Ο περίεργος θάνατος του Edgar Allan Poe και ο μυστηριώδης επισκέπτης στον τάφο του
Edgar Allan Poe: Σαν σήμερα πριν από 173 χρόνια φεύγει από τη ζωή το «κοράκι» του αμερικανικού ρομαντισμού.

Ο Edgar Allan Poe υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού στην παγκόσμια λογοτεχνική σφαίρας. Ο ποιητής και πεζογράφος, τα έργα του οποίου άφησαν το δικό τους «στίγμα» στη λογοτεχνία, έζησε μία πολυτάραχη ζωή, καταρρίπτοντας πολλά ταμπού, πολλά εκ των οποίων υφίστανται ως και σήμερα.

Έζησε τη ζωή του εκτός ορίων, όπως έκαναν άλλωστε και πολλοί συγγραφείς του ρομαντισμού, φτάνοντας στα άκρα. Η χωρίς φρένα και δισταγμούς ζωή του τελείωσε σαν σήμερα στις 7 Οκτωβρίου 1849. Μάλιστα ο θάνατός του ήταν περίεργος και διφορούμενος, όπως ακριβώς ήταν και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να ζήσει τη ζωή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη John C. Bruening (@jcbruening)

Πώς πέθανε ο Edgar Allan Poe;

Λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, ο Edgar Allan Poe είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει από υπερβολική δόση λάβδανου. Αυτό το περιστατικό συνέβη την περίοδο μετά τον χωρισμό του από την αρραβωνιαστικιά και ποιήτρια, Σάρα Έλεν Ουίτμαν.

Συγκεκριμένα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και ξαδέρφης του, τον Ιανουάριο του 1847, αρραβωνιάστηκε με την ποιήτρια Σάρα Έλεν Ουίτμαν. Έτσι, αφότου ο ποιητής αρραβωνιάστηκε μαζί της το 1848, δεν κατάφερε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου μαζί της. Εικάζεται πως ο προγραμματισμένος τους γάμος δεν έγινε ποτέ λόγω των προβλημάτων του με το ποτό. Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η μητέρα της Ουίτμαν είχε σημαντική συμβολή στη διάλυση της σχέσης τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LITERATURA EN ÓRBITA (@literaturaenorbitaok)

Έτσι, την περίοδο μετά τον χωρισμό του από την ποιήτρια ο συγγραφέας επιχείρησε να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση λάβδανου. Παρόλα αυτά επέζησε και στη συνέχεια ο Edgar Allan Poe επέστρεψε στο Richmond, όπου αρραβωνιάστηκε την Σάρα Ελμίρα Ρόυστερ.

Από κοινού το ζευγάρι όρισε ως ημερομηνία του γάμου τους την 17η Οκτωβρίου 1849. Ο γάμος δεν πραγματοποιήθηκε όμως ποτέ, αφού 10 ημέρες πριν την τελετή ο Edgar Allan Poe βρήκε απροσδόκητα τον θάνατο. Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή με την αιτία του θανάτου του να αποτελεί ως και σήμερα ένα “άλυτο μυστήριο”.

Την ημέρα του θανάτου του ο ίδιος είχε βρεθεί στους δρόμους της Βαλτιμόρης σε παραληρηματική κατάσταση ζητώντας από έναν περαστικό να στείλει επιστολή στο γιατρό του, Joseph Snodgrass.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Quoting Literature (@quoting_literature)

Ο Joseph Snodgrass, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Edgar Allan Poe και είχε συναντηθεί μαζί του στις τελευταίες του ημέρες της ζωής του, βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα του αλκοολισμού. Παρόλα αυτά ο Δρ John Moran είχε άλλη γνώμη θεωρώντας πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας. Ανά διαστήματα έχουν αναπτυχθεί διάφορες ανεπιβεβαίωτες ως και σήμερα θεωρίες, οι οποίες σχετίζονται με τον θάνατό του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία ή λύσσα. Όπως και να έχει ο θάνατός του, όπως και ολόκληρη η ζωή του, έχουν συγκεντρώσει πληθώρα σχολιασμών.

Τι συνέβη μετά τον θάνατο του Edgar Allan Poe;

Η ταφή του Edgar Allan Poe έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη αποτελώντας ένα αξιομνημόνευτο αξιοθέατο για την περιοχή. Ωστόσο, 160 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 12 Οκτωβρίου 2009, η κηδεία του ομοιώματος του ποιητή έγινε ξανά με τιμές στη Βαλτιμόρη.

Κάτι που προξένησε μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον για μεγάλο διάστημα είναι ο «μυστηριώδης θαυμαστής» του Edgar Allan Poe, ο οποίος για πολλά χρόνια κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των γενεθλίων του, στις 19 Ιανουαρίου, στον τάφο του.

Αρχής γενομένης το νωρίτερο από το 1930 ένας μυστηριώδης θαυμαστής εμφανιζόταν στον τάφο του συγγραφέας έχοντας δημιουργήσει το δικό του «τελετουργικό».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Quoting Literature (@quoting_literature)

Το άτομο, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, ήταν ντυμένο στα μαύρα, και φορούσε ένα μεγάλο μαύρο καπέλο και λευκό κασκόλ. Μόλις έφτανε στον τάφο γέμιζε ένα ποτήρι κονιάκ και έκανε πρόποση στη μνήμη του Edgar Allan Poe. Έπειτα, μέσα στη νύχτα έφευγε έχοντας αφήσει πίσω του τρία κόκκινα τριαντάφυλλα και την φιάλη του κονιάκ επάνω στον τάφο.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν το «τελετουργικό» της πρόποσης στον Edgar Allan Poe έγινε ευρέως γνωστό και μεγάλο πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει από την πάροδο προκειμένου να παρατηρήσει το άτομο, το οποίο επιδίωκε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και έγινε σοβαρή απόπειρα το 2006 για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του θαυμαστή, ο μυστηριώδης θαυμαστής του ποιητή δεν φάνηκε μετά το 2008. Ωστόσο, έως και σήμερα παραμένει μία ιστορία που πολλού γνωρίζουν ανεξαρτήτως του αν έχουν έρθει σε επαφή ή όχι με το έργο του ποιητή.

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
22:00
-
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
19:00
-
ΜΠΑ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
 1