Το
Με το «Avatar: The Way of Water» ο James Cameron μας χαρίζει μία κινηματογραφική εμπειρία που δε θα ξεχάσεις εύκολα.

Τα τελευταία χρόνια, όλα τα στούντιο έχουν μπει στο «τρυπάκι» της δημιουργίας μεγάλων κινηματογραφικών συμπάντων, συνήθως βασισμένων σε χαρακτήρες των κόμικς, κυνηγώντας την τεράστια επιτυχία του MCU. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες καταλήγουν σε αδιέξοδο, ενώ και το ίδιο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel αντιμετωπίζει προβλήματα τελευταία. Τώρα, ο James Cameron επέστρεψε με το «Avatar: The Way of Water» για να μας δείξει πώς γίνεται!

Ο Cameron είναι ένας σκηνοθέτης, ο οποίος συνεχώς «πιέζει» την τεχνολογία του Σινεμά προς το μέλλον. Το 2009, όταν κυκλοφόρησε και το πρώτο «Avatar», ο Cameron κατάφερε κάτι μοναδικό για τα δεδομένα της εποχής με τη χρήση της τεχνικής του motion capture, αλλά και του 3D. Η τεχνολογία του ήταν τόσο προχωρημένη, που πλέον χρησιμοποιείται από τις εταιρείες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών για να φτιάξουν όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή cut scences (σ.σ. οι σκηνές που διακόπτουν τη δράση του βιντεοπαιχνιδιού και επικεντρώνονται στην ιστορία).

13 χρόνια μετά από την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας, που ακόμη βρίσκεται στην κορυφή του box office με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών, ο Καναδός σκηνοθέτης θέλει να πάει την τεχνολογία της έβδομης τέχνης ένα βήμα μπροστά, αλλά και να δείξει σε όλους πώς γίνεται το σωστό blockbuster!

Η πλοκή του «Avatar: The Way of Water»

Το σίκουελ της πιο επιτυχημένης ταινίας όλων των εποχών έχει έναν άσσο στο μανίκι του. Δεν απαιτεί από το κοινό να έχει δει ώρες περιεχομένου για να καταλάβει τι γίνεται, όπως χρειάζεται το MCU. Καλά καλά, δε χρειάζεται να έχεις δει (ή ξαναδεί) την πρώτη ταινία.

Η ιστορία ξεκινάει δέκα χρόνια μετά το πρώτο «Avatar» με τον Jake Sully (Sam Worthington) και τη Neytiri (Zoe Saldaña) να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την οικογένειά τους ενωμένη. Όταν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, ταξιδεύουν μέχρι τα πέρατα του πλανήτη Πανδώρα για να βρουν καταφύγιο στα μέρη της φυλής των Metkayina, που ζει αρμονικά με τον ωκεανό. Εκεί, η οικογένεια των Sully πρέπει να εξοικειωθεί με τον επικίνδυνο ωκεανό και να κερδίσει την αποδοχή της νέας κοινότητας.

Αυτό, αμέσως, ανοίγει τις πόρτες σε ένα ευρύτερο κοινό που βλέπει πιο αποσπασματικά κινηματογράφο και δεν ακολουθεί τα μεγάλα franchise!

Το «Avatar: The Way of Water» είναι η απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία

Το 2009 μπορεί να είναι 13 χρόνια μακριά και κάποιοι να ήταν αρκετά μικροί ή να μην είχαν γεννηθεί ακόμα, αλλά σίγουρα θα έχεις ακούσει ιστορίες για την εμπειρία του να παρακολουθείς την πρώτη ταινία του franchise στην σκοτεινή αίθουσα με τα γυαλιά 3D. Θυμάμαι πως το κοινό χειροκροτούσε μετά το τέλος της κάθε προβολής.

Το «Avatar: The Way of Water» έρχεται να χτίσει πάνω σε αυτόν τον μύθο και να μας χαρίσει μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία. Δεν υπάρχει άλλος (και καλύτερος τρόπος) για να δεις την ταινία παρά μόνο στο Σινεμά. Στην καλύτερη (και γιατί όχι μεγαλύτερη) οθόνη που θα βρεις, με τον καλύτερο ήχο και σε 3D.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Avatar (@avatar)

Καθώς τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μεγάλα blockbuster να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση των οπτικών εφέ (ναι, για το MCU μιλάω που πλέον πολλές σκηνές απλά δεν βλέπονται), ενώ διαβάζουμε και δημοσιεύματα που τα στούντιο πιέζουν τις ομάδες που τα δημιουργούν να τα έχουν έτοιμα σε συγκεκριμένο χρόνο προκαλώντας πολλά προβλήματα στους εργαζομένους με ατελείωτες ώρες δουλειάς, ο Cameron μας χάρισε ένα χάρμα οφθαλμών. Ο σκηνοθέτης πήρε τον χρόνο που χρειαζόταν για να φτιάξει τον κόσμο αυτό, όσο καλύτερα μπορούσε.

Δεν είναι το animation όπως το χρησιμοποιεί η Pixar ή άλλα στούντιο κινουμένων σχεδίων, που απλά φτιάχνουν διάφορα πράγματα.

Χάνεσαι στον κόσμο της Πανδώρας, παρακολουθείς τους Na’vi και την οικογένεια των Sully για να βρεις που αρχίζει το οπτικό εφέ και τελειώνει η πραγματικότητα, βουτάς στη θάλασσα του πλανήτη και μένεις με το στόμα ανοιχτό για το πώς κατάφεραν να ενσωματώσουν τόσο καλά τον Spider (έναν πραγματικό άνθρωπο) στο ψηφιακό περιβάλλον της ταινίας.

Ο James Cameron και η ομάδα των οπτικών εφέ έχουν δημιουργήσει έναν χειροπιαστό κόσμο, στον οποίο θέλεις να χαθείς και να ταξιδέψεις ξανά και ξανά. Οι σκηνές που δημιουργεί είναι απείρου κάλλους και πρέπει να το βιώσεις για να το καταλάβεις.

Avatar

Στο «Avatar: The Way of Water» του James Cameron, οι αισθήσεις σου ενεργοποιούνται από το πρώτο λεπτό. Είναι σαν να έχεις μεταφερθεί και εσύ σε αυτόν τον κόσμο και καθώς οι χαρακτήρες ξεκινούν το ταξίδι τους, τους ακολουθείς και ανακαλύπτεις τις διάφορες γωνιές του.

Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να δημιουργήσει μία νέα τεχνολογία!

Η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το «Avatar: The Way of Water»

Ο James Cameron και η ομάδα του κατασκεύασαν ένα νέο σύστημα κάμερας χρησιμοποιώντας τις κάμερες Venice της Sony, η οποίο βασικά ενώνει πολλές κάμερες υψηλής τεχνολογίας μεταξύ τους για να δημιουργήσει ένα στερεοσκοπικό σύστημα 3D. Ο σκηνοθέτης είναι γνωστός για τον συνδυασμό της εφευρετικότητάς του και της σκηνοθεσίας στις περισσότερες ταινίες τους από το «Terminator: Judgement Day» μέχρι και το πρώτο «Avatar».

Για παράδειγμα, για την πρώτη ταινία έφτιαξε μια μηχανή κάμερας που του επέτρεπε να βλέπει χαρακτήρες στα CG περιβάλλοντα τους σε πραγματικό χρόνο καθώς γύριζε τις σκηνές. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει έντονα συναισθήματα για την τεχνολογία και τη σχέση της με τη δημιουργία ταινιών.

Στη νέα ταινία, ο Cameron και η ομάδα του δοκιμάζει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τη μέθοδο του performance capture κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όπως έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης:

«Το κλειδί ήταν να κάνουμε γύρισμα υποβρύχια και στην επιφάνεια του νερού, ώστε οι άνθρωποι να κολυμπούν κανονικά, να βγαίνουν από το νερό κανονικά, να βουτάνε κανονικά. Μοιάζει αληθινό γιατί η κίνηση είναι πραγματική. Και το αντίστοιχο συναίσθημα επίσης»

Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο οι φωτορεαλιστικοί χαρακτήρες, αλλά και η ψηφιακή δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου. Κάθε φυτό, κάθε δέντρο, κάθε βράχος έπρεπε να δημιουργηθεί ψηφιακά. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκαν πολλά πρωτοποριακά συστήματα φωτισμού και σκίασης για να ολοκληρωθούν τα πλάνα με μεγάλη πειστικότητα και μάλιστα να δίνουν την αίσθηση ότι διαδραματίστηκαν υποβρύχια. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης για να δημιουργηθεί νέο software και μεθοδολογία για τα sequel.

Έπρεπε να καταλάβουμε πώς κινείται το νερό όταν ένα τεράστιο πλάσμα παρασύρει τόνους νερού με τα πτερύγιά του ή όταν μία σταγόνα πέφτει πάνω στο μέτωπο κάποιου.

Μιλώντας στο GQ, ο James Cameron είχε δηλώσει πως η δημιουργία όλου αυτού του νέου τεχνολογικού εξοπλισμού χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά. Υποστηρίζοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που η ταινία κυκλοφόρησε τόσα χρόνια αργότερα και είναι τόσο ακριβή με το Deadline να αναφέρει πως το budget της ταινίας αγγίζει τα 460 εκ. δολάρια.

Ας μιλήσουμε λίγο και για την ταινία

Εδώ είναι που έχω το μεγάλο πρόβλημα με το «Avatar: The Way of Water»!

Η ιστορία του James Cameron είναι αρκετά απλοϊκή. Αν την πρώτη ταινία θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μία «Ποκαχόντας» στο διάστημα, το σίκουελ αποτελεί μία επέκταση του μύθου αυτού με γερές δόσεις «Μόγλη» και «Moby Dick», ενώ οι διάλογοί του πολλές φορές είναι περίεργοι και θέλουν διορθώσεις. Πόσες φορές πρέπει να ακούσουμε στην ταινία το… bro.

Ίσως, ο Cameron να θέλει να περάσει τα μηνύματα του για τον ρατσισμό, τη φύση και τη σύνδεσή μας με αυτή, την κλιματική αλλαγή με έναν τρόπο που να είναι εύκολος και εύπεπτος για το ευρύ κοινό, καθώς και για παιδιά μικρότερης ηλικίας που μπορεί να βρεθούν σε προβολή της ταινίας του. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα από το πρώτο λεπτό, ενώ φαίνεται να τα αγγίζει αρκετά επιδερμικά.

Πέρα από αυτό, ο Καναδός σκηνοθέτης είναι σαν να επισκέπτεται παλιές του επιτυχίες και να δημιουργεί ένα ποτ πουρί ή ένα best of. Από τις σκηνές στον βυθό της Πανδώρας που θυμίζουν το «The Abyss» μέχρι την τελευταία πράξη, όπου βλέπουμε τους χαρακτήρες να τρέχουν σε ένα καράβι που βυθίζεται. Αναπόφευκτα σου έρχεται στο μυαλό ο οσκαρικός «Τιτανικός» του!

Avatar: The Way of Water

Και αν το σενάριο είναι το μεγάλο θέμα του «Avatar: The Way of Water», η τρίτη πράξη (που διαρκεί περίπου μία ώρα) έρχεται να κλείσει την ταινία με τον καλύτερο τρόπο και αυτό που ξέρει να κάνει άψογα ο Cameron… δράση. Η δράση του, μάλιστα, βάζει τα γυαλιά σε όλους τους υπόλοιπους σκηνοθέτες που έχουν κάνει τέτοιες σκηνές για τη Marvel και τη DC.

Η αίσθηση του που βρίσκονται οι χαρακτήρες, η χορογραφία των κινήσεων, ακόμα ο θόρυβος είναι τόσα όσα χρειάζεται για να φύγεις με την καλύτερη αίσθηση από μία τρίωρη (και βάλε) ταινία. Ο Cameron δε ξεχνάει ποτέ να σε ψυχαγωγεί και δεν αφήνει τη δράση να φθάσει στο σημείο ώστε να μην σε αγγίζει σε ένα συναισθηματικό επίπεδο ότι συμβαίνει στο πανί!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Avatar (@avatar)

Με την πορεία του «Avatar: The Way of Water» να έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη στους κινηματογράφους όλου του κόσμου, ο James Cameron θέλει να μας υπενθυμίσει τι σημαίνει ένα καλό blockbuster και να μας δείξει πως η πρωτοτυπία στο Σινεμά δεν έχει πεθάνει ακόμα!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1