Η διαμάχη και οι επικρίσεις γύρω από το «Blonde»
Η ταινία «Blonde» του Netflix χαρακτηρίζεται ως μία βιογραφική ταινία για τη ζωή και τον θάνατο της Marilyn Monroe. Βασίζεται, όμως, σε ένα βιβλίο που έχει πάρει αρκετές ελευθερίες σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τις καταστάσεις.

Από το πρωί της Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη ταινία του Andrew Dominik με πρωταγωνίστρια την Ana de Armas ως Marilyn Monroe «Blonde». Η βιογραφία είναι μία μυθοπλαστική αναβίωση της ζωής της γνωστής ηθοποιού από τα χρόνια του γάμου της μέχρι και τον τραγικό της θάνατο το 1962 και βασίζεται στο βιβλίο του 2000 της Joyce Carol Coates.

Η πρωταγωνίστρια έχει περιγράψει την ταινία ως μία «τολμηρή, ασυγχώρητη και φεμινιστική οπτική για την ιστορία [της Marilyn]» και, ενώ η μεταμόρφωσή της στο είδωλο του Hollywood είναι απίστευτη, η ταινία έχει δεχτεί πολλές κριτικές για τον τρόπο της απεικόνισης της ζωής της Monroe. Άλλοι υποστηρίζουν πως έχουμε δει πολλές ταινίες στο Hollywood με γυναίκες που τις έχουν εκμεταλλευτεί και την ιστορία τους να γίνεται πιο γλυκανάλατη και κάπως να «χρυσώνεται» το χάπι σε όλα όσα πέρασαν από το πρόσφατο «Pam & Tommy» του Hulu μέχρι και τα ντοκιμαντέρ για τις Whitney Houston και Brittany Murphy.

Καθώς, το «Blonde» είναι διαθέσιμο μέσα από το Netflix και μπορείς να το δεις και να το κρίνεις μόνο σου, σε όλη την διάρκεια των 2 ωρών και 47 λεπτών του, ρίχνουμε μία ματιά σε όλη αυτή τη συζήτηση και τις αρνητικές αντιδράσεις.

Δεν ακολουθεί τη ζωή της Marilyn Monroe ακόμα και αν χαρακτηρίζεται ως βιογραφία

Όπως είπαμε και παραπάνω, η ταινία «Blonde» βασίζεται σε ένα βιβλίο μυθοπλασίας της συγγραφέα Joyce Carol Oates. Πολλοί υποστήριξαν ότι η μεταφορά στην οθόνη δημιουργεί μια περίεργη παρανόηση για το πώς ήταν στην πραγματικότητα η ζωή της Marilyn Monroe, ειδικά καθώς η ταινία περιγράφεται ως βιογραφική.

Blonde

Η ίδια η Oates έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι «απόσταξε» ορισμένα γεγονότα της ζωής της Monroe, με μερικές λεπτομέρειες να αναδιατάσσονται και άλλες να επινοούνται για να ταιριάζουν στην ιστορία. Για παράδειγμα, το βιβλίο (και η ταινία) διερευνά μια θεωρία συνωμοσίας ότι η Monroe σκοτώθηκε από τον πρώην γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Robert F. Kennedy. Η ταινία φέρεται να περιλαμβάνει επίσης μια σκηνή όπου βιάζεται από έναν επικεφαλής του στούντιο της Fox, η οποία και πάλι είναι άγνωστο αν έχει γίνει στην πραγματικότητα.

Η αλλαγή των γεγονότων της ζωής ενός ατόμου, ειδικά ενός διάσημου ατόμου, με αυτόν τον τρόπο έχει κάνει μερικούς ανθρώπους να νιώθουν άβολα και να έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. Ένας φαν έγραψε στο Twitter:

«Το Blonde βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ για τη Marilyn Monroe που θα δώσει στο κοινό περισσότερα ψέματα γι’ αυτήν. Αυτό ΔΕΝ είναι βιογραφία»

Λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου της ταινίας, μία κριτικός, η Grace Randolph, είχε ανακοινώσει πριν από την πρεμιέρα της ταινίας ότι δε θα έπρεπε να ασχοληθεί κανείς με αυτή «με οποιαδήποτε ιδιότητα». Μάλιστα, η ίδια είχε χαρακτηρίσει την ταινία ως «αρκετά απαίσια» και «αρρωστημένη φαντασίωση».

Δίνει ανάμεικτα μηνύματα

Κριτικές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου το «Blonde» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του, έκαναν λόγο για ανησυχητικές σκηνές όπου ένα έμβρυο μιλάει στη Marilyn από τη μήτρα της, προτού εκείνη αποβάλει.

Οι επικριτές της νέας ταινίας έχουν δηλώσει ότι αυτό μπορεί να «απωθήσει το κοινό», αλλά θα μπορούσε επίσης να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις κατά των αμβλώσεων, καθώς και να προκαλέσει χωρίς λόγο άτομα που μπορεί να είχαν οι ίδιοι αποβολές. Αν και η ταινία γυρίστηκε το 2019, λίγα χρόνια πριν ανατραπεί ο νόμος Roe v. Wade, η σκηνή αυτή δεν μοιάζει να είναι τόσο υπέρ της επιλογής.

Blonde

Μάλιστα, σύμφωνα με την Independent, αυτή η οδυνηρή σκηνή είναι από την οπτική γωνία του κόλπου της Marilyn.

Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο από όλα τους κριτικούς και το κοινό, είναι η όλη διαφημιστική καμπάνια γύρω από το «Blonde» και η διαχείριση της ταινίας. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ακολουθεί ακριβώς αυτή την συμπεριφορά εκμετάλλευσης που είχε βιώσει η ίδια η Monroe όσο ζούσε.

Η απάντηση του σκηνοθέτη και της πρωταγωνίστριας

Ο Andrew Dominik, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχει ξεκαθαρίσει, εδώ και καιρό, ότι δεν ενοχλείται με το αν το κοινό νιώθει άβολα από το «Blonde». Οι σχετικές δηλώσεις του έχουν πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις.

Σε συνέντευξή του στο Screen Daily, ο Dominik είχε δηλώσει:

«Είναι μια απαιτητική ταινία. Αν δεν αρέσει στο κοινό, αυτό είναι πρόβλημα του κοινού. Δεν βάζει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ»

Blonde

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε:

«Είναι μια ταινία για την Marilyn Monroe που έχει χαρακτηριστεί ως NC-17, είναι κάτι που θέλεις, σωστά; Θέλω να πάω να δω μία εκδοχή NC-17 της ιστορίας της γνωστού ηθοποιού»

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν πως το «σεξουαλικό περιεχόμενο για ενηλίκους» που αφηγείται μια διαφορετική, φανταστική εκδοχή της πραγματικής ζωής μιας γυναίκας, που άφησε το στίγμα της και θεωρείται είδωλο, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αυτό που θέλει το κοινό να δει…

Blonde

Αν η ταινία μοιάζει να είναι σοκαριστική, η πρωταγωνίστρια Ana de Armas δεν ένιωσε ποτέ να γίνεται σκανδαλώδης. Σε συνέντευξή της στο Empire, η ίδια υποστηρίζει πως:

«Πάντα προερχόταν από μεγάλο σεβασμό και κατανόηση αυτού του τραύματος.

Παρά τη βαθμολογία NC-17, δεν ένιωσα ποτέ ότι υπήρχε κάτι εκμεταλλευτικό. Αυτή η ταινία έχει σκοπό να είναι μια εμπειρία, να κινηθεί μαζί με τα συναισθήματά της, αυτά που περνάει»

Παρά τις επικρίσεις, όμως, το «Blonde» έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της Ana de Armas με το Variety να αναφέρει πως η ερμηνεία της είναι «συγκλονιστικής λάμψης και φαντασίας και ειλικρίνειας και σπαραγμού» και το Rotten Tomatoes να γράφει:

«Η φωτεινή ερμηνεία της Ana de Armas κάνει δύσκολη την απόσπαση της προσοχής σου»

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1