Επαναπροσδιορίζοντας τα «υγιεινά» έτοιμα γεύματα
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική θέλει να επαναπροσδιορίσει τον όρο «υγιεινά γεύματα».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην Αμερική θέλει να επαναπροσδιορίσει τον όρο «υγιεινά γεύματα» βάζοντας στο στόχαστρο «κατεψυγμένα υγιεινά γεύματα» του εμπορίου.

Ο FDA θέλει να μειωθούν τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και η ζάχαρη στα έτοιμα γεύματα, αλλά οι παραασκευαστές υποστηρίζουν ότι σχεδόν κανένα τρόφιμο δεν θα πληροί τις προδιαγραφές των νέων κανονισμών, αν αυτοί τεθούν σε ισχύ.

Πρόκειται για εταιρείες που παρασκευάζουν έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα που θέλουν απλώς ζέσταμα σε φούρνο μικροκυμάτων. Κοτόπουλο με παρμεζάνα, γλυκόξινο κοτόπουλο με κινόα, κι άλλα γεύματα, έτοιμα προς κατανάλωση μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

Πότε θεωρείται ένα έτοιμο γεύμα υγιεινό; 
Σύμφωνα με την πρόταση του FDA, οι εταιρίες θα μπορούν να χαρακτηρίζουν τις μερίδες τους «υγιεινές» μόνο εάν περιέχουν μια σημαντική ποσότητα από φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά, όπως συνιστούν οι ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες. Πρέπει επίσης να τηρούν συγκεκριμένα όρια για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα.

Ωστόσο το όριο της προστιθέμενης ζάχαρης και του νατρίου που στοχεύει να βάλει ο FDA, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις εταιριών, που σχολιάζουν με επιστολή τους πως με αυτά τα όρια θα πρέπει να αποκλείσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συσκευασμένων τροφίμων τους από την κατηγορία των «υγιεινών γευμάτων».

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα υπερβολικά αυστηρά όρια προστιθέμενων σακχάρων που έχουν προταθεί. Εκτιμούμε το ενδιαφέρον του FDA για την αξιολόγηση της πρόσληψης προστιθέμενων σακχάρων. Ωστόσο πιστεύουμε, ότι η περιοριστική προσέγγιση του FDA για την περιεκτικότητα σε προστιθέμενα σάκχαρα στα τρόφιμα που περιγράφονται ως υγιεινά είναι αδικαιολόγητη και έξω από τα όρια της αρμοδιότητας του», δήλωσε η ένωση καταναλωτικών σημάτων.

Υπερβολικά περιοριστικοί οι κανόνες του FDA 
Από την πλευρά της η Ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία σνακ, υποστήριξε ότι οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες από τον FDA είναι υπερβολικά περιοριστικοί, ενώ η Διεθνής Ένωση Γαλακτοκομικών Τροφίμων σχολίασε ότι ο ορισμός του FDA για την υγιεινή διατροφή δεν ευθυγραμμίζεται με άλλες καθιερωμένες διατροφικές πολιτικές και συστάσεις επαγγελματιών υγείας. Ξεκαθάρισε επίσης πως προϊόντα όπως το σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά και το τυρί cottage δεν πρόκειται να φύγουν από τα ράφια εξαιτίας των νέων κανόνων.

Πάντως ο FDA θεωρεί πως οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Public Policy and Marketing ανέλυσε εκατοντάδες διεθνείς μελέτες σχετικά με το πόσο χρήσιμες είναι για τους καταναλωτές οι πληροφορίες για τη διατροφική αξία, στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έδιναν βάση στις ετικέτες.

Ωστόσο, η Αμερικάνικη Ένωση Νοσοκομείων συντάσσεται με τον FDA και θεωρεί πως ο όρος «υγιεινός» δεν θα πρέπει να εμφανίζεται σε βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος του FDA είναι να εναρμονιστεί με τις πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες, οι οποίες προτείνουν για τους Αμερικανούς ηλικίας 2 ετών και μην καταναλώνουν σάκχαρα σε ποσοστό άνω ου 10% των συνολικών, ημερήσιων θερμίδων.

Σύμφωνα με την πρόταση του FDA, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να περιέχουν μόνο 2,5 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα, ενώ άλλα προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ξηροί καρποί και αυγά δεν θα πρέπει να έχουν ούτε ίχνος προστιθέμενης ζάχαρης.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
71'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
70'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
1'
48 - 66
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
4'
53 - 44
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;