Οπαδική βία
Το κείμενο έγραψε ο αναγνώστης του neolaia.gr, Γιώργος Χατζάκης.

Χωρίς δικαιολογία. Δεν υπάρχει καμία, βάσιμη τουλάχιστον, δικαιολογία όταν μια πομπή με πάνω από εκατό Κροάτες ακροδεξιούς Χούλιγκαν διέσχισε 1.500 χιλιόμετρα μέσα από σύνορα κρατών και μπήκε καλά οργανωμένη στην Αθήνα με σκοπό να σκορπίσει τρόμο και θάνατο στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Μία τέτοια καταδρομική ενέργεια θα (ξανά)συνέβαινε από τους συγκεκριμένους κύκλους νεοναζί οπαδών αργά ή γρήγορα, η εγκληματική δράση τους είναι γνωστή. Ξεκίνησαν ως επαναστάτες για την ανεξαρτησία της Κροατίας και έκτοτε έχουν προκαλέσει επεισόδια με ομάδες της Σερβίας ή άλλων χωρών, όπως ο ΠΑΟΚ και η Μίλαν.

Οι αρχές της Κροατίας και του Μαυροβούνιου είχαν ενημερώσει την ελληνική αστυνομία για την κάθοδο τους, με σαφέστατα στοιχεία. Η αστυνομία μας είχε θεωρητικά τον χρόνο και τα μέσα να τους σταματήσει, αλλά οι Χούλιγκαν αποδείχθηκαν εξαιρετικά προσεκτικοί.

Το εύλογο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν η αστυνομία να είναι «αποτελεσματική», όταν βρίσκεται στα πανεπιστήμια, στις συγκρούσεις με διαδηλωτές και νέους και όταν επιβλέπει εξώσεις οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά όχι όταν μια ξένη εγκληματική οργάνωση εισέρχεται ανενόχλητη στην χώρα μας. Τα δομικά προβλήματα της αστυνομίας ξεφεύγουν του θέματος του άρθρου. Όμως η αντιμετώπιση τους είναι αναγκαία, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια.

Είναι προβληματικό και απαράδεκτο, οπαδοί από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν βιοπραγίες σε μία άλλη φίλια χώρα. Η UEFA και η Europol πρέπει να εξαφανίσουν αυτές τις ομάδες νεοναζί που σε τελική ανάλυση μόνο με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούνται.

Ας μην ξεχνάμε πως ο τρόμος δεν νικά ποτέ. Η οπαδική βία δεν μπορεί να βρισκεται στο επίκεντρο των αθλητικών γεγονότων.

Το τραγικό συμβάν ας αφυπνίσει τους αρμόδιους, αλλά και τον μέσο φίλαθλο. Ο αθλητισμός είναι για όλους, ενώ ο σκοταδισμός και η φρίκη του ναζισμού δεν αξίζουν να έχουν υπόσταση στην ενωμένη Ευρώπη και την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου φιλαθλου και συνανθρώπου μας. Αυτοί που σκότωσαν δεν ήταν ούτε φίλαθλοι ούτε άνθρωποι…

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή cover photo: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

15-05-2024

Σινδος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;