Είναι ο Tom Holland ο επόμενος μεγάλος «σταρ του Σινεμά»;
Ο Tom Holland είναι έτοιμος να επαναφέρει τον όρο «σταρ του Σινεμά» στο προσκήνιο και να του δώσει τη σημασία και την αίγλη που είχε κάποτε.

Το «Uncharted», η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Tom Holland, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του Αμερικανικού box office με εισπράξεις πάνω από 51 εκ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες από την κυκλοφορία του, ενώ, στο παγκόσμιο box office έχει συγκεντρώσει 139 εκ. δολάρια. Μάλιστα, στην Ελλάδα, η νέα ταινία του νεαρού Βρετανού ηθοποιού έχει κόψει και πάνω 27.000 εισιτήρια. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Holland μπορεί να “ανοίξει” μία ταινία πέραν του «Spider-Man» και μπορεί να κάνει το κοινό να αγοράσει εισιτήριο για μία ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί. Σημαίνει, όμως, αυτό ότι ο Tom Holland είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του Σινεμά;

Ο 25χρονος Βρετανός ηθοποιός, που τον έχουμε αγαπήσει ως «Spider-Man» για το MCU, κατάφερε να δώσει μία ελπίδα στο Hollywood. Κατάφερε να πείσει και πάλι τα στούντιο για το πόσο σημαντικοί είναι οι σταρ στις ταινίες και τι μπορούν να προσφέρουν. Και πώς ένας σωστός «σταρ του Σινεμά» μπορεί να πείσει το κοινό να δει μία ταινία, μόνο και μόνο επειδή παίζει σε αυτή.

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία του κινηματογράφου στο Hollywood βασίζεται κυρίως σε IP (Intellectual Property ή όπως λέγεται στα ελληνικά σε “πνευματικές ιδιοκτησίες”), όπως είναι παλαιότερα franchise ταινιών που μας έχουν συστήσει χαρακτήρες που έχουν χαραχτεί στην pop κουλτούρα, κόμικς, βιβλία και άλλα πολλά. Πλέον, οι κινηματογραφικοί σταρ δεν έχουν την ισχύ που είχαν κάποτε και τα στούντιο βασίζονται σε “δυνατά” IPs για να προσελκύσουν το κοινό και να κόψουν εισιτήρια. Οπότε, μιλάμε για έναν συνδυασμό του σωστού IP με τον σωστό ηθοποιό. Ο συνδυασμός κάνει τον σταρ και όχι ο ηθοποιός…

Αν θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να κοιτάξουμε στους συμπρωταγωνιστές του Tom Holland στις ταινίες των «Avengers». Για παράδειγμα, ο Chris Evans είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ όταν γίνεται ο «Captain America», χωρίς όμως τη στολή του πρώτου υπερήρωα της Marvel, δεν έχει μεγάλες επιτυχίες και δεν μπορεί να κάνει το κοινό να δει άλλες ταινίες του όπως τα «Snowpiercer» (2013) και «Gifted» (2017). Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Chris Hemsworth, που ως Thor σπάει ταμεία, ενώ, δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο να αγοράσει εισιτήρια για άλλες (και καλύτερες ταινίες) όπως τα «Rush» (2013) και «Bad Times at the El Royale» (2018). Ο μόνος που, ίσως, έχει ξεφύγει από αυτό είναι ο Chris Pratt, καθώς και οι ταινίες «Jurassic World» είναι μεγάλες επιτυχίες, αλλά και το πιο πρόσφατο «The Tomorrow War» έγινε μεγάλη επιτυχία.

Τι σημαίνει ο όρος «σταρ του Σινεμά»;

Ως  «σταρ του Σινεμά» (επίσης γνωστό ως αστέρας του κινηματογράφου ή σταρ του κινηματογράφου) ορίζουμε έναν ηθοποιό που φημίζεται για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του σε ταινίες. Ο όρος χρησιμοποιείται για ηθοποιούς που είναι “εμπορεύσιμοι”, δηλαδή τα ονόματά τους χρησιμοποιούνται για την προώθηση ταινιών μέσα από τρέιλερ, αφίσες και συνεντεύξεις σε διάφορες εκπομπές. Οι πιο εξέχοντες αστέρες του κινηματογράφου είναι γνωστοί στη βιομηχανία ως αστέρες με δυνατότητα να φέρουν υψηλά κέρδη και μεγάλες εισπράξεις στο box office.

Στις πρώιμες ημέρες του Σινεμά και την εποχή των βουβών ταινιών, τα ονόματα των ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες δεν αναφερόντανε πουθενά. Τα στούντιο φοβόντουσαν ότι αν δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των ηθοποιών, αυτοί θα απαιτήσουν μεγαλύτερους μισθούς. Η περιέργεια, όμως, του κοινού ανάγκασε τα στούντιο να αλλάξουν τις τακτικές τους.

Μέχρι το 1909, πολλοί ηθοποιοί όπως οι Florence Lawrence και Mary Pickford είχαν γίνει ευρέως γνωστοί. Ο περισσότερος κόσμος, όμως, ήξερε τα ονόματα των ρόλων τους, παρά τα δικά τους. Οι δύο αυτές κυρίες άλλαξαν για πάντα το Hollywood και έδωσαν σάρκα και οστά στον όρο «σταρ του Σινεμά», όταν άρχισαν να κάνουν εμφανίσεις με τα ονόματά τους και να κάνουν τον κόσμο να συρρέει στις ταινίες τους.

Κατά τη δεκαετία του 1920, κινηματογραφικές εταιρείες του Hollywood είχαν δημιουργήσει μία τεράστια βιομηχανία και τα πρώτα στούντιο είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο ποιος θα γίνει «σταρ του Σινεμά». Αυτό έμελλε να αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες και να δούμε περισσότερους σταρ να ξεπηδούν χωρίς τη βοήθεια των στούντιο.

Πλέον, όμως, έχουμε φθάσει στο σημείο όπου μία ταινία κόβει εισιτήρια όχι τόσο για τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν σε αυτή, αλλά για το που βασίζεται και πόσο γνωστή είναι αυτή η “ιδιοκτησία”. Οι ταινίες με υπερήρωες και οι χαρακτήρες των κόμικς έχουν γίνει οι βασικοί «σταρ του Σινεμά» σήμερα, με τους ηθοποιούς που τους υποδύονται να ταυτίζονται πολλές φορές με αυτούς και να μην μπορούν να κάνουν καριέρα πέρα από αυτές τις ταινίες.

Ο Tom Holland θα επαναφέρει τον όρο «σταρ του Σινεμά» στο προσκήνιο;

Τις τελευταίες δεκαετίες το Hollywood προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το πρόσωπο που θα μπορέσει να γίνει ο επόμενος μεγάλος «σταρ του Σινεμά». Βλέπεις, τα στούντιο, αλλά και η βιομηχανία του κινηματογράφου, δεν μπορούν να βασιστούν για πάντα σε ταινίες με υπερήωες και σε διάφορα άλλα γνωστά IP. Χρειάζονται και την επιτυχία μικρότερων σε budget, αλλά και μέγεθος ταινιών. Κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο έχοντας σταρ, που θα τραβήξουν το κοινό και σε μεγάλες περιπέτειες με υπερήρωες, αλλά και σε πιο “μικρές” ταινίες.

Ο Tom Holland φαίνεται να ακροβατεί σε αυτό το τεντωμένο σκηνή και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά…

Ο 25χρονος ηθοποιός γεννήθηκε την 1 Ιουνίου 1996 στο Κίνγκστον της Αγγλίας. Η υποκριτική δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Holland, αλλά η ερμηνεία του Edward Norton στην ταινία «Primal Fear» (1996), τον είχε εμπνεύσει σαν παιδί. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του:

«Πιστεύω ότι είναι απλά τέλειος και δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με την απόδοσή του που θα μπορούσε να τροποποιήσει κανείς για να το κάνει καλύτερο.»

Προτού ασχοληθεί με την υποκριτική, ο Holland είχε παρακολουθήσει για μικρό χρονικό διάστημα μαθήματα σε σχολή ξυλουργικής στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εάν δεν είχε μπει στη ζωή του η υποκριτική, θα γινόταν δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς του αρέσουν τα παιδιά. Σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του στο «Interview Magazine» έχει εκφράσει τη θέλησή του να γίνει σκηνοθέτης, καθώς του αρέσει να δουλεύει με ηθοποιούς.

Ωστόσο, όλα αυτά θα άλλαζαν, καθώς η μητέρα του Tom Holland τον έγραψε σε μία σχολή χορού. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στη σχολή και διαφόρων εμφανίσεων που έκαναν, εντόπισε τον Holland η χορογράφος, Lynne Page, και συνεργάτης του Peter Darling, χορογράφου του «Billy Elliot» και του «Billy Elliot the Musical». Αυτό τον έκανε να κάνει το ντεμπούτο του το 2008 στο West End.

Στη συνέχεια, κυνήγησε έναν ρόλο στην ταινία του σκηνοθέτη J. A. Bayona, «The Impossible». Η ταινία ακολουθεί μία οικογένεια στην Ταϋλάνδη και τα όσα πέρασαν στην προσπάθειά τους να ενωθούν ξανά μετά το θανατηφόρο τσουνάμι του ινδικού ωκεανού που είχε χτυπήσει τις ακτές της χώρας το 2004. Η ταινία έφθασε στα Όσκαρ και ο Tom Holland κέρδισε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο. Με τον A. O. Scott των New York Times να τον αποκαλεί έναν «φανταστικό νεαρό ηθοποιό».

Στη συνέχεια, ο Holland κατάφερε να κάνει και άλλες δουλειές στο σινεμά και το θέατρο, όμως, η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν του δόθηκε ο ρόλος του «Spider-Man».

Τον Ιούνιο του 2015, ο Tom Holland υπέγραψε ένα συμβόλαιο για έξι ταινίες με τα Marvel Studios. Για τον ρόλο του Peter Parker, ο νεαρός ηθοποιός βρέθηκε αντιμέτωπος με 1,500 άλλους έφηβους. Όμως, οι παραγωγοί, Kevin Feige και Amy Pascal, είχαν ακολουθήσει την καριέρα του και είχαν εντυπωσιαστεί με τις ερμηνείες τους. Ο Stan Lee, ο δημιουργός του «Spider-Man», από τη μεριά του, είχε δηλώσει ότι ο Holland ήταν «στην ακριβή ηλικία και στο ακριβές ύψος» του χαρακτήρα όταν τον είχα συλλάβει στο μυαλό μου και άρχισα να δημιουργώ τις ιστορίες με αυτόν.

Τρεις ταινίες «Spider-Man», δύο ταινίες «Avengers» (τρεις αν συμπεριλάβουμε και το «Captain America: Civil War») και μερικά ενδιάμεσα project, που δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση, μετά, η Sony του εμπιστεύτηκε τον ρόλο του Nathan Drake στην μεταφορά του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού «Uncharted» στο Σινεμά. Πολλά είχαν ακουστεί για την επιλογή του Holland στον ρόλο του επαναστάτη κυνηγού θησαυρών, αλλά φαίνεται πως το ευρύ κοινό τον έχει αγαπήσει στον ρόλο και στην ταινία. Μάλιστα, τα τελευταία νέα, λένε πως ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Sony Pictures, Tom Rothman, αναφέρθηκε στο «Uncharted» ως σειρά ταινιών…

Οπότε να περιμένουμε να δούμε και άλλα sequel μετά την πρώτη αυτή ταινία.

Η μεγάλη απήχηση των ταινιών όπου πρωταγωνιστεί ο Tom Holland και η συμμετοχή του σε δύο franchises όπως τα «Uncharted» και «Spider-Man» είναι ικανά να τον μετατρέψουν στον νέο μεγάλο «σταρ του Σινεμά». Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νεαρός Holland θα είναι η ταινία που θα βασίζεται στη ζωή του Fred Astaire και θα κυκλοφορήσει από τη Sony.

Αυτή η ταινία θα αποδείξει αν το όνομα του θα μπορέσει να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό σε μία πιο “μικρή” ταινία και κατά πόσο, ο Tom Holland είναι ο επόμενος μεγάλος «σταρ του Σινεμά»!

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;