Κι όμως, το να προσθέτεις αλάτι σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό δεν κάνει καλό στον οργανισμό σου
Μία νέα βρετανική έρευνα έρχεται να δείξει πως η προσθήκη αλατιού σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό κόβει χρόνια από τη ζωή σου.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν το φαγητό τους να έχει πολύ αλάτι. Μάλιστα, ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που βάζουν αλάτι αφού έχει μαγειρευτεί το φαγητό τους. Μία νέα έρευνα από την Βρετανία, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να μας κάνει να αποφύγουμε την κακή αυτή συνήθεια.

Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η προσθήκη αλατιού στο φαγητό κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Ναι, καλά διάβασες…

Για τον σκοπό της έρευνας αυτής μελετήθηκε δείγμα 500.000 ατόμων μέσης ηλικίας και οι επιστήμονες συμπέραναν πως η προσθήκη του αλατιού στο έτοιμο φαγητό μπορεί να αφαιρέσει έως και δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και 1,5 χρόνο για τις γυναίκες.

Να σημειωθεί πως η έρευνα αφορά αποκλειστικά το αλάτι που προστίθεται μετά το μαγείρεμα και όχι κατά τη διάρκεια αυτού.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για εννέα χρόνια. Μετά έγινε σύγκριση των ευρημάτων. Όσοι αλάτιζαν το φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου ή σπάνια αλάτι. Στην ηλικία των 50, οι άνδρες και γυναίκες που συνήθιζαν να το κάνουν πάντα, έχαναν 2,3 και 1,5 χρόνο, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές για τη μελέτη τους, προσμέτρησαν και άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγούν στα αποτελέσματα αυτά. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και οι ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Ο καθηγητής Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:

«Εξ όσων γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου.

Ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης νατρίου, με την προσθήκη λιγότερου ή καθόλου αλατιού στα τρόφιμα στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία»

Η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας. Η ίδιο τόνισε πως σε αντίθεση με άλλα προϊόντα (για παράδειγμα το τσιγάρο) το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή. Η καθηγήτρια δήλωσε:

«Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να δείχνουν τα συλλογικά στοιχεία για το αλάτι είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα συνηθισμένου αλατιού δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά για την πρόσληψή του»

Σύμφωνα με την ίδια, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να το μειώσουν. Μάλιστα, επισήμανε πως:

«Η μη προσθήκη επιπλέον αλατιού, στα ήδη παρασκευασμένα τρόφιμα, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό»

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;