Μηχανογραφικό 2022: Δέκα «κλειδιά» για τη σωστή συμπλήρωσή του
Μηχανογραφικό 2022: Οδηγίες για τη συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού δελτίου - Ποια τμήματα δεν δίνουν δυνατότητα μετεγγραφής - Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών - Τι ισχύει για το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ - Δείτε την προθεσμία για το μηχανογραφικό

Μηχανογραφικό 2022: Πόσες σχολές να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου; Να τις δηλώσω με βάση τα μόριά μου; Τι άλλες επιλογές έχω; Πόσα μηχανογραφικά μπορώ να κάνω; Διαβάστε 9 + 1 συμβουλές για τη συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού δελτίου.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Γαλακτόπουλος, σύμβουλος σπουδών της Orientum, δίνει 10+1 tips για το τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές στο φετινό Μηχανογραφικό 2022.

Σύμφωνα με τα όσα προτείνει:

  1. Βάλε στο μηχανογραφικό σου σχολές που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου. Μην επιλέξεις στην τύχη.
  2. Μπες στις ιστοσελίδες των Σχολών που σε ενδιαφέρουν και μελέτησε τα προγράμματα σπουδών. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι μαθήματα θα κάνεις.
  3. Δήλωσε αρκετές σχολές. Πρέπει να γνωρίζεις ότι για φέτος δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό που θα δηλώσεις. Δεν έχεις να χάσεις κάτι.
  4. Δώσε βάση στα επαγγελματικά δικαιώματα. Μην παρασυρθείς από το όνομα μιας σχολής. Πολλές φορές δεν δείχνει αυτό που θα κάνεις επαγγελματικά στο μέλλον. Ορισμένες σχολές μπορεί να έχουν το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
  5. Πρόσεξε τις αντιστοιχίες για τις Μετεγγραφές. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιες σχολές έχουν την ίδια ονομασία είναι και αντίστοιχες.
  6. Μην επιλέξεις μια εξειδικευμένη Σχολή εάν δεν είσαι σίγουρος για αυτό που θέλεις να σπουδάσεις. Προτίμησε μια πιο γενική σχολή.
  7. Ψάξε τις επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές που σου ανοίγονται από τις σχολές που θα δηλώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις θα εντυπωσιαστείς με τις εναλλακτικές που σου ανοίγονται.
  8. Συμπλήρωσε και το μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Θα βρεις και εδώ πολλές και καλές επιλογές. Και φυσικά δεν έχουν δίδακτρα.
  9. Εάν σε ενδιαφέρει, κάνε και το μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ.
  10. Είναι σημαντικό να επιλέξεις με βάση τα δικά σου θέλω και όχι τα θέλω των άλλων.
  11. Θυμήσου. Στα 18 σου χρόνια δεν επιλέγεις επάγγελμα. Επιλέγεις σπουδές.

Μηχανογραφικό 2022: Τα 94 Τμήματα από τα οποία ΔΕΝ μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή

Παράλληλο Μηχανογραφικό – Οι ειδικότητες για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Η προθεσμία για το Μηχανογραφικό 2022

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού 2022 (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022, και αναμένεται να λήξουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή αποκτούν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Μηχανογραφικό 2022: «Παγίδες» και ευκαιρίες – Ποια τμήματα δεν δίνουν δυνατότητα μετεγγραφής

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού 2022 αποτελεί δύσκολο «γρίφο» για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2022, οι οποίοι καλούνται να το συμπληρώσουν και να το καταθέσουν διεκδικώντας έτσι μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στους φετινούς υποψηφίους συστήνεται μάλιστα να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς συμβούλους για να κάνουν τις τελικές επιλογές τους, καθώς θα πρέπει να προσμετρήσουν πολλές παραμέτρους πριν προχωρήσουν σε οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου.

Σημειώνεται ότι το μηχανογραφικό 2022 «κρύβει» αρκετές ευκαιρίες, αλλά και «παγίδες» και, σίγουρα, δεν θα πρέπει οι μαθητές και μαθήτριες να το συμπληρώσουν επιπόλαια.

Βασικό κριτήριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί προφανώς η επιθυμία του μαθητή για το τι θέλει να σπουδάσει και, άρα, το ποιες Σχολές και ποια Τμήματα μπορούν να του προσφέρουν το αντικείμενο σπουδών που επιθυμεί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό εάν δεν έχει συγκεντρώσει κανείς τα μόρια που απαιτεί κάποια Σχολή.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, αν τα μόρια που διαθέτει κάποιος είναι κοντά στα περσινά, πρέπει να δηλώσει το Τμήμα που επιθυμεί, διότι κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα το πώς θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Οι ευκαιρίες του μηχανογραφικού

Οι ευκαιρίες του μηχανογραφικού «κρύβονται» για όσους έχουν χαμηλές βαθμολογίες σε σχολές που δεν απαιτούν υψηλές βάσεις, παρόλα αυτά όμως, οι απόφοιτοι μπορούν να έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει μία διαδικασία εξαντλητικής αναζήτησης, και κυρίως σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των σχολών. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη ο χρόνος να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι/-ες όλες τις σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις προοπτικές που σχετίζονται με τις επιλογές τους, καθώς και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν μετά την απόκτηση προπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες με διακρίσεις νικών σε αθλητικά αγωνίσματα κ.α., μπορούν να εισαχθούν εκεί που θέλουν έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους.

Οι «παγίδες» του μηχανογραφικού

Μια από τις σοβαρότερες «παγίδες» του μηχανογραφικού είναι τα Τμήματα, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα και συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφή.

Τα τμήματα αυτά που δεν είναι αντίστοιχα, είναι πάρα πολλά σε αριθμό (94 συνολικά) και καλό θα είναι να τα γνωρίζετε. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να βρείτε τις αντιστοιχίες όλων των τμημάτων για να ξέρετε πού βαδίζετε.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εισαχθεί στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα και συγκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι έχουν ίδιο όνομα, δεν είναι αντίστοιχες. Επομένως, για όλα τα τμήματα που θα δηλώσετε, θα πρέπει να ξέρετε με ποια είναι είναι αντίστοιχα και ποια όχι.

Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

μετεγγραφές 2022

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών » παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο « Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής». Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής », παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Μηχανογραφικό 2022: Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Α. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) το αργότερο έως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

– Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.

Τι ισχύει για το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ

Β. Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:

– Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.

– Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Οδηγίες για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά στις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Το neolaia.gr σας παρουσιάζει επίσης έναν πλήρη οδηγό από τους συμβούλους σταδιοδρομίας της Οrientum, για το πώς να συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό σας. 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μηχανογραφικό 2022 μόνο στο neolaia.gr!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το neolaia.gr ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των υποψηφίων, δημοσιεύοντας τα θέματα, τις απαντήσεις, αλλά και τον σχολιασμό των θεμάτων μέσα από τη ροή του και την κατηγορία Πανελλήνιες 2022, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑΣυντονιστείτε εδώ και εδώ για να δείτε πρώτοι/-ες τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2022, τις βάσεις εισαγωγής 2022, συμβουλές και οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, όλα τα νέα και επικαιροποιημένες εξελίξεις για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων, τα στατιστικά και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;