Όσκαρ 2023: Οι προβλέψεις μας στις τεχνικές κατηγορίες
Οι προβλέψεις μας στις τεχνικές κατηγορίες για τα Όσκαρ 2023

Το βράδυ της Κυριακής 12 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας 13 Μαρτίου ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί η 95η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ 2023. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και… οσκαρική κούρσα θα μάθουμε τους μεγάλους νικητές της βραδιάς, τις εκπλήξεις, τις ανατροπές, αλλά και τις παραβλέψεις των φετινών βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Φέτος, η χρονιά είναι αρκετά δύσκολη να προβλεφθεί με αρκετούς υποψηφίους να διεκδικούν τη νίκη σε αρκετές κατηγορίες. Μόνο μερικά βραβεία φαίνεται να είναι «κλειδωμένα» και το μεγάλο φαβορί, το «Everything Everywhere All at Once» μπορεί να συναντήσει μερικά εμπόδια από τα πιο συντηρητικά μέλη της Ακαδημίας.

Θα προσπαθήσουμε, ωστόσο, να διαβάσουμε τους οιωνούς και να κάνουμε τις προβλέψεις μας για τα Όσκαρ 2023. Θα ξεκινήσουμε με τις τεχνικές κατηγορίες και, στη συνέχεια, θα δούμε τους νικητές στις μεγάλες κατηγορίες.

Οπτικά Εφέ

Avatar Όσκαρ 2023

Ποιος θα νικήσει: Avatar: The Way of Water
Ποιος πρέπει να κερδίσει: Avatar: The Way of Water

Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία, η ομάδα του Joe Letteri (είχε κερδίσει το Όσκαρ και για την πρώτη ταινία), αναμένεται να επιστρέψει στη σκηνή του Dolby Theater. Η ταινία του James Cameron έχει κερδίσει το αντίστοιχο βραβείο στα BAFTA και στα Critics’ Choice, αλλά και στην ένωση των ειδικών Οπτικών Εφέ. Το επίτευγμα της ομάδας των γραφικών είναι αδιαμφισβήτητο και θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν κάποια άλλη ταινία κερδίσει εδώ.Αν δούμε το «Top Gun: Maverick» να επικρατεί, ετοιμάσου και για μεγαλύτερες εκπλήξεις μέσα στη βραδιά.

Ήχος

Όσκαρ 2023

Ποιος θα νικήσει: Top Gun: Maverick
Ποιος πρέπει να κερδίσει: All Quiet on the Western Front

Μία από τις πιο αμφίρροπες μάχες των Όσκαρ 2023. Τρεις ταινίες μπορούν να βρεθούν με το Χρυσό Αγαλματίδιο αγκαλιά. Πέρα από τα δύο που αναφέρουμε από πάνω, το «Elvis» είναι ένας από τους διεκδικητές. Συνήθως, το βραβείο αυτό πάει σε πολεμικές ταινίες ή μιούζικαλ. Ωστόσο, το «Top Gun: Maverick» έρχεται με μία νίκη από την Cinema Audio Society και φαίνεται να είναι αυτό που έχει ένα μικρό προβάδισμα. Δε θα μου προκαλέσει έκπληξη αν κερδίσει το βραβείο το «All Quiet on the Western Front».

Πρωτότυπο Τραγούδι

Ποιος θα νικήσει: «Naatu, Naatu» – «RRR»
Ποιος πρέπει να κερδίσει: «Naatu, Naatu» – «RRR»

Μπορεί η κατηγορία να έχει μεγάλα ονόματα όπως τη Lady Gaga και την Rihanna, όμως, το τραγούδι του «RRR», της τεράστιας επιτυχίας από το Tollywood, φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Είναι, μάλιστα, η ευκαιρία της Ακαδημίας να τιμήσει μία διαφορετική βιομηχανία, που έχει αντιγράψει αρκετά στο παρελθόν το ίδιο το Hollywood.

Πρωτότυπη Μουσική

Όσκαρ 2023

Ποιος θα νικήσει: Volker Bertelmann – «All Quiet on the Western Front»
Ποιος πρέπει να κερδίσει: Justin Hurwitz – «Babylon»

Επίσης μία δύσκολη κατηγορία για να προβλεφθεί. Το σκορ του Hurwitz για την ταινία του Chazelle είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της και έχει κερδίσει ήδη τη Χρυσή Σφαίρα. Όμως, είναι σπάνιο να κερδίσει το Όσκαρ ταινία που δεν βρίσκεται στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Οπότε, το ξεχωριστό σκορ του «All Quiet on the Western Front» παίρνει ένα μικρό προβάδισμα.

Σχέδιο Παραγωγής

Όσκαρ 2023

Ποιος θα κερδίσει: Justin Hurwitz – «Babylon»
Ποιος πρέπει να κερδίσει: Justin Hurwitz – «Babylon»

Η ταινία «Babylon» έχει κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο παντού. Από τα BAFTA, τα Critics’ Choice μέχρι και τα Art Directors Guild. Η ταινία του Chazelle έχει πολλά τεχνικά επιτεύγματα μέσα της και είναι μία καλή ευκαιρία να τιμήσει με ένα Όσκαρ η Ακαδημία μία ταινία που πρέπει να περιμένουμε να γίνει cult και να αναθεωρηθεί η κριτική της αποδοχή στο μέλλον. Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο μία ταινία που δεν είναι ανάμεσα σε αυτές της κατηγορίας της Καλύτερης Ταινίας να κερδίσει εδώ. Παράλληλα, η Catherine Martin, του «Elvis», δεν έχει κερδίσει ποτέ ένα βραβείο μόνο στα Όσκαρ και θεωρείται φαβορί στην κατηγορία των Κοστουμιών. Οπότε, πρόσεχε μία ανατροπή εδώ.

Μακιγιάζ

Όσκαρ 2023

Ποιος θα κερδίσει: Elvis
Ποιος πρέπει να κερδίσει: The Batman

Η εκπληκτική μεταμόρφωση του Austin Bulter σε Elvis, καθώς και η αγάπη της Ακαδημίας για την ταινία του Baz Luhrmann αναμένεται να τις χαρίσει πολλές νίκες στις τεχνικές κατηγορίες. Εδώ είναι το φαβορί με άλλη εναλλακτική το «The Whale» και την μεταμόρφωση του Brendan Fraser. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το βραβείο αυτό να πηγαίνει σε ταινίες που έχουν μόνο μία υποψηφιότητα στις κατηγορίες υποκριτικής και πουθενά αλλού. Αυτή είναι και η κατηγορία που φαίνεται να κρίνει και ποιος από τους δύο θα διεκδικήσει το Όσκαρ στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου. Εγώ από την άλλη θα ήθελα να δω το «The Batman» να φεύγει με το βραβείο για όλα αυτά που έχουν κάνει, αλλά και την μεταμόρφωση του Colin Farrell σε Penguin.

Κοστούμια

Όσκαρ 2023

Ποιος θα κερδίσει: Elvis
Ποιος πρέπει να κερδίσει: Black Panther: Wakanda Forever

Μία κατηγορία που παίζεται ανάμεσα στο «Elvis» και το «Black Panther: Wakanda Forever». Η Catherine Martin έχει τιμηθεί δύο φορές στο παρελθόν με το βραβείο για ταινίες του συζύγου της, ενώ και η Ruth E. Carter έχει τιμηθεί με το αντίστοιχο βραβείο για το πρώτο «Black Panther». Δίνουμε ένα μικρό προβάδισμα στο «Elvis», λόγω όλων των υποψηφιοτήτων που έχει συγκεντρώσει.

Μοντάζ

Όσκαρ 2023

Ποιος θα κερδίσει: Everything Everywhere All at Once
Ποιος πρέπει να κερδίσει: Everything Everywhere All at Once

Δύο είναι οι διεκδικητές του βραβείου. Το φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας «Everything Everywhere All at Once» και το «Top Gun: Maverick». Και τα δύο έχουν τιμηθεί από την Ένωση Μοντέρ της Αμερικής, το ένα στην κατηγορία της κωμωδίας και το άλλο στου δράματος. Σε τελετές όπως οι Χρυσές Σφαίρες και τα Critics’ Choice, που έχουν κονταροχτυπηθεί, η ταινία των Daniels έχει βγει νικήτρια. Έτσι, το βραβείο φαίνεται να πηγαίνει προς τα εκεί, καθώς η ταινία βασίζεται στο εξαιρετικό μοντάζ της. Απλά δε θα υπήρχε χωρίς αυτό.

Διεύθυνση Φωτογραφία

Όσκαρ 2023

Ποιος θα κερδίσει: All Quiet on the Western Front
Ποιος πρέπει να κερδίσει: Elvis

Ακόμα μία αμφίρροπη μάχη ανάμεσα σε δύο ταινίες. Το γερμανικό αντιπολεμικό έπος «All Quiet on the Western Front» έχει κερδίσει το βραβείο στα BAFTA και στο Society of Camera Operators, ενώ το «Elvis» έχει διακριθεί στα American Society of Cinematographers. Η τελευταία Ένωση έχει προβλέψει το αντίστοιχο Όσκαρ εφτά φορές στα τελευταία δέκα χρόνια. Η νίκη της Mandy Walker θα είναι ιστορικής σημασίας, θα είναι αρκετό αυτό για την Ακαδημία; Θεωρούμε πως μπορεί να κάνει την ανατροπή, αλλά προς το παρόν φαβορί είναι το «All Quiet on the Western Front» και τα εντυπωσιακά του πλάνα.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;