ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Βουλγαρίας επειδή δεν αναγνωρίζει τον γάμο δύο γυναικών
Οι δύο γυναίκες δικαιώθηκαν και οι δικαστικές αρχές καταδίκασαν τη Βουλγαρία για παραβίαση των δικαιωμάτων που εγγυώνται τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής

Την καταδίκη της Βουλγαρίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την άρνηση της χώρας να αναγνωρίσει τον γάμο ζευγαριού γυναικών στο εξωτερικό.

Πρόκειται για δύο γυναίκες βουλγαρικής υπηκοότητας οι οποίες ενώθηκαν με γάμο το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σήμερα ζουν στη Σόφια.

Οι 30χρονες γυναίκες κατήγγειλαν στο Δικαστήριο την άρνηση των βουλγαρικών αρχών να τις καταγράψουν ως «έγγαμες» στις ληξιαρχικές πράξεις, καθώς και το γεγονός ότι δεν έτυχαν της δικαστικής προστασίας που δικαιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο γυναίκες δικαιώθηκαν και οι δικαστικές αρχές καταδίκασαν τη Βουλγαρία για παραβίαση των δικαιωμάτων που εγγυώνται τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 8).

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν επιδίκασε αποζημίωση προς τις δύο γυναίκες κρίνοντας ότι η ίδια η απόφαση συνιστά επαρκή ικανοποίηση για την βλάβη που έχουν υποστεί. Η Βουλγαρία καλείται όμως να καταβάλει 3.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα για τις δύο γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΔΑ είναι αρμόδιο για την τήρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 46 χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
29'
0 - 2
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
29'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
0'
48 - 46
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;