Viral έχει γίνει η εφαρμογή Lensa ΑΙ με τα «μαγικά Avatar»
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις από την κοινότητα των καλλιτεχνών.

Αν έχεις λογαριασμό σε Facebook και Instagram αποκλείεται να μην έχεις δει τις χιλιάδες καλλιτεχνικές, στιλιζαρισμένες φωτογραφίες γνωστών και φίλων που έχουν κατακλύσει τις δύο πλατφόρμες. Αν αναρωτήθηκες πώς το κάνουν, η απάντηση είναι δύο λέξεις: Τεχνητή Νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της εφαρμογής Lensa AI, η οποία έγινε νούμερο ένα εφαρμογή σε App Store και Play Store στην κατηγορία Photo & Video, χάρη στα «μαγικά Avatars» που δημιουργεί.

Όλα καλά λοιπόν; Κατεβάζεις μία εφαρμογή, ανεβάζεις μερικές selfies σου, κάνεις ένα δυο tap και έχεις μερικές δεκάδες καλλιτεχνικές φωτογραφίες για να χρησιμοποιήσεις για το προφίλ σου, λες και προσέλαβες κάποιον καλλιτέχνη για να τις φτιάξει; Περίπου, γιατί όπως όλα τα… παραμύθια, έτσι και αυτό δεν είναι μόνο μαγικό, αλλά έχει και έχει δράκο.

Καταρχάς, η εφαρμογή Lensa μπορεί να έγινε viral αυτή την περίοδο, όμως δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Υπάρχει από το 2018. Αυτό που είναι καινούργιο και που οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας της, είναι η λειτουργία των «μαγικών Avatars» που εκμεταλλεύεται αλγόριθμους AIσυγκεκριμένα το ανοιχτού κώδικα μοντέλο Stable Diffusion – για να επεξεργαστεί τις selfies σου και να δημιουργήσει αυτές τις καλλιτεχνικού επιπέδου φωτογραφίες, που είναι έτοιμες για χρήση στα social media.

Είδες, λοιπόν, το ζηλευτό αυτό αποτέλεσμα από τους φίλους σου και είπες κι εσύ να δοκιμάσεις την εφαρμογή. Το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσεις μετά την εγκατάστασή της, είναι ότι αυτή δεν είναι δωρεάν. Αντίθετα, σε προτρέπει να χρησιμοποιήσεις όλες τις δυνατότητες – συμπεριλαμβανομένων των μαγικών Avatars -, δωρεάν για μία εβδομάδα κάνοντας εγγραφή για μία ετήσια συνδρομή κόστους €29,99 – την οποία θα πρέπει να θυμηθείς να ακυρώσεις έγκαιρα αν δεν θέλεις να χρεωθείς.

Στη συνέχεια σου ζητάει να ανεβάσεις 10-20 selfies, τις οποίες χρησιμοποιεί ο αλγόριθμος AI της εφαρμογής προκειμένου να σου δώσει στο τέλος 50 «μαγικά Avatars» – ή και παραπάνω αν δεν σου φτάνουν αυτά με πρόσθετο κόστος. Μάλιστα, η εφαρμογή διευκρινίζει πως οι φωτογραφίες σου θα διαγραφούν άμεσα, αφού τις χρησιμοποιήσει η AI για να εκπαιδευτεί.

Πού είναι ο δράκος ρωτάς;

To πρόβλημα προκύπτει ακριβώς από το επί πληρωμή μοντέλο.

Παρότι είναι καθόλα θεμιτό μια εφαρμογή να ζητάει χρήματα για να παρέχει ένα αποτέλεσμα, το μοντέλο Stable Diffusion AI που χρησιμοποιεί, έχει εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο dataset με περισσότερες από 2,3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από το διαδίκτυο, πολλές εκ των οποίων έχουν πνευματικά δικαιώματα, με τους δημιουργούς τους να μην έχουν δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή τους για εμπορική χρήση.

Ταυτόχρονα, ενώ η πολιτική απορρήτου της εφαρμογής διευκρινίζει ότι «δεν χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες που παρέχετε για κανέναν άλλο λόγο εκτός από την εφαρμογή διαφορετικών στιλιζαρισμένων φίλτρων ή εφέ σε αυτές», οι όροι χρήσης γράφουν ότι όσοι χρησιμοποιούν τη Lensa παραχωρούν στην εταιρεία «διαρκή, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων, παγκόσμια, πλήρως εξοφλημένη, μεταβιβάσιμη, μεταβιβαζόμενη σε τρίτο άδεια χρήσης για την αναπαραγωγή, τροποποίηση, διανομή και δημιουργία παράγωγων έργων του περιεχομένου σας, χωρίς καμία πρόσθετη αποζημίωση».

Δεν είναι τυχαίο που μετά την ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας της εφαρμογής, άρχισαν πρώτα από το Twitter και μετά στις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών, άλλες εκφράζοντας την επιφύλαξη ή τη δυσαρέσκεια τους και άλλες ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης τέτοιου τύπου εφαρμογών AI.

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1