Νέα έρευνα υποστηρίζει πως το αλκοόλ δεν κάνει καλό σε άτομα κάτω των 40 ετών
Νέα μεγάλη διεθνής έρευνα υποστηρίζει πως η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρές ηλικίες εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Μία από τις συνήθειες που μπορεί να έχεις με την παρέα σου είναι το να βγεις για ένα χαλαρό ποτάκι μετά τη δουλειά ή τη σχολή. Όμως, μία νέα μεγάλη διεθνής μελέτης υποστηρίζει πως το αλκοόλ εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν έχει οφέλη για τους νέους. Από την άλλη μεριά, όμως, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση μικρής ποσότητας.

Επιστήμονες από το Global Burden of Diseases, τμήμα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ το οποίο παράγει δεδομένα για τα αίτια ασθενειών και θανάτων σε όλο τον κόσμο, έκαναν την εν λόγω μελέτη και κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Μάλιστα, η μελέτη ανέφερε ότι ακόμα και το περιστασιακό ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε προς τις κυβερνήσεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να απέχουν πλήρως από την κατανάλωσή του.

Η πρώτη αυτή μελέτη για το αλκοόλ είχε δημοσιευτεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, μία νέα σημαντική ανάλυση παγκόσμιων δεδομένων, οδήγησε τους ειδικούς στην εξαγωγή νέων συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με αυτά τα νέα δεδομένα, οι νέοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενες παθήσεις (διαβήτης, καρδιαγγειακά κτλ.) μπορεί να επωφεληθούν από την περιορισμένη κατανάλωση του. Όταν εννοούν μικρή κατανάλωση, όμως, εννοούν ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Lancet και αποτελούν τα πρώτα που αναφέρουν τον κίνδυνο αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος. Δίνοντας, έτσι, περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την κατανάλωσή του από ό,τι ήταν διαθέσιμο μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι συστάσεις κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την τοποθεσία, με τις πιο αυστηρές οδηγίες να δίνονται για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον:

«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από μικρές ποσότητες.

Αν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νεαροί ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία του»

Σύμφωνα με την ανάλυση καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες, υπολογίζεται πως μέσα στο 2020 έχουν καταναλώσει επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ συνολικά 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;