Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αντέχουν για 5η μέρα οι Ουκρανοί (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης»

Ο στρατός της  Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία “επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

“Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές”, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Η τραγωδία στην Ουκρανία, όμως, δεν έχει τέλος, καθώς όλο το σαββατοκύριακο συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες. Αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κυνηγημένοι από τον πολεμικό όλεθρο, έχει ξεπεράσει τις 368.000.

Ουκρανία: Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom.

«Οι ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το An-225» στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, όπου το αεροσκάφος «βρισκόταν για επισκευές», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αυτό το μοναδικό στον κόσμο αεροσκάφος, που είχε μήκος 84 μέτρα και μπορούσε να μεταφέρει φορτίο περίπου 250 τόνων με ταχύτητα που έφτανε τα 850 χλμ/ώρα, είχε βαπτιστεί «Mriya», «Όνειρο» στα ουκρανικά.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το ‘Mriya’ μας. Όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ είναι το θέατρο βίαιων συγκρούσεων από την Πέμπτη που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία από το ρωσικό στρατό, ο οποίος επιχειρεί να καταλάβει αυτή τη στρατηγικής σημασίας υποδομή.

Ο Ukroboronprom εκτιμά πως η αποκατάσταση του «Mriya» θα κόστιζε πάνω από 3 δισεκ. δολάρια και θα απαιτούσε περισσότερο από πέντε χρόνια.

«Αποστολή μας είναι να ενεργήσουμε ούτως ώστε οι δαπάνες αυτές να καλυφθούν από τη Ρωσία, η οποία προκάλεσε εσκεμμένα ζημιές στην ουκρανική αεροπορία», υπογράμμισε ακόμη ο όμιλος.

Το An-225 είχε αρχικά κατασκευαστεί στο πλαίσιο των σοβιετικών αεροναυτικών προγραμμάτων, κυρίως για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν, και είχε πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 1988.

Έπειτα από χρόνια αδράνειας ελλείψει μέσων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το μοναδικό υφιστάμενο μοντέλο του An-225 πραγματοποίησε το 2001 μια δοκιμαστική πτήση στο Γκοστομέλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Έκτοτε το εκμεταλλευόταν η ουκρανική αεροπορική εταιρεία Antonov Airlines για πτήσεις μεταφοράς φορτίου εφόσον της το ζητούσαν οι πελάτες της και το αεροπλάνο αυτό είχε μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας της Covid-19.

Η Ρωσία κατέλαβε το Μπερντιάνσκ

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Επιπλέον, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine. Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Το Κίεβο, όπου ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις και οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στα καταφύγια, γίνεται το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς οι ρώσοι φαίνεται να ετοιμάζουν μία μεγάλη επίθεση, δίνοντας την εντύπωση πως περικυκλώνουν την πόλη από παντού. Από νωρίς την Κυριακή και σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα, προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας κατευθύνεται μεγάλη δύναμη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Πρόκειται για μία τεράστια φάλαγγα, που εκτείνεται τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό κ.α.

Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας.

Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο λέει ο ρωσικός στρατός

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Η πυρηνική απειλή Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο- εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει κι ότι η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα όπλα, ωστόσο η καταδίκη της ήταν έχει καταδικαστεί ευρέως, με τις ΗΠΑ να την αποκαλούν «εντελώς απαράδεκτη» και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να την περιγράφει ως «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη».

Η ρήξη Πούτιν – Δύσης είναι οριστική και ανεξέλεγκτη πλέον και είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν χθες βράδυ τους πολίτες τους, που είναι στη Ρωσία, να φύγουν από τη χώρα, όσο είναι ακόμα διαθέσιμες αεροπορικές πτήσεις.

Όλη η δύση στο πλευρό της Ουκρανίας

Οι ρωσικές κυρώσεις σε όλα τα επίπεδα και η στήριξη του ουκρανικού λαού από τη δύση δείχνουν ξεκάθαρα το τι θα ακολουθήσει.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, πέρα από τις κυρώσεις στη Ρωσία, ζητάει και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι «χρειάζομαι όπλα, όχι μεταφορικό μέσο».
Αρκετές χώρες αποδέχθηκαν την πρόταση του Ζελένσκι και στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία είτε αμυντικό υλικό, είτε ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό με δύο C-130

Το πρωί της Κυριακής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε , σε συνεννόηση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, να αποσταλεί εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.
Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Το Σάββατο, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Λιθουανίας προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει στην Ουκρανία, καθώς κατευθύνονταν σε συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε tweet το πρωί της Κυριακής ότι έφτασε στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια από τη χώρα της Βαλτικής.Βοήθεια και από Λιθουανία

Όπως αναφέρει το μήνυμα:

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην αγαπημένη μας φίλη Ουκρανία.»

Η Γαλλία στέλνει αμυντικό εξοπλισμό

Από τη μεριά της, η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού. Αυτό ανακοίνωσε το Σάββατο η γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα».

Ωστόσο, δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Γερμανία αποστέλλει 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger

Την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου η Γερμανία. Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε:

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία.»

Το Βέλγιο στέλνει καύσιμα και πολυβόλα

Στο πλευρό της Ουκρανίας στέκεται και το Βέλγιο στέλνοντας βοήθεια στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, το Βέλγιο στέλνει καύσιμα και πολυβόλα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντερ Κρόο σε ανάρτησή του στο Twitter. Στην ανάρτησή του ο Ντε Κροο αναφέρει:

«Η Ουκρανία ζήτησε από το Βέλγιο ποσότητα καυσίμων για να προμηθεύσει τα στρατεύματά της. Η χώρα μας έχει δεχθεί και θα παράσχει 3.800 τόνους καυσίμων.

Το Βέλγιο θα προμηθεύσει επίσης 2.000 πολυβόλα στον ουκρανικό στρατό. Η περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων συνεχίζεται.» 

Η Ρουμανία στέλνει προμήθειες και πυρομαχικά

Η Ρουμανία θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταν Καρμπουνάρου.

Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, πρόσθεσε. Σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, ρουμανικά ασθενοφόρα θα παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι τοπικές αρχές έχουν, ήδη, στείλει λεωφορεία σε συνοριακές χώρες που μεταφέρουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινά ρούχα στο Σολοτβίνο και το Τσέρνβτσι στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία.

Η Πορτογαλία στέλνει κράνη, γιλέκα και χειροβομβίδες

Η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας, όπως ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας διευκρίνισε πως «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων» ή και με «αυτόματα τυφέκια G3»<.

Ο υπουργός Άμυνας, Ζοάο Κραβίνχο ,σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε:

«Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι μιας αδικαιολόγητης, παράνομης και απαράδεκτης εισβολής.»

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων

Το Σάββατο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;