3 πράγματα που (κακώς) δεν ξέραμε για το αλάτι

Από neolaia.gr Team 17 Φεβρουαρίου 2019

Εσύ τα ήξερες;

Όλοι έχουμε ακούσει, διαβάσει και συζητήσει για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το αλάτι στη μακροπρόθεσμη υγεία του οργανισμού μας. Ξέρουμε ότι κάνει άμεση κατακράτηση υγρών, ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, πράγμα που, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακής προσβολής.

Αυτά και άλλα πολλά έχουμε κατά καιρούς ακούσει και μάθαμε να συνδυάζουμε συνειρμικά το αλάτι με όλα τα αρνητικά που του προσάπτουν.

Ωστόσο, τίποτα δε θα έπρεπε να απαγορεύεται τελείως στη διατροφή μας, οπότε αυτό που χρειάζεται γενικά είναι ένα μέτρο.

Τι δεν ήξερες όμως για αυτό το αλμυρό και αμφιλεγόμενο συστατικό που λέγεται αλάτι;

1. Αλάτι και πονοκέφαλος

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με υπέρταση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των πονοκεφάλων.

2. Το αλάτι λειτουργούσε ως νόμισμα

Στην αρχαία Ρώμη το αλάτι θεωρούταν εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό και λειτουργούσε ως νόµισµα, ενώ η ανταλλακτική του αξία ίσχυε σε πολλές άλλες περιοχές. Εκτός απ’ αυτό, ξέρεις από που προέρχεται η ονομασία του; Η αγγλική λέξη «salary», τουτέστιν «μισθός», προέρχεται από τη λατινική λέξη «salarium», που σημαίνει πληρωμή με αλάτι. Εξ’ ου το περίφημο «salt».

3. Σε τι μας χρειάζεται το αλάτι;

Τα ιόντα νατρίου και χλωρίου που περιέχονται στο αλάτι είναι απαραίτητα σε μικρές πάντα ποσότητες, προκειμένου να ρυθμίζεται η ποσότητα νερού στον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει σημαντικά στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών μας. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατακράτηση νερού στο σώμα μας.

Δες κι αυτά: Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί πεινάμε μετά το αλκοόλ και το ξενύχτι;
Πόσες θερμίδες έχει τελικά μια πίτα με γύρο;
ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486