Πώς η Andrea Riseborough κατάφερε να κερδίσει μία υποψηφιότητα - έκπληξη στα Όσκαρ 2023;
Η υποψηφιότητα - έκπληξη της Andrea Riseborough στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου στα Όσκαρ 2023 έχει συγκεντρώσει θύελλα αντιδράσεων και μία συζήτηση για το ποιος και πώς καταφέρνει κερδίσει τη διάκριση αυτή.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου (τοπική ώρα), ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2023. Με το «Everything Everywhere All at Once» να κερδίζει 11 υποψηφιότητες, ενώ τα «All Quiet on the Western Front» και «The Banshees of Inisherin» να ακολουθούν με 9. Ωστόσο, η κατηγορία που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμμα και, στη συνέχεια, το περισσότερο «μελάνι» ήταν αυτή του Α’ Γυναικείου Ρόλου και η υποψηφιότητα της Andrea Riseborough.

Η 41χρονη ηθοποιός πρωταγωνιστούσε στην μικρή ελεύθερη παραγωγή του Michael Morris με τίτλο «To Leslie». Η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στην Αμερική στις 9 Οκτωβρίου στη Santa Monica, όπου προβλήθηκε σε άδειες αίθουσες για πέντε ημέρες. Με παρόμοια τύχη και στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η ταινία ολοκλήρωσε την κινηματογραφική της πορεία συγκεντρώνοντας μόλις 27.000 δολάρια παγκοσμίως.

Andrea Riseborough

Και η ερώτηση είναι, πώς μία ταινία που πρακτικά δεν είδε κανένας κατάφερε να αποσπάσει μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2023 για την Andrea Riseborough και, μάλιστα, το τελευταίο λεπτό και σε μία κατηγορία με μεγάλο ανταγωνισμό (Viola Davis και Danielle Deadwyller ήταν δύο από τις δυνατές ερμηνείες που έμειναν εκτός);

Τι είναι το «To Leslie»;

Η Andrea Riseborough πρωταγωνιστεί στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Michael Morris ως μία Τεξανή μητέρα, η οποία κερδίζει το λαχείο, αλλά λίγα χρόνια αργότερα τα χρήματα έχουν τελειώσει κι εκείνη παλεύει με τον εθισμό της στο αλκοόλ. Ο εθισμός της την έχει απομακρύνει από όλους τους δικούς της ανθρώπους και εμείς τη βλέπουμε στην προσπάθειά της να επανασυνδεθεί με τον γιό της.

Με την πρεμιέρα της, το «To Leslie» απέσπασε θετικές κριτικές, ενώ όλοι μίλαγαν για την κεντρική ερμηνεία της Riseborough. Ο Marc Maron, ένας από τους συμπρωταγωνιστές της ηθοποιού, είχε δηλώσει εκνευρισμένος μέσα από το podcast του και μετά την παταγώδη αποτυχία της ταινίας στο box office:

«Ο γ******** διανομέας τα έκανε θάλασσα στο να διευκολύνει την ταινία να συγκεντρώσει περισσότερα βλέμματα. Και τώρα, αυτή η ταινία με σκορ 100% στο Rotten Tomatoes, που όλοι πρέπει να δουν, έχει καταστραφεί από τους υπεύθυνους για να την προώθησή της»

Παρόλα αυτά, την ημέρα της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων, έγινε ένα μικρό (;) θαύμα…

Πώς φτάσαμε στην υποψηφιότητα – έκπληξη της Andrea Riseborough

Η Βρετανίδα ηθοποιός είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλους σκηνοθέτης όπως οι Mike Leigh και Alejandro G. Iñárritu. Η Andrea Riseborough, στην μακροχρόνια καριέρα της στο Hollywood, έχει κερδίσει φίλους, συμμάχους και θαυμαστές και, κάπως αναπάντεχα, μπήκε στη συζήτηση για τις υποψηφιότητες.

Αν και δεν υπήρχε μία οργανωμένη καμπάνια από το στούντιο που κυκλοφόρησε την ταινία, δεν υπήρχαν πινακίδες, screenings και όλα αυτά που κάνουν όσοι θέλουν να αποσπάσουν μία υποψηφιότητα, η ίδια βρέθηκε στην τελική πεντάδα. Σε αυτό, σίγουρα, βοήθησαν οι γνωριμίες της, καθώς και του σκηνοθέτη της.

Andrea Riseborough

Ο Michael Morris, καθώς και η γυναίκα του Mary McCormack, γνωρίζουν πολλούς ηθοποιούς και celebrities από την μακροχρόνια καριέρα τους στον χώρο του θεάματος. Φαίνεται πως οι τηλεφωνικές κλείσεις και τα παρακάλια για να δουν οι γνωστές και επιδραστικές προσωπικότητες του χώρου το «To Leslie», «έπεσαν» βροχή!

Η Charlize Theron ήταν η πρώτη που έκανε κάτι για την ταινία, παρουσιάζοντας μια ειδική προβολή στο Creative Arts Agency στο Century City τον Νοέμβριο. Όπως φαίνεται να λέει σε ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο:

«Είναι το είδος της ταινίας που μένει στο μυαλό σου. Μένει στα κόκκαλά σου. [Μένει] ακόμη και στο δέρμα σου»

Ο Edward Norton και η Jennifer Aniston ακολούθησαν, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους μέσα στον ίδιο μήνα για την ταινία και την ερμηνεία της Andrea Riseborough. Οι ίδιο έκαναν ιδιωτικές προβολές για την προώθηση της ταινίας, ενώ η ηθοποιός βρέθηκε με εταιρείες PR, οι οποίες ανέλαβαν την εκστρατεία της.

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η ηθοποιός και η ομάδα της βρήκαν μία βάση από υποστηρικτές τους οποίους θα εξαπέλυαν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πιο κοντά στο κλείσιμο της ψηφοφορίας για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2023. Έτσι και όπως έγινε…

Η Gwyneth Paltrow παρουσίασε μία προβολή της ταινίας στις αρχές Ιανουαρίου, αποκαλώντας την «αριστούργημα», με την Courtney Cox να ακολουθεί το παράδειγμά της. Η Rosanna Arquette παρουσίασε το «To Leslie» σε μία κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα για την Ένωση Σκηνοθετών του Hollywood και η Demi Moore παρουσίασε το Q&A μετά το τέλος της προβολής.

Στη συνέχεια, η καμπάνια μεταφέρθηκε στα social media και στο διαδίκτυο με την Kate Winslet, η οποία συνεργάστηκε με την Andrea Riseborough στο επερχόμενο δράμα «Lee», να παρουσιάζει ένα διαδικτυακό Q&A. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε για την ερμηνεία της Riseborough:

«Θα έπρεπε να είσαι έτοιμη για τα πάντα.

Θα έπρεπε να κερδίζεις τα πάντα. Andrea Riseborough, νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στην οθόνη που έχω δει ποτέ στη ζωή μου»

Η Amy Adams παρουσίασε και αυτή μία παρόμοια εκδήλωση λίγες ώρες πριν κλείσει η ψηφοφορία για τα Όσκαρ 2023 την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι:

«Είμαι χαρούμενη που μιλάω για αυτό το καταπληκτικό κατόρθωμα της δημιουργίας ταινιών»

Στο μεσοδιάστημα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με διθυραμβικά tweets για την ερμηνεία της Andrea Riseborough στο «To Leslie» από ηθοποιούς όπως οι Susan Sarandon, Helen Hunt, Melanie Lynskey, Mira Sorvino, Minnie Driver και πολλοί ακόμα. Μάλιστα, η ίδια η Cate Blancett, που θεωρείται φαβορί για το Όσκαρ στην κατηγορία, μίλησε για την ερμηνεία της Riseborough όταν παραλάμβανε το βραβείο της από την Ένωση κριτικών κινηματογράφου του Los Angeles. Κάτι που επανέλαβε και στον ευχαριστήριο λόγο της στα Critics’ Choice.

Πόση υποστήριξη χρειαζόταν, πραγματικά, για να κερδίσει την υποψηφιότητα;

Οι ηθοποιοί στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου εκπροσωπούνται από 1.336 μέλη. Η Andrea Riseborough για να βρεθεί ανάμεσα στις πεντάδα του Α’ Γυναικείου Ρόλου χρειαζόταν μόνο 200 περίπου ψήφους.

Στο σύστημα, όμως, που έχει υιοθετήσει η Ακαδημία για την ψηφοφορία στα βραβεία Όσκαρ, όπου τα μέλη κατατάσσουν τις επιλογές τους, μία παθιασμένη μειονότητα ψήφων, όπου θα έβαζε τη 41χρονη ηθοποιό στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του, μπορεί να εκτοξεύσει έναν υποψήφιο ακόμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό της.

Andrea Riseborough

Όπως καταλαβαίνεις, η Andrea Riseborough δεν είχε και πολύ δύσκολο δρόμο βάση και των γνωριμιών της.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, ήταν πολλές

Τελικά, το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου, και κατά τη διάρκεια της ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, μάθαμε πως η ερμηνεία της Andrea Riseborough στην ταινία «To Leslie» κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτό το μικρό παθιασμένο γκρουπ υποστηρικτών και να μπει στην πεντάδα. Όλος περιέργως, εκτός έμειναν ερμηνείες από έγχρωμες γυναίκες που είχαν κερδίσει υποψηφιότητες στα βραβεία – πρόδρομοι των Όσκαρ και διθυραμβικές κριτικές, όπως η Viola Davis και η Danielle Deadwyller.

Μιλώντας στο «Los Angeles Times», μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, η Kate Winslet υποστήριξε πως:

«Είμαι πολλή χαρούμενη για αυτή που η κοινότητα των ηθοποιών μίλησε για την καταπληκτική ερμηνεία της. Αυτή η υποψηφιότητα κερδήθηκε με κόπο.

Έχει δουλέψει και δουλέψει και πιέσει τον εαυτό της για χρόνια. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Αυτή η υποψηφιότητα της αξίζει»

Με την ίδια την Andrea Riseborough να δηλώνει στο Variety:

«Η ιδέα του ότι χρειάζεσαι άπειρους πόρους (για την οσκαρική καμπάνια), δε νομίζω πως είναι αναγκαία αληθής. Οι άνθρωποι που φρόντισαν για αυτό ήταν η κοινότητά μας.

Φαίνεται ότι η κινηματογραφική κοινότητα συσπειρώθηκε και έκανε θόρυβο»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, οι ψίθυροι ξεκίνησαν και η Ακαδημία αναγκάστηκε να αναγγείλει πως θα εξετάσει τις διαφορετικές καμπάνιες για να δει αν έχουν καταπατηθεί βασικοί κανόνες της. Με βάση αυτούς, προσδιορίζονται επακριβώς τα όρια και ο τρόπος της επαφής που επιτρέπεται ανάμεσα στους διεκδικητές και τους ψηφοφόρους.

Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που επικεντρώνονται στο γεγονός πως καμία Αφροαμερικανή ηθοποιός δεν βρέθηκε υποψήφια στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου και κατηγορούν την καμπάνια της Andrea Riseborough για αυτό. Επίσης, επισημαίνουν πως καμία τέτοια «συσπείρωση» δεν είχε γίνει στο παρελθόν για άλλους ηθοποιούς και δίνουν συγκεκριμένα παραδείγματα με ερμηνείες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν υποψηφιότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από όλο αυτό, οι μεγάλοι χαμένοι είναι πάλι οι ηθοποιοί που ανήκουν σε μειονότητες.

Το σινεφίλ Twitter έχει πάρει φωτιά

Μετά την ανακοίνωση της Ακαδημίας ότι θα εξετάσει τις καμπάνιες που ακολούθησαν οι υποψήφιοι, η «γωνιά» του Twitter που ασχολείται με τις ταινίες έχει πάρει «φωτιά» και έχει κάνει meme την ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Τι αλλαγές μπορεί να φέρει η υποψηφιότητα αυτή;

Με την Ακαδημία Κινηματογράφου να διεξάγει, ήδη, την έρευνά της, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η υποψηφιότητα – έκπληξη της Andrea Riseborough θα φέρει πολλές αλλαγές τόσο στον τρόπο που θα γίνονται οι καμπανιές, όσο και στους κανονισμούς. Ποιες θα είναι αυτές; Θα μάθουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα…

Όμως, το μόνο σίγουρο είναι, πως μετά την επιτυχία της Riseborough, αρκετοί θα είναι οι ηθοποιοί που θα σηκώσουν το τηλέφωνο για να μιλήσουν με τους μανατζέρ τους και να ζητήσουν μία παρόμοια καμπάνια. Ένας σύμβουλος για τα βραβεία, μιλώντας στο «Los Angeles Times», υποστηρίζει πως:

«Προφανώς, (αυτού του είδους η καμπάνια) περιορίζεται στους ηθοποιούς»

Μπορεί η Andrea Riseborough να είναι φανταστική στην ταινία και να αξίζει όλα τα βραβεία του κόσμου, όμως, ο τρόπος που κατάφερε να αποσπάσει την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Εγώ αναρωτιέμαι κάτι που έχουν υποστηρίξει πολλοί, αν στη θέση της ήταν ένας ηθοποιός που ανήκει σε μειονότητα, θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα και τις ίδιες τακτικές;

Γιατί (μάλλον) στα Όσκαρ δεν έχει σημασία μόνο μία εξαιρετική ερμηνεία, αλλά και το ποιους γνωρίζεις. Όπως και σε άλλους τομείς της ζωής, που οι διασυνδέσεις μπορούν να σου φέρουν καλύτερα (και πιο γρήγορα) αποτελέσματα, από ό,τι η καλή και σκληρή δουλειά!

Ή, απλά, δίνω μεγαλύτερη προσοχή σε ένα ασήμαντο θέμα!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1