Facebook & Twitter: Μέτρα κατά των fake news για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Μπλοκάρουν ψεύτικα προφίλ από Ρωσία
Facebook και Twitter κινούνται εναντίον της διασποράς fake news για τον πόλεμο στην Ουκρανία από λογαριασμούς χάκερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει και μεγάλη σύγχυση σε ότι αφορά τα διάφορα fake news που μπορεί να κυκλοφορούν. Αρκετές φορές, μάλιστα, τα fake news φτάνουν και αναπαράγονται από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και κανάλια. Έτσι, το Facebook και το Twitter ανακοίνωσαν πως θα λάβουν μέτρα έναντι των ψευδών ειδήσεων.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα τη Δευτέρα, το Facebook εντόπισε χάκερς που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να στοχεύουν δημόσια πρόσωπα στην Ουκρανία όπως για παράδειγμα στρατιωτικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και έναν δημοσιογράφο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τις τελευταίες 48 ώρες, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Μeta απενεργοποίησε 40 ψεύτικους λογαριασμούς, γκρουπ και ομάδες στο Facebook και στο Instagram. Φαίνεται να είχαν δημιουργηθεί από υπολογιστές στη Ρωσία και την Ουκρανία, στοχεύοντας Ουκρανούς. Οι σελίδες αυτές παραβίαzαν την απαγόρευση κακόβουλης και συντονισμένης συμπεριφοράς στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του Twitter γνωστοποίησε πως η πλατφόρμα απενεργοποίησε πάνω από 12 λογαριασμούς και μπλόκαρε την διάδοση αρκετών συνδέσμων για παραβίαση των κανόνων κατά των μεθόδων χειραγώγησης και του spam. Οι έρευνες για την πηγή όλων αυτών των ενεργειών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στη Ρωσία, και επιχειρούσαν να διαταράξουν τον δημόσιο διάλογο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Meta, μάλιστα, έχει αποδώσει τις απόπειρες χακαρίσματος σε μία γνωστή ομάδα χάκερ, την Ghostwriter που κατάφερε να αποκτήσει των έλεγχο στα social media των στόχων. Οι χάκερς φέρεται να επιχείρησαν να ανεβάσουν βίντεο και στο Youtube, από λογαριασμούς που παρουσίαζαν δήθεν «χτυπημένες» μονάδες του Ουκρανικού στρατού.

Σε ένα από τα ψευδή βίντεο, που μοιράστηκαν, οι διαχειριστές υποστήριζαν πως απεικονίζονταν Ουκρανοί στρατιώτες που εξέρχονταν από ένα δάσος κουνώντας την λευκή σημαία της παράδοσης.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;