Ιράν: 31 οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμίνι στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Al Jazeera English (@aljazeeraenglish)

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών.

Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές -χθες το βράδυ- έκαψαν τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα.

Στην Τεχεράνη και την υπόλοιπη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με Δυτικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το απόγευμα της Δευτέρας, και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης.

«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.

Διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος καταγράφηκαν και αλλού, όπως στη Βηρυτό και στην Κωνσταντινούπολη, με γυναίκες να κόβουν μπροστά στις κάμερες τις κοτσίδες τους για να δείξουν ότι τα μαλλιά τους ανήκουν σε αυτές και τα κάνουν οι ίδιες ό,τι θέλουν.

Κύμα συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini

Η εικόνα που μεταφέρουν διεθνείς πηγές και δείχνουν τα βίντεο στο διαδίκτυο είναι ενδεικτική.

Περιστοιχισμένη από ένα πλήθος που φωνάζει συνθήματα, μια γυναίκα σηκώνει ένα ψαλίδι και κόβει την αλογοουρά της, αποκαλύπτοντας το κεφάλι της. Σε μια ανθρώπινη λαοθάλασσα, πολλοί εκ των οποίων είναι άνδρες, δεν φαίνεται ούτε μια χιτζάμπ ούτε μια μαντίλα. Η γυναίκα σηκώνει αγωνιστικά τη γροθιά της στον αέρα και οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν σε επευφημίες. Είναι μια δυνατή πράξη αντίστασης στην ιρανική πόλη Κερμάν, όπου οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια είναι ένα μόνο στιγμιότυπο από τις πολυάριθμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας που συνελήφθη από την ισλαμική αστυνομία και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο θάνατος της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής, Μάχσα Αμίνι ήρθε σε μια στιγμή που το θεοκρατικό καθεστώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας λαϊκής εξέγερσης.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Kατακραυγή για τη θρησκευτική αστυνομία/αστυνομία «ηθών»

Από τη χτεσινή πορεία (21/09) στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα. Φωτ.: Intime

Μερικοί θάνατοι λειτουργούν ως αφύπνιση για κοινωνίες ολόκληρες, μερικοί νεκροί δεν περνούν απαρατήρητοι.

Η 22χρονη Αμίνι, η Ιρανή που άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα, στοιχειώνει το θεοκρατικό καθεστώς, που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να δικαιολογήσει όχι τον θάνατο της 22χρονης –αυτός δεν μπορεί εξ ορισμού να δικαιολογηθεί–, αλλά την ίδια την ύπαρξη της αστυνομίας ηθών.

Η Αμίνι, που καταγόταν από το ιρανικό Κουρδιστάν, επισκεπτόταν την περασμένη εβδομάδα την Τεχεράνη με τον αδελφό της, όταν η θρησκευτική αστυνομία εντόπισε ότι από τη μαντίλα ξεπρόβαλλαν τούφες μαλλιών και την έβαλε σε αστυνομικό βαν.

Το τι συνέβη στη συνέχεια δεν είναι γνωστό, αλλά την επομένη η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου. Εισήχθη στην εντατική, όπου πέθανε την Παρασκευή.

Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, με επίκεντρο την κηδεία της, στην πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν, ενώ η υπόθεση έγινε πρώτη είδηση σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, ανοίγοντας ζωηρή δημόσια συζήτηση για τις ακρότητες της θρησκευτικής αστυνομίας.

Η επίσημη εκδοχή –ότι η 22χρονη υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο τμήμα γιατί ήταν φιλάσθενη– απαντάται με όλο και περισσότερες αναφορές γυναικών για κακομεταχείριση στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας.

Aναταραχές το 2009 για τον θάνατο της Νέντα Αγκά Σολτάν

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα αντικαθεστωτικό κίνημα γεννιέται και είναι το πρώτο αυτού του είδους από το 2009, όταν ο θάνατος μιας άλλης νέας γυναίκας πυροδότησε πολυήμερες αναταραχές, πρωτόγνωρες από την εποχή της Ιρανικής Επανάστασης το 1979. Τότε, η Νέντα Αγκά Σολτάν δέχθηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Τεχεράνη και έγινε σύμβολο της λαϊκής δυσαρέσκειας για τον τρόπο μεταχείρισης των γυναικών στη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν εξέθεσαν το πόσο εύθραυστο είναι το καθεστώς. Οι εικόνες της Αμίνι να μεταφέρεται την περασμένη Πέμπτη διά της βίας σε φορτηγάκι της «αστυνομίας ηθικής», που τη συνέλαβε επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, ξύπνησαν μνήμες από τον θάνατο της Σολτάν και υπενθύμισαν πως το ιρανικό κράτος συστηματικά βιαιοπραγεί εις βάρος πολιτών που το αμφισβητούν.

Η δεκαετία μεταξύ των δύο περιστατικών σημαδεύτηκε από αυξανόμενη καταπίεση. Οι ακτιβιστές έχουν περιθωριοποιηθεί και το κράτος αυτό καθαυτό έχει καταπνίξει κάθε ίχνος της «πράσινης επανάστασης» του 2009, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές. Οι παραστρατιωτικοί εθελοντές της μονάδας των basiji που δημιουργήθηκε επί αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο της Σολτάν και οι Φρουροί της Επανάστασης, που εφαρμόζουν τις αξίες της Ισλαμικής Επανάστασης, περιπολούν στους δρόμους, με την παρουσία τους να είναι εντονότερη μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Ιμπραήμ Ραϊσί στην προεδρία τον Αύγουστο του 2021.

«Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» και η σημαία από κομμένα μαλλιά

Με αφορμή το αποτρόπαιο περιστατικό και τον αναβρασμό των τελευταίων ημερών στο Ιράν, ένα έργο της Edith Dekyndt από το 2014 αποκτά νέα ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν.

Πρόκειται για μία σημαία φτιαγμένη από κομμένα μαλλιά που ίσως σηματοδοτήσει μία γυναικεία επανάσταση που δεν θα περιοριστεί στην Τεχεράνη, ούτε καν στη χώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» ηχεί απ’ άκρη σε άκρη του Ιράν και λειτουργεί ως υπενθύμιση για τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, οι πολίτες του Ιράν υπενθυμίζουν πως η Μαχσά Αμινί, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που δολοφονείται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες γενναίοι άντρες και γενναίες γυναίκες έχουν βρει τον θάνατο διεκδικώντας την ελευθερία τους.

Με σημαντικά προβλήματα να καταγράφονται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας και μπλακ αουτ στα social media, οι πολίτες του Ιράν φωνάζουν: «Μας φιμώνουν. Μας ακούτε; Γίνετε η φωνή μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ η αστυνομία ηθών τους απαγορεύει να φορούν – μεταξύ άλλων – κοντά παλτό πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, τζιν με σκισίματα, καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα.

Από τη χτεσινή πορεία (21/09) στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα. Φωτ.: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
85'
2 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
90'
2 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;