Έρευνα: Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου - Η θέσης της Αθήνας
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν εκατοντάδες πόλεις που ακολούθησαν –και εξακολουθούν να ακολουθούν– μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2022, ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια – τρεις φορές το μέγεθος του πληθυσμού το 1950. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 επιπλέον δισεκατομμύρια.

Tο 68% του συνολικού πληθυσμού να αναμένεται να ζει σε αστικές περιοχές έως το 2050, αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εάν δεν ενεργήσουμε γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν εκατοντάδες πόλεις που ακολούθησαν –και εξακολουθούν να ακολουθούν– μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης, για τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος.

Ως ειδικοί στη σύγκριση της ενέργειας, η Compare the Market έχει αναλύσει διάφορους παράγοντες, όπως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ποιότητα του αέρα, τον αριθμό των πάρκων και πολλά άλλα, για να καθορίσει τους περισσότερους – και τους λιγότερους – βιώσιμες πόλεις στον κόσμο.

Οι πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο

Οι πιο βιώσιμες πόλεις που αναφέρονται στη λίστα, έχουν επί του παρόντος σχέδια δράσης για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να έχουν τόσο υψηλή βαθμολογία.

1. Μόντρεαλ, Καναδάς
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Μόντρεαλ, με το 99,95% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην πόλη να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το Μόντρεαλ έχει δημοσιεύσει πολλά σχέδια βιωσιμότητας από το 2005, με το Σχέδιο Αειφόρου Μόντρεαλ 2016-2020 μια συλλογική προσπάθεια περισσότερων από 200 οργανισμών, που όλοι εξέτασαν έναν τρόπο ώστε η πόλη να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε βιώσιμες γειτονιές και ανάπτυξη πράσινων επιλογών δημόσιων μεταφορών – και δεδομένου ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας, τα στοιχεία έδειξαν ότι είναι επιτυχής.

2. Παρίσι, Γαλλία
Η πρωτεύουσα της Γαλλίας έρχεται στη δεύτερη θέση, με την πόλη να υπερηφανεύεται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό πάρκων στη λίστα, με ένα εντυπωσιακό σύνολο 302.

Το Παρίσι έχει εργαστεί σκληρά για να επιτύχει τους βιώσιμους στόχους του, με στόχο της πόλης να δημιουργήσει ένα πιο πράσινο περιβάλλον για τους πολίτες του, προωθώντας περιβαλλοντικά υπεύθυνο αστικό σχεδιασμό και έργα που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

3. Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Με 205 πάρκα διάσπαρτα σε όλη την πόλη και με την κοινή δεύτερη καλύτερη ποιότητα αέρα (ισοπαλία με το Σιάτλ), το Ώκλαντ έρχεται στην πολύ αξιοσέβαστη τρίτη θέση.

Το 2022, η πόλη επένδυσε 1,7 εκατομμύρια NZD σε 17 διάφορα έργα, όλα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των κατοίκων για το πώς να θερμάνουν τα σπίτια τους πιο αποτελεσματικά και της συνεργασίας με κατασκευαστικές εταιρείες για να βοηθήσουν σε μικρές επισκευές σε κατοικίες κακής ποιότητας.

4. Βανκούβερ, Καναδάς
Η δεύτερη καναδική πόλη που εμφανίζεται στη λίστα μας, το Βανκούβερ βρίσκεται στην πέμπτη θέση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ποσοστό 98%. και το σχέδιο δράσης για την πιο πράσινη πόλη έχει χαρτογραφήσει τρόπους για να το αυξήσει στο 100% έως το 2050.

Όχι μόνο αυτό, αλλά έχει επίσης εργαστεί σκληρά για την αύξηση του αριθμού των πράσινων θέσεων εργασίας στην πόλη κατά 87% το 2010, καθώς και για τη δημιουργία περισσότερων από 4.700 θέσεων εργασίας καθαρής τεχνολογίας, που στοχεύει στη βελτίωση του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα.

5. Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Στην πρώτη μας πεντάδα συμπληρώνει το Ρέικιαβικ, το οποίο είναι η μόνη πόλη στη λίστα μας που το 100% της ενέργειάς του προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Με το μεγαλύτερο μέρος του Ρέικιαβικ να φιλοξενεί πάνω από το 60% του συνολικού πληθυσμού της Ισλανδίας, το Δημοτικό Σχέδιο του Ρέικιαβικ 2010-2030 εστιάζει σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα γίνουν οι δημόσιες συγκοινωνίες ακόμη πιο βιώσιμες, καθώς και στο να γίνουν τα κτίρια πιο πράσινα και τρόποι περαιτέρω μείωσης της ρύπανσης.

Η Ευρώπη ηγείται στο top 25, και συγκεκριμένα η Σκανδιναβία, με το Όσλο στην έκτη θέση, το Μάλμε στην έβδομη, την Κοπεγχάγη στη 10η, τη Στοκχόλμη στη 12η και το Ελσίνκι στην 13η. Πολλά από αυτά τα μέρη έχουν μικρά μήκη μετακίνησης, με τον μέσο όρο του Όσλο και του Ελσίνκι και τα δύο κάτω από 5 χιλιόμετρα.

Το Σιάτλ πρωτοπορεί για τις ΗΠΑ, στην 11η θέση, με το 99% της ενέργειας της πόλης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθούμενο από το Σαν Φρανσίσκο και το Πόρτλαντ.

Η πρώτη πόλη της Αυστραλίας που εμφανίζεται στη λίστα είναι η Μελβούρνη στην 22η θέση, με το Σίδνεϊ να βρίσκεται στην 26η θέση. και για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπρίστολ και το Εδιμβούργο προηγούνται στην 17η και 18η θέση. Όλες αυτές οι πόλεις έχουν την καλύτερη ποιότητα αέρα, με πρώτο το Ουέλινγκτον και το Μπρίστολ να έχουν βαθμολογία 4.

Ακόμη και πόλεις της Νότιας Αμερικής βρίσκονται στις πρώτες 25, με την Μπογκοτά και το Σάο Πάολο στις θέσεις 23 και 24, γεγονός που δείχνει ότι παγκοσμίως, υπάρχουν πολλά υποσχόμενες πρωτοβουλίες που προέρχονται από πολλές μεγάλες πόλεις που έχουν δεσμευτεί να γίνουν πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι λιγότερο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές πόλεις που πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να γίνουν πιο βιώσιμες.

1. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Φτάνοντας στο τέλος της λίστας, το 0% της ενέργειας της πόλης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μόνο δύο άλλες πόλεις να σημειώνουν τόσο χαμηλή βαθμολογία – την Τζακάρτα και το Τόκιο.

Η πόλη του Μεξικού αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα νερού, με τόσο πολύ νερό να αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα που η πόλη στην πραγματικότητα βυθίζεται και κινδυνεύει να μείνει από νερό.

2. Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Με μόλις το 0,7% της ενέργειας της πόλης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το Γιοχάνεσμπουργκ είναι το δεύτερο τελευταίο στη λίστα. Όχι μόνο αυτό, αλλά η πόλη έχει μόνο 25 πάρκα, το οποίο είναι το τέταρτο χαμηλότερο στη λίστα μας, μαζί με ένα μεγάλο μέσο μήκος διαδρομής, στα 22,72 χιλιόμετρα.

Με αυτά τα λόγια, το 2017, το Γιοχάνεσμπουργκ ονομάστηκε ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον μητροπολιτική περιοχή στη Νότια Αφρική, κάτι που δείχνει πόση δουλειά έχει να κάνει συνολικά η χώρα, για να είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία.

3. Τζακάρτα, Ινδονησία
Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας έρχεται τρίτη τελευταία, με το 0% της πόλης να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την έκτη μεγαλύτερη μέση διάρκεια μετακίνησης στη λίστα με 25,22 χιλιόμετρα.

Πολλά από τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Τζακάρτα προέρχονται από την υψηλή πυκνότητα πληθυσμού της, παράλληλα με την εκβιομηχάνιση, και το γεγονός ότι ο αέρας της πόλης έχει μολυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των οικιακών εκπομπών και των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πόλη προσπαθεί να το αντιστρέψει μέσω της δημιουργίας της Εθνικής Στρατηγικής Πολιτικής της, η οποία έχει στόχο τη διαχείριση του 100% των απορριμμάτων της έως το 2025.

4. Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Με το μεγαλύτερο μέσο μήκος διαδρομής, στα εκπληκτικά 60 χιλιόμετρα και τον δεύτερο μικρότερο αριθμό πάρκων μόλις 17, η Λιουμπλιάνα βρίσκεται στην τέταρτη τελευταία θέση στη λίστα. Παρόλα αυτά, η πόλη έχει λάβει πολλές βιώσιμες πρωτοβουλίες – για παράδειγμα, η πόλη είναι κλειστή για μηχανοκίνητη κυκλοφορία από το 2008, πολλά λεωφορεία κινούνται με μεθάνιο και υπάρχει ένα πρόγραμμα κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους Σλοβένους πολίτες

5. Ντιτρόιτ, ΗΠΑ
Η τελευταία μας πεντάδα ολοκληρώνεται το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, με τη μακρά ιστορία του στην κατασκευή αυτοκινήτων ίσως να κάνει αυτό το αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη.

Μόλις το 30,63% της ενέργειας της πόλης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, έχει μόνο 24 πάρκα, γεγονός που την καθιστά το τρίτο χαμηλότερο στη λίστα μας και το μέσο μήκος μετακίνησης είναι το τρίτο μεγαλύτερο, με 36,26 χιλιόμετρα.

Η πόλη εργάζεται σκληρά για να το ανατρέψει, με πρωτοβουλίες για να επιτύχει τέσσερα βασικά αποτελέσματα: να έχει έναν υγιή πληθυσμό, να χτίσει οικονομικά, ποιοτικά σπίτια, να έχει καθαρές, συνδεδεμένες γειτονιές και να κάνει το Ντιτρόιτ πράσινο.

Εξετάζοντας τις υπόλοιπες πόλεις που βρίσκονται στην τελευταία 10άδα, το Βερολίνο και η Λισαβόνα είναι οι μόνες δύο ευρωπαϊκές πόλεις που εμφανίζονται, στην 41η και 42η θέση. Η Βοστώνη έρχεται στην 43η, το Σαντιάγο στην 44η και η Μπανγκόκ στην 45η. Το Βερολίνο κατατάσσεται χαμηλά λόγω του γεγονότος ότι μόνο το 3% της ενέργειας της πόλης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η Λισαβόνα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μήκος μετακίνησης στα 38,5 χιλιόμετρα και το Σαντιάγο έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα από οποιαδήποτε πόλη που εμφανίζεται στη λίστα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στο να κάνουμε τον κόσμο πιο βιώσιμο. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα είναι να ενσωματώσουν μία πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι τους. Κινήσεις όπως η εγκατάσταση και η χρήση ηλιακών συλλεκτών μπορούν όχι μόνο να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Το να κρεμάτε τα ρούχα μέχρι να στεγνώσουν, σε αντίθεση με τη χρήση στεγνωτηρίου, είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Ένας άλλος τρόπος για να το κάνετε, είναι επιλέγοντας ένα ενεργειακό σχέδιο από έναν υπεύθυνο πάροχο, ο οποίος έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές. Μπορείτε να συγκρίνετε τις ενεργειακές προσφορές σε λίγα λεπτά με την Compare the Market για να αναζητήσετε ένα σχέδιο που μπορεί να ταιριάζει στις περιστάσεις σας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;