Όσκαρ 2023: Οι εκπλήξεις και οι παραλείψεις των φετινών υποψηφιοτήτων
Σε μία αρκετά ρευστή χρονιά με λίγα φαβορί, οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2023 μας επιφύλασσαν πολλές εκπλήξεις, αλλά και κάποιες σημαντικές παραλείψεις.

Πολλοί κριτικοί και άνθρωποι που ασχολούνται με το Σινεμά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προβλέψουν τις υποψηφιότητες για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πάντα υπάρχουν μερικές εκπλήξεις (καλές και κακές). Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2023 δεν ξέφυγαν από αυτόν τον κανόνα.

Ωστόσο, σε μία χρονιά που φάνηκε να έχει συγκεκριμένα φαβορί και οι υπόλοιπες θέσεις στα ψηφοδέλτια να είναι ρευστές, η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έφερε ένα μεγαλύτερο αριθμό εκπλήξεων και παραλείψεων. Από υποψηφιότητες που βρέθηκαν από το πουθενά στη λίστα, μέχρι ταινίες που πιστεύαμε πως είχαν χαθεί από το ραντάρ των μελών της Ακαδημίας.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα, πάμε να δούμε τις μεγαλύτερες παραλείψεις και εκπλήξεις των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ 2023.

Παράλειψη: Τα «RRR» και «Black Panther: Wakanda Forever» στην Καλύτερη Ταινία

Παρά μία από τις καλύτερες λίστες με υποψηφιότητες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, η κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας είχε δύο φανερές απουσίες. Η μία, το φαντασμαγορικό «RRR» του S.S. Rajamouli, που αποτελεί ένα υπερθέαμα με χορό, δράση και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, θεωρούνταν από πολλούς φαβορί για να κερδίσει μία υποψηφιότητα. Ωστόσο, η Ακαδημία αποφάσισε να το βάλει μόνο στην κατηγορία του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στα Όσκαρ 2023.

Το «Black Panther: Wakanda Forever», μετά και την υποψηφιότητα που απέσπασε στην Ένωση των Παραγωγών του Hollywood, θεωρούνταν από πολλούς πως θα ακολουθούσε τα βήματα της πρώτης ταινίας και θα έμπαινε στην τελική δεκάδα. Ωστόσο, η ταινία δεν τα κατάφερε και συγκέντρωσε πέντε υποψηφιότητες συνολικά. Παρόλα αυτά, έγραψε ιστορία με την υποψηφιότητα της Angela Bassett στον Β’ Γυναικείο Ρόλο. Η ηθοποιός έγινε η πρώτη που αποσπάει υποψηφιότητα (και είναι φαβορί για τη νίκη) για ερμηνεία σε ταινία του MCU.

Έκπληξη: Ruben Östlund στη Σκηνοθεσία

Τα τελευταία χρόνια, η Ακαδημία μας έχει συνηθίσει να βάζει μεγάλους auteur εκτός Αμερικής στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας. Φέτος, θεωρούνταν από πολλούς πως θα ήταν ο Edward Berger για το «All Quiet on the Western Front», το οποίο είχε ανεβάσει ταχύτητες με πολλές υποψηφιότητες σε διάφορα βραβεία, καθώς και στα Όσκαρ 2023. Όμως, ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ruben Östlund βρέθηκε στην πεντάδα της Σκηνοθεσίας. Η ταξική σάτιρά του, «Triangle of Sadness», φαίνεται να αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα μέλη της Ακαδημίας, καθώς απέσπασε υποψηφιότητες και για Πρωτότυπο Σενάριο, αλλά και για Καλύτερη Ταινία.

Παράλειψη: Joseph Kosinski για Σκηνοθεσία

Η ταινία «Top Gun: Maverick» κατάφερε να κερδίσει κοντά στα 1,5 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office. Με τον σκηνοθέτη να παντρεύει δημιουργικά την ομορφιά με τη δράση και να μας θυμίζει τη μοναδικότητα της κινηματογραφικής εμπειρίας. Ο Kosinski θα μπορούσε να βρεθεί ανάμεσα στην πεντάδα της Σκηνοθεσίας (όπως και ο James Cameron για το «Avatar: The Way of Water», εδώ που τα λέμε), όμως, η Ακαδημία φαίνεται να επέλεξε πιο ξεχωριστούς δημιουργούς, αλλά και έναν από τους πιο αγαπητούς όλων των εποχών.

Παράλειψη: Viola Davis και το «The Woman King»

Όσκαρ 2023

Η δημοφιλής ηθοποιός φαινόταν σίγουρο πως θα κερδίσει την τέταρτη υποψηφιότητά της για βραβείο Όσκαρ. Η Davis είχε βρεθεί υποψήφια σε όλες τα βραβεία που προηγούνται των Όσκαρ 2023. Σαν να μην έφθανε αυτό, η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ήταν και καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία με πολλούς να πιστεύουν πως μπορεί να βρεθεί υποψήφια και σε άλλες κατηγορίες, ενώ έδιναν πολλές πιθανότητες και στη σκηνοθέτη Gina Prince-Bythewood να μπει σφήνα στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας.

Έκπληξη: Andrea Riseborough στον Α’ Γυναικείο Ρόλο

Η βρετανίδα ηθοποιός κέρδισε διθυράμβους για την ερμηνεία της ως μία ναρκομανή που ήθελε να επανασυνδεθεί με τον γιο της, αλλά εκτός από την υποψηφιότητα για το βραβείο Indie Spirit, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει καμία άλλη υποψηφιότητα. Μάλιστα, την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, το «To Leslie», το έχουν δει ελάχιστοι. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, ξεκίνησε μία ανεξάρτητη εκστρατεία η οποία βρήκε μεγάλους υποστηρικτές όπως η Kate Winslet και η Amy Adams, η οποία φιλοξένησε Q&A με τη Riseborough, ενώ η Cate Blanchett ανέφερε το όνομά της όταν κέρδισε το Critics Choice για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο. Η από στόμα σε στόμα καμπάνια της απέδωσε καρπούς, βάζοντάς την σε μία απίστευτα ανταγωνιστική κούρσα στα Όσκαρ 2023. Θεωρώ πως είναι μία υποψηφιότητα, που θα αλλάξει πολλά στις μελλοντικές εκστρατείες για τα βραβεία.

Παράλειψη: Danielle Deadwyler στον Α’ Γυναικείο Ρόλο

Όσκαρ 2023

Καθώς είμαστε στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου, ας μιλήσουμε για μία από τις μεγαλύτερες παραλείψεις της φετινής χρονιάς. Η Deadwyler είναι από τις αποκαλύψεις της φετινής χρονιάς για την ερμηνεία της στην ταινία «Till», στην οποία υποδυόταν την Mamie Till-Mobley, μητέρα του δολοφονημένου εφήβου Emmett Till. Η Mamie είναι υπεύθυνη για την έναρξη ενός μεγάλου κοινωνικού κινήματος για τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Η Deadwyler είχε κατορθώσει να βρεθεί ανάμεσα στις υποψήφιες στα βραβεία SAG και Critic’s Choice, ενώ κέρδισε και το βραβείο Gotham ενάντια σε σκληρό ανταγωνισμό. Τα Όσκαρ 2023, όμως, επέλεξαν να μην την συμπεριλάβουν στις πεντάδα τους.

Έκπληξη: Paul Mescal στον Α’ Ανδρικό Ρόλο

Όσκαρ 2023

Το εκπληκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο της Charlotte Wells, «Aftersun» (δείτε το είναι ακόμα στα Σινεμά), έχει περάσει από σαράντα κύματα στη φετινή κούρσα των βραβείων. Έχει συγκεντρώσει μερικές υποψηφιότητες εδώ και εκεί, όμως, καμία ιδιαίτερα σημαντική. Μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων στα Όσκαρ 2023. Η ερμηνεία του Mescal ως Calum σε έναν αινιγματικό για το κοινό ρόλο, είναι φανταστική. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να είναι παρόν για την κόρη του, ενώ μέσα του συμβαίνουν πολλά και (από όσο καταλαβαίνουμε) άσχημα. Βλέποντάς τον, καταλαβαίνεις πως θα είναι ένας από τους ηθοποιούς που θα μας απασχολήσει αρκετά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλειψη: Tom Cruise στον Α’ Ανδρικό Ρόλο

Όσκαρ 2023 Χρυσές Σφαίρες 2023

Συνεχίζουμε με τον Α’ Ανδρικό Ρόλο και τον Tom Cruise. Το «Top Gun: Maverick» κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές υποψηφιότητες στα Όσκαρ 2023 και θεωρείται από πολλούς η ταινία που αναπτέρωσε το ενδιαφέρον του κοινού στην κινηματογραφική εμπειρία. Κρίνοντας από τη δυναμική και την υποδοχή της ταινίας από κοινό, κριτικούς και μέλη της βιομηχανίας του Hollywood, πολλοί πίστευαν πως ο Cruise θα βρεθεί ανάμεσα στην πεντάδα των υποψηφίων. Κάτι που, τελικά, δεν έγινε. Ο ίδιος βέβαια κέρδισε μία υποψηφιότητα σαν παραγωγός της ταινίας στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας.

Έκπληξη: Brian Tyree Henry στον Β’ Ανδρικό Ρόλο

Όσκαρ 2023

Ο Brian Tyree Henry έδωσε μία λεπτή και ευαίσθητη ερμηνεία ως ένας άνδρας που παλεύει με τις ενοχές του στην ταινία του Apple TV+ «Causeway». Πολλοί πίστευαν πως ο ηθοποιός θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη στον Β’ Ανδρικό Ρόλο, αλλά μετά την παράλειψή του από τις Χρυσές Σφαίρες, αλλά και από τα βραβεία SAG (αν και είχε κερδίσει στα βραβεία Gotham, Spirit, ενώ βρέθηκε υποψήφιος στα Critics’ Choice Award), οι ελπίδες να τον δούμε ανάμεσα στην τελική πεντάδα ήταν λίγες. Τελικά, η Ακαδημία αναγνώρισε το έργο του και του χάρισε μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2023.

Παράλειψη: Paul Dano στον Β’ Ανδρικό Ρόλο

Όσκαρ 2023

Μετά τις νίκες στις Χρυσές Σφαίρες, η συζήτηση γύρω από το «The Fabelmans» του Steven Spielberg είχε κάπως καταλαγιάσει. Οι υποψηφιότητες στα Όσκαρ 2023 φαίνεται να της έδωσαν ακόμα μία ώθηση και να συνεχίσει να θεωρείται ένα από τα φαβορί. Ωστόσο, η καλύτερη ερμηνεία της ταινίας (για εμένα), αυτή του Paul Dano ως ο πραγματιστής και εσωστρεφής πατέρας του πρωταγωνιστή, παρά και τις υποψηφιότητές του στα Critic’s Choice και στα SAG, δεν κατάφερε να βρεθεί στην πεντάδα του Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Έκπληξη: Judd Hirsch στον Β’ Ανδρικό Ρόλο

Από την άλλη, η πιο επιδεικτική ερμηνεία του Hirsch στην ίδια ταινία με τον Dano, παρότι μικρή σε διάρκεια, κατάφερε να αποσπάσει μία υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία. Μάλιστα, ο ηθοποιός βρίσκεται για δεύτερη φορά υποψήφιος στα βραβεία μετά το 1980 και την υποψηφιότητά του για το «Ordinary People».

Παράλειψη: Το «Decision to Leave» στη Διεθνή Ταινία

Σε μία χρονιά, όπου είχαμε μία τεράστια εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα και κατηγορίες με ταλέντα από ασιατικές χώρες, ήταν αρκετά περίεργο που αποκλείστηκε από τις υποψηφιότητες η εξαιρετική ταινία του Park chan-wook. Ο σκηνοθέτης ερχόταν με το βραβείο Σκηνοθεσίας από της Κάννες και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και μεγαλύτερους auteur του Κορεατικού Σινεμά. Η ταινία του έχει ένα φανταστικό σενάριο, ξεχωριστή σκηνοθεσία και εκπληκτικές ερμηνείες… Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να τη δούμε υποψήφια σε πολλές κατηγορίες.

Τι πήγε λάθος στα Όσκαρ 2023;

Παράλειψη: Taylor Swift & Selena Gomez για Πρωτότυπο Τραγούδι

Η βραχεία λίστα των Όσκαρ 2023 περιείχε τραγούδια από μεγάλους σταρ της μουσικής βιομηχανίας και πολλοί πίστευαν πως αρκετοί από αυτούς θα καταφέρουν να βρεθούν στην πεντάδα του τραγουδιού. Πέρα από τις Rihanna και Lady Gaga, που θεωρούνταν σίγουρες για τα τραγούδια που ερμήνευσαν για τα «Black Panther: Wakanda Forever» και «Top Gun: Maverick» αντίστοιχα, η ξεχωριστή μελωδία της Swift για το «Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες», αλλά και η άκρως προσωπική μπαλάντα της Gomez για το ντοκιμαντέρ με θέμα τη μάχη με της με τον λύκο και τη διπολική διαταραχή, θα μπορούσαν να βρεθούν υποψήφιες στην κατηγορία. Επίσης, το «Cia Papa» από το «Guillermo Del Toro’s Pinnochio» ήταν ένα φαβορί για υποψηφιότητα (και όχι άδικα). Ωστόσο, η Ακαδημία πήγε για ακόμα μία φορά με την Diane Warren, που πάντα είναι υποψήφια αλλά ποτέ νικήτρια, και μας εξέπληξαν βάζοντας το τραγούδι του «Everything Everywhere All at Once».

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ 2023, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την Τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου στο Dolby Theater του Los Angeles (ξημερώματα Δευτέρας 13 Μαρτίου στην Ελλάδα). Για να δούμε τι εκπλήξεις και παραλείψεις θα δούμε και από την 95η Τελετή Απονομής των βραβείων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Academy (@theacademy)

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;