Ιράν: Ο στρατός έτοιμος να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές
Κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο η αντιπαράθεση μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς οι διαδηλώσεις μαίνονται για τον θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθικής».

Οι Ιρανοί έχουν οργανώσει διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για την υπόθεση της Μαχσά Αμίνι, 22 ετών, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ανέφερε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού να αποδυναμώσει το ισλαμικό καθεστώς».

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του Ιρανού προέδρου Εμπραχλιμ Ραΐσι ότι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές, σε μια προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ραΐσι πρόσθεσε ότι διέταξε έρευνα για την υπόθεση της 22χρονης.

«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε ο κ. Ραΐσι, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019.

Οι γυναίκες παίζουν εξέχοντα ρόλο στις διαδηλώσεις, κουνώντας και καίγοντας τα πέπλα τους, με κάποιες να κόβουν δημόσια τα μαλλιά τους σε μια άμεση πρόκληση προς τους κληρικούς ηγέτες.

Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ακούγονται σφοδροί πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για χρήση βαρέων και ημιβαρέων όπλων εναντίον αμάχων στη βορειοδυτική πόλη Όσναβιεχ.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;