ζητηθούν εξηγήσεις από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ραντεβού στην Γλάδστωνος στις 19:00

 

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;