Πανελλήνιες 2022: Πότε ξεκινούν φέτος - Πότε θα βγουν οι βάσεις - Όλες οι αλλαγές
Πανελλήνιες 2022: Οι πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων - Οι βασικότερες αλλαγές και οι τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Νωρίτερα από πέρσι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Στις αρχές Ιουνίου, όπως συνέβαινε και προ πανδημίας, αναμένεται να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2022 και άρα, νωρίτερα αναμένουμε για φέτος και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, ενώ η εξεταστέα ύλη έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως.

Πότε θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες 2022;

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία έναρξης των Πανελληνίων 2022, δύο είναι οι εισηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, από το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας.

Η πρώτη εισήγηση θέλει την έναρξη τη Δευτέρα 6 ή την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022.

Η δεύτερη εισήγηση θέλει την έναρξη στις 14 (ημέρα Τρίτη) ή 15 Ιουνίου 2022 (ημέρα Τετάρτη) αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος (στις 13 Ιουνίου).

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου 2020, οι Πανελλήνιες του 2021 στις 14 Ιουνίου 2021 για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, λόγω παράτασης του διδακτικού έτους, οι Πανελλήνιες του 2019 έκαναν πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου 2019, και οι Πανελλήνιες του 2018 στις 8 Ιουνίου 2018. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται προς το παρόν να έχει καταλήξει στην έναρξη των Πανελληνίων 2022 αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος (μετά τις 13 Ιουνίου 2022).

Bάσεις 2022: Νωρίτερα από πέρσι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Βάσεις 2022: Ο στόχος είναι να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρσι στοχεύει το Υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει τις βάσεις εισαγωγής.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό θέλοντας να το παρουσιάσει σαν έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό. Ο στόχος είναι οι βάσεις 2022 να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Κλειδί στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου, είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων, αλλά και των αγωνισμάτων των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων, οι οποίες είναι εκείνες που καθυστερούν κάθε χρόνο τις σχετικές διαδικασίες.

Μέχρι πέρσι, οι δοκιμασίες των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων γίνονταν μέσα στο καλοκαίρι.

Φέτος και για πρώτη φορά, οι πρακτικές δοκιμασίες για τις στρατιωτικές σχολές θα ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη, γεγονός που επιτρέπει, όπως εκτιμούν στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ να ανακοινωθούν νωρίτερα.

Πανελλήνιες 2022: Οι βασικότερες αλλαγές

Επιστροφή των Λατινικών

Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Στις Πανελλήνιες 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, όσο και οι υποψήφιοι των προηγούμενων ετών.

Συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλήνιες 2022, θα ισχύουν και πάλι οι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη.

Τα Πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου.

Για παράδειγμα, το Τμήμα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.

Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μαθηματικών, ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας, μία εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχει και πάλι η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης, από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προστανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε απ’ όλα τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πολλά Τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές. Δηλαδή Τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν τους συντελεστές τους.

Στις περσινές Πανελλήνιες 2021, η ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής:

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,94,
  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,50,
  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,70 και
  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,27.

Πότε αναμένεται να είναι η τελευταία μέρα των μαθημάτων

Φέτος, οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 20η Μαϊου, ημέρα Παρασκευή, τελευταία μέρα μαθημάτων για τα Λύκεια και ανακοίνωση του προγράμματος των ενδοσχολικών εξετάσεων, και η 27η Μαϊου, ημέρα Παρασκευή, η τελευταία μέρα για τα Γυμνάσια και ανακοίνωση του προγράμματος των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ
⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
 1