Έμφυλα στερεότυπα
Το κείμενο έγραψε η αναγνώστρια του neolaia.gr, Εβελίνα Γραβάνη.

Το γυναικείο φύλο κατά το πέρασμα του χρόνου έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αμέτρητα εμπόδια και χρειάστηκε να δώσει σκληρές μάχες, χρειάστηκε ακόμη και να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή στο βωμό των δικαιωμάτων του. Ρίχνοντας μια μάτια στην αρχαιότητα θα διαπιστώσουμε πως οι γυναίκες είχαν υποδεέστερη θέση συγκριτικά με τους άντρες, γεγονός που συνεχίζεται έως σήμερα. Για παράδειγμα ο Αριστοτέλης ένας απο τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας θεωρούσε τις γυναίκες ως τον μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου. Ας επανέλθουμε όμως στο σήμερα.

Αύγουστος 2023. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί κάνουν λόγω για μια ακόμη κακοποιημένη γυναίκα. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μετά από την κακοποίηση που δέχτηκε απο τον σύζυγο της, και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά. Η βία κατα των γυναικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και αυτό γιατί μεγάλο μέρος της κοινωνίας παραμένει αδρανές. Ο αριθμός των γυναικών που κακοποιήθηκαν και τελικά οδηγήθηκαν στο θάνατο από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους πληθαίνει ραγδαία. Κι ομως η ίδια κατάσταση ξανά και ξανά. Βέβαια αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογικό σε μια κοινωνια όπου βασική ερώτηση σε περιπτώσεις βιασμών ειναι το ντύσιμο του θύματος! Αυτό όμως που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι οτι δεν ευθύνονται τα ρούχα αλλα οι βιαστές. Δεν πρέπει εμεις οι γυναίκες να αλλάξουμε ενδυμασία αλλα ο κόσμος να αλλάξει τροπο σκέψης. Γιατι πρέπει η κοινωνία να κατακρίνει τον τρόπο ντυσίματος των θυμάτων και όχι τη νοοτροπία του θύτη;

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που η τεχνολογία και η επιστήμη κάνουν θαύματα, κι όμως τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις γύρω απο τη γυναίκα κυριαρχούν ακόμα. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί πριν μερικά χρόνια πως εν έτη 2023 αντί για ιπτάμενα αυτοκίνητα θα είχαμε κακοποιημένες/ δολοφονημένες γυναίκες. Ως φύλο ήμασταν ανέκαθεν το δεύτερο φύλο που αν και δεν έχουμε λιγότερες ικανότητες από τους άνδρες, συνεχίζουμε να θεωρούμαστε ως κατώτερες. Είναι πράγματι θλιβερό μια γυναίκα να φοβάται να βγει μόνη της έξω, αλλά κανείς δεν προβαίνει στις παραιτήσεις κινήσεις ώστε να αντιστρέψει την κατάσταση. Είμαστε λοιπόν για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Στην ίδια μίζερη και απάνθρωπη πραγματικότητα που ισχύει για το γυναικείο φύλο. Παρόλα αυτά δεν έχουμε χάσει ακόμα τη δύναμη και την θέλησή μας για αλλαγή. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την ισχύουσα πραγματικότητα και να δώσουμε στις γυναίκες πίσω την ελευθερία που τους ανήκει.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 28 
 0 
 0 
 0 
 0