Βρετανικό Μουσείο: Παραιτείται ο υποδιευθυντής
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς αναμένεται να αποχωρήσει από την θέση του.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς αναμένεται να αποχωρήσει από την θέση του όταν ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλεμμένες και χαμένες αρχαιότητες.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Χάρτγουικ Φίσερ ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων δημοσίως συγγνώμη για την αμφισβήτηση μέσα στην εβδομάδα, του Δρ. Γκράντελ, ο οποίος και είχε ειδοποιήσει το μουσείο ότι αρχαιότητες από τις συλλογές του βρίσκονται προς πώληση στο eBay.

Ο Φίσερ είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή, αλλά φαίνεται πως η αποκάλυψη του σκανδάλου επιτάχυνε τις εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε πως αντικείμενά του είχαν «κλαπεί ή και εξαφανιστεί», συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα.

Ο ειδικός και έμπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε δει στο διαδίκτυο αρχαία αντικείμενα σύμφωνα με την αλληλογραφία που επικαλείται το BBC ανάμεσα στον ίδιο και την διοίκηση του μουσείου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Γουίλιαμς απάντησε τον Ιούλιο του 2021 στον Γκραντέλ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παράβαση».

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι άρχισε να υποψιάζεται το ενδεχόμενο κλοπής όταν είδε μια φωτογραφία ενός εκμαγείου ενός ρωμαϊκού θραύσματος, το οποίο, όπως είπε, ήταν προς πώληση και είχε καταχωρηθεί στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

Ο έμπορος κατηγόρησε τον διευθυντή – τον Φίσερ – και τον Γουίλιαμς ότι «τα σκούπισαν όλα κάτω από το χαλί». Ο Φίσερ δήλωσε τότε ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» για οποιαδήποτε παράβαση, προσθέτοντας ότι τα αντικείμενα που είχε αναφέρει ο Γκραντέλ ήταν στη συλλογή.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;