Έντεκα χρόνια από τον θάνατο του Steve Jobs
Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο πρωτοπόρος της τεχνολογίας, Steve Jobs.

Σαν σήμερα πριν από έντεκα χρόνια στις 5 Οκτωβρίου του 2011 άφησε την τελευταία του πνοή ο συνιδρυτής της Apple και «μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής», Steve Jobs.

Ο Steve Jobs γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο. Οι βιολογικοί του γονείς ήταν ο Συρολιβανέζος Αμπντουφατάχ αλ Τζανταλί και η Ελβετή Τζόαν Σίμπλε, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν συμφοιτητές στις Η.Π.Α. Ωστόσο, οι γονείς της Σίμπλε ήταν αρκετά πιστοί Καθολικοί, με αποτέλεσμα να μην εκγρίνουν τη σχέση της με τον μουσουλμάνο Αμπντουφατάχ αλ Τζανταλί. Έτσι, το ζευγάρι έδωσε το παιδί για υιοθεσία στον Πολ Τζομπς, ο οποίος ήταν μηχανικός της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και τη σύζυγό του Κλάρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Steve Jobs  (@stevejobs.quotes)

Αρχικά οι βιολογικοί γονείς του Steve Jobs αναζητούσαν μία οικογένεια «Καθολικών και καλά μορφωμένων» ανθρώπων, προκειμένου να μεγαλώσουν το παιδί του. Η πρώτη οικογένεια που θέλησε να υιοθετήσει αρχικά τον Steve Jobs αρνήθηκε, και όταν η Τζόαν Σίμπλε διάβασε πως ο Πολ Τζομπς και η σύζυγός του Κλάρα δεν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι, δεν ήθελε να υπογράψει τα χαρτιά της υιοθεσίας. Τελικά δέχτηκε, επειδή οι θετοί γονείς του Steve Jobs δέχτηκαν να πληρώσουν τα δίδακτρα για το Πανεπιστήμιο, όταν αυτός θα μεγάλωνε.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, ο Steve Jobs ήθελε να κάνει παρέα με άτομα που ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία από αυτόν. Ένας από τους μεγαλύτερους φίλους του, ο οποίς ήταν ήδη εξοικειωμένος με τις σύγχρονες τεχνολογίες, έμελλε να είναι ο πρώτος που θα φέρει τον Steve Jobs σε επαφή με ένα νέο μαγικό κόσμο: Αυτόν της τεχνολογίας!

Το 1972 ο άνθρωπος που έμελλε να αφήσει το «στίγμα» του στον χώρο της τεχνολογίας γράφτηκε στο Κολέγιο Ριντ του Όρεγκον, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του μετά από έξι μήνες για να δουλέψει για λίγο στην Atari ως σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύντομα όμως παράτησε και αυτή τη δουλειά, προκειμένου να ταξιδέψει στην Ινδία και να εντρυφήσει στον Βουδισμό, προκειμένου να βρει το νόημα της ζωής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Steve Jobs  (@stevejobs.quotes)

Δυό χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1974, και σε ηλικία 19 ετών επέστρεψε στην Καλιφόρνια, όπου είχε την ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης μιας εφεύρεσης του φίλου και συνομηλίκου του Steve Wosniak που εργαζόταν στη Hewlett-Packard (HP). . Εκείνη την περίοδο ο Steve Wosniak εμπνευσμένος από ένα άρθρο του «Esquire» δημιούργησε ένα «μπλε κουτί» που είχε σχέση με τα τηλεφωνικά δίκτυα. Σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα ο Steve Jobs αποκάλυψε πως αν εκείνα τα «μπλε κουτιά» που τους πήρε περίπου 6 μήνες να τα αναπτύξουν δεν είχαν δημιουργηθεί ποτέ, τότε πιθανώς δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ η Apple.

Ο Steve Wosniak ήταν ο συνιδριτής της Apple, την οποία ίδρυσαν την Πρωταπριλιά του 1976 με σήμα κατατεθέν το δαγκωμένο μήλο. Έτσι, οι δυο τους κατάφεραν να κάνουν προσιτή και αποδεκτή τη νέα τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών, με τον Apple I, στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, οι δυο τους ήταν αυτοί που κυκλοφόρησαν στην αγορά αυτό που ουσιαστικά θεωρείται ως ο πρώτος οικιακός υπολογιστής, το πρώτο PC του πλανήτη, τον Apple ΙΙ. 

Οι δυο τους είχαν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της δουλειάς τους. Ο Steve Wosniak ενδιαφερόταν από μικρή ηλικία μόνο για τη δημιουργία ηλεκτρονικών μηχανών και συσκευών παντός είδους αδιαφορώντας για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων του, προκειμένου να βγάλει ακόμη περισσότερα χρήματα.

Ο Steve Jobs όμως δεν ήταν έτσι, αφού εκτός από την αγάπη του για την τεχνολογία και την εξέλιξή της, είχε leadership skills και από πολλούς ήταν ο ορισμός του χαρι­σματικού μάρκετινγκ μάνατζερ. Το τρομερό εμπορικό δαιμόνιο, αλλά και το επικοινωνιακό χάρισμα που διέθετε, σε συνδυασμό με την ιδιοφυΐα του και τις απίστευτες ικανότητες του Wosniak, οδήγησαν την Apple στην κορυφή και τους δύο φίλους στη λίστα των πολυεκατομμυριούχων πριν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια.

Μάλιστα, η επικοινωνιακή του δεξιότητα και η ικανότητά του να μαγνητίζει το πλήθος με το λέγειν του είναι ορατά και σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του. Πρόκειται για την ομιλία-«σταθμό» στη ζωή του που έδωσε στους απόφοιτους του Standford University, το 2005, στην οποία ο ίδιος αφηγείται ορισμένες σημαντικές ιστορίες από τη ζωή του, εξηγώντας και τη σχέση του με το πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, οι δυο τους τράβηξαν εντελώς διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους. Ο Steve Wosniak αποχώρηση από την Apple από το 1985 για να ασχοληθεί  με φιλανθρωπίες και δωρεές που σχετίζονται με το αντικείμενο και το πάθος του, δηλαδή την τεχνολογία. Την ίδια χρονιά ο Steve Jobs οδηγήθηκε από τους μετόχους της Apple σε υποχρεωτική έξοδο από την εταιρεία, με τον ίδιο να συνεχίζει μόνος του να ασχολείται και να ρισκάρει πάνω σε νέες τεχνολογίες. Αν και εκείνη τη χρονιά πούλησε όλες τις μετοχές του, κρατώντας συμβολικά μόνο μία, δεν έφυγε ποτέ από τον τομέα της τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας και συνέχισε να πειραματίζεται με αυτή.

Παρόλα αυτά οι μέτοχοι της Apple ζήτησαν την επιστροφή του Steve Jobs το 1997, λίγο πριν τη διαφαινόμενης καταστροφή του κολοσσού με τον ίδιο να επιστρέφει, προκειμένου να τη σώσει από την καταστροφή. Βλέποντας αυτός ότι το δημιούργημά του κινδυνεύει, αποφάσισε να αφήσει ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν πίσω του και να επιστρέψει στο «τιμόνι» της εταιρείας.

Υπό την καθοδήγησή του, η Apple απέφυγε τη χρεωκοπία, ανέκαμψε εντυπωσιακά και μέσα σε μόλις τρία χρόνια έγινε ξανά μία υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο των υπολογιστών. Μάλιστα, επί 15 ολόκληρα χρόνια  ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία.

Ο έλεγχος και η επιρροή του Steve Jobs ήταν αισθητά, αφού είχε την πρώτη και την τελευταία λέξη όσον αφορά στο σχεδιασμό των συσκευών και την αίσθηση που δίνουν, πιστεύοντας ότι «η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί». Το 2001 παρουσίασε τον μικρό μουσικό αναπαραγωγέα iPod, το 2007 έφερε επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία με το iPhone και το 2010 επέβαλε τα τάμπλετ με το iPad. Δικό του υπήρξε και το επιτυχημένο κινηματογραφικό studio Pixar, το οποίο αγόρασε από τον Τζορτζ Λούκας, το ανέδειξε και το πούλησε αργότερα στη Disney. Γι’ αυτό τον λόγο με τον θάνατό του «έκλεισε» ένα μεγάλο κομμάτι στον τομέα της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ πολλοί προέβλεψαν την παρακμή ενός τεράστιου τεχνολογικού κολοσσού μετά τον θάνατο του «πατέρα» του.

Από το 2004 ο Steve Jobs αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία οδήγησαν στο θάνατό του επτά χρόνια αργότερα. To 2004  υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση νευροενδοκρινικού όγκου στο πάγκρεας με τον ίδιο να διεβεβαιώνει τότε ότι ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί και δεν θα απαιτούσε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Ωστόσο, παρέμεινε πολύ αδύνατος και το 2009 αποχώρησε αιφνιδιαστικά σε αναρρωτική άδεια λόγω μιας «ορμονικής διαταραχής». Ο Steve Jobs φέρεται να υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος το 2009 για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μία θεραπεία που είναι πιθανό να οδήγησε σε επιπλοκές.

Σαν Φρανσίσκο, Τετάρτη 24/08/2011:

Τον Αύγουστο του 2011 προέβη σε μία κίνηση που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 ο Steve Jobs παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, παραδίδοντας τα ηνία της εταιρείας στον άμεσο συνεργάτη του Τιμ Κουκ.

Άλλωστε, λίγους μήνες αργότερα ο οραματιστής και χαρισματικός Steve Jobs έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 56 ετών.

“Πάντα έλεγα ότι αν έρθει κάποτε η ημέρα που δεν θα είμαι σε θέση πια να καλύπτω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγα δημόσια”, είχε δηλώσει ο Steve Jobs, στη λακωνική επιστολή παραίτησης που έδωσε στη δημοσιότητα λίγους μήνες πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.

«Δυστυχώς η ημέρα αυτή έφθασε».

Αν και τα προβλήματα υγείας του ήταν ευρέως γνωστά εδώ και χρόνια, η αποχώρησή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

Ήταν παντρεμένος από το 1991 με την οικονομολόγο και επιχειρηματία Λορίν Πάουελ (γ. 1963), με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Από μια προηγούμενη σχέση του με τη συγγραφέα Κριζάν Μπρένερ απέκτησε μία κόρη.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;