Όσκαρ 2023: Οι εκπλήξεις και οι παραλείψεις της 95ης Τελετής Απονομής των βραβείων
Οι μεγάλες εκπλήξεις, οι παραλείψεις & οι ηχηρές απουσίες της Τελετής Απονομής των Όσκαρ 2023.

Η 95η Τελετή Απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αμερικής ήταν ιστορικής σημασίας για τους Ασιάτες ηθοποιούς με τις βραβεύσεις των Michelle Yeoh στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου και τον Ke Huy Quan στον Β’ Ανδρικό Ρόλο για το «Everything Everywhere All at Once», αλλά και τη σχεδιάστρια Ruth E. Carter να γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που κερδίζει δεύτερο Όσκαρ. Παράλληλα, το τραγούδι «Naatu Naatu» από το «RRR» σημάδεψε την πρώτη βράβευση ταινίας ινδικής παραγωγής στην μεγάλη γιορτή του Σινεμά. Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν μερικές εκπλήξεις και μερικές σημαντικές παραλείψεις από τα Όσκαρ 2023.

Η Ακαδημία φέτος φάνηκε να ξεχωρίζει δύο ταινίες, τα «Everything Everywhere All at Once» των Daniels να κερδίζει 7 βραβεία και το γερμανικό αντιπολεμικό έπος του Edward Berger «All Quiet on the Western Front» να κερδίζει 4 βραβεία κυρίως σε τεχνικές κατηγορίες. Από εκεί και πέρα, μόνο το «The Whale» του Darren Aronofsky έφυγε με δύο βραβεία, ενώ πολλές ταινίες όπως τα «Women Talking» (Διασκευασμένο Σενάριο), «Top Gun: Maverick» (Ήχος), «Avatar: The Way of Water» (Οπτικά Εφέ) και «Black Panther: Wakanda Forever» (Κοστούμια), έφυγαν με ένα μόνο βραβείο από τα Όσκαρ 2023.

Από την άλλη μεριά, ταινίες όπως τα πολυβραβευμένα και… πολυτραγουδισμένα «The Banshees of Inisherin», «Tar» και «Elvis» έφυγαν με άδεια χέρια. Και οι τρεις ταινίες είχαν συγκεντρώσει αρκετές υποψηφιότητες δείχνοντας, μάλιστα, πως αν ήθελε η Ακαδημία να μοιράσει τα βραβεία της θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει σε κάποια κατηγορία.

Το σαρωτικό, όμως, «Everything Everywhere All at Once» δεν άφησε και πολλά περιθώρια!

Όσκαρ 2023: Οι παραλείψεις

Angela Bassett, Β’ Γυναικείο Ρόλο – «Black Panther: Wakanda Forever»

Όσκαρ 2023

Στην αρχή της οσκαρικής κούρσας, η Angela Bassett φαινόταν να ήταν το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η ηθοποιός αναμενόταν να γίνει η πρώτη που θα κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας για ταινία του MCU και οι νίκες της στα Critics’ Choice και τις Χρυσές Σφαίρες έδειχναν προς την τελική της επικράτηση. Εκεί, όμως, άρχισε κάτι να αλλάζει με την Kerry Condon από το «The Banshees of Inisherin» να παίρνει το BAFTA και την Jamie Lee Curtis να κερδίζει το βραβείο SAG για το «Everything Everywhere All at Once». Η Bassett θεωρούνταν ακόμα φαβορί, καθώς ήταν ο πυρήνας μίας ταινία που πολλοί είχαν δει. Παρόλο που έχασε, ο Michael B. Jordan και ο Jonathan Majors την χαιρέτησαν από τη σκηνή των βραβείων λέγοντας της ένα γλυκό «Hey Auntie»!

Mandy Walker, Διεύθυνση Φωτογραφίας – «Elvis»

Ακόμα μία ιστορική στιγμή θα βλέπαμε στα Όσκαρ 2023, καθώς η Mandy Walker, μετά την επίσης ιστορική της νίκη στα βραβεία American Society of Cinematographers, θα γινόταν η πρώτη γυναίκα στην 95η ιστορία του θεσμού που κερδίζει το βραβείο Φωτογραφίας. Κάτι τέτοιο, όμως, έμελλε να μη γίνει πραγματικότητα και το βραβείο να πηγαίνει στο «All Quiet on the Western Front».

«Elvis», «The Banshees of Inisherin», «Tar» και «The Fabelmans» φεύγουν με άδεια χέρια

Όσκαρ 2023

Η ταινία του Baz Luhrmann είχε καταφέρει να αποσπάσει 8 υποψηφιότητες και έπαιζε δυνατά σε πολλές κατηγορίες και στον Α’ Ανδρικό Ρόλο για τον Austin Butler. Το «Banshees» του McDornagh να είχε συγκεντρώσει 9 και να θεωρούνταν σε κάποια φάση της κούρσας η ταινία που μπορούσε να κάνει την έκπληξη, ενώ θεωρούνταν φαβορί για το Πρωτότυπο Σενάριο. Ο Todd Field και το «Tar» είχαν έξι υποψηφιότητες με την Blancett (και την κορυφαία ερμηνεία της) να θεωρούνταν φαβορί για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο. Ο Spielberg θα μπορούσε να κερδίσει ένα ακόμα Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «The Fabelmans» με τον John Williams να γίνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευμένος για τη μουσική της ταινίας, ενώ η ίδια η ταινία μετά το Τορόντο θεωρούνταν το φαβορί. Τελικά, η Ακαδημία φέτος επέλεξε να βραβεύσει τις ταινίες που ξεχώρισε και να τους δώσει… «Τα Πάντα Όλα».

Όσκαρ 2023: Οι εκπλήξεις της βραδιάς

Να σημειώσουμε για αρχή πως στα Όσκαρ 2023 δεν υπήρχαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες «παίζονταν» ανάμεσα σε δύο υποψήφιους. Οπότε, ανάλογα με την ταινία που σου άρεσε περισσότερο και το τι είχες προβλέψει, μπορείς να θεωρήσεις περισσότερες εκπλήξεις από αυτές που είχαμε πραγματικά.

Ruth E. Carter, Κοστούμια – «Black Panther: Wakanda Forever»

Η Carter, όπως προαναφέραμε, αποτελεί μία από τις ιστορικές στιγμές των Όσκαρ 2023. Με τη νίκη της και τα φουτουριστικά κοστούμια της έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που κερδίζει δεύτερο Χρυσό Αγαλματίδιο. Πολλοί την είχαν ως την υποψηφιότητα που καραδοκούσε στη γωνία μετά τη νίκη της Catherine Martin του «Elvis» στα BAFTA. Στις υπόλοιπες τελετές βραβείων, οι δύο τους δεν είχαν βρεθεί αντιμέτωπες, καθώς ήταν σε διαφορετικές κατηγορίες. Η Carter, όμως, κατάφερε να επικρατήσει και να γράψει ιστορία!

Volker Bertelmann, Σκορ – «All Quiet on the Western Front»

Όσκαρ 2023

Οι περισσότεροι (και εμείς μέσα σε αυτούς) προέβλεπαν πως το βραβείο στην κατηγορία του Καλύτερου Σκορ θα πάει σε έναν από τους Justin Hurtwiz για το «Babylon» και John Williams για το «The Fabelmans». Και οι δύο έχουν κερδίσει στο παρελθόν ξανά στην κατηγορία αυτή. Ωστόσο, το γερμανικό αντιπολεμικό έπος, που κυριάρχησε στις τεχνικές κατηγορίες, και ο Bertelmann έκαναν την μεγάλη έκπληξη και «άρπαξαν» το βραβείο.

BONUS: Η απουσία των James Cameron και Tom Cruise

Ο σκηνοθέτης του «Avatar: The Way of Water», James Cameron, καθώς και ο Tom Cruise, παραγωγός και πρωταγωνιστής του «Top Gun: Maverick», απουσίαζαν από τα Όσκαρ 2023. Οι δύο άνδρες και… το μεγάλο εγώ τους φαίνεται να απουσίαζαν γιατί δεν είχαν προσωπικές υποψηφιότητες για τη δουλειά τους στις δύο μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της περσινής χρονιάς. Ο πρώτος δεν ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για Σκηνοθεσία, ενώ ο δεύτερος ήταν υποψήφιος μόνο ως παραγωγός του «Top Gun» στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, όχι όμως για την ερμηνεία του στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου. Όπως είπε στον εναρκτήριο λόγο ο οικοδεσπότης της βραδιάς Jimmy Kimmel:

 «Οι δύο άνδρες που επέμειναν να επιστρέψουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες, δεν ήρθαν στην αίθουσα»

Πηγή cover photo: Twitter

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;