Μία ώρα επιπλέον ύπνου το βράδυ μπορεί να βοηθήσει πολύ τον οργανισμό σου
Σε μία μικρή έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σε υπέρβαρα άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μία ώρα επιπλέον ύπνου το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μία νέα μικρή κλινική έρευνα έρχεται να μας δείξει ακόμα ένα άγνωστο στοιχείο για τον ύπνο και αυτά που μπορεί να μας προσφέρει. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε υπέρβαρους ενήλικες, ο ύπνος περίπου μιας ώρας επιπλέον κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν κάποιες θερμίδες βάρους.

Η έρευνα έγινα στις ΗΠΑ σε ένα μικρό δείγμα υπέρβαρων ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που, συνήθως, κοιμόντουσαν λιγότερο από 6,5 ώρες τη νύχτα, όταν πρόσθεσαν επιπλέον μίαμιση ώρα ύπνου έλαβαν, κατά μέσο όρο 270 λιγότερες θερμίδες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν αυτή η τακτική ακολουθηθεί για τρία χρόνια, η μείωση των ημερήσιων θερμίδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειωθεί το βάρος περίπου κατά 12 κιλά, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφή.

Όπως αναφέρει η έρευνα, ορισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από τη στιγμή που βελτίωσαν τον ύπνο τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη δεν έγινε για να εξετάσει αν ο ύπνος συμβάλει στην απώλεια βάρους. Όμως, οι ερευνητές παρατήρησαν την μείωση στις ημερήσιες θερμίδες μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες άλλαξαν τις συνήθειες του ύπνου τους.

Η δρ Esra Tasali, από το κέντρο ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, δήλωσε:

«Εάν οι υγιεινές συνήθειες του ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια,  αυτό θα οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη ώστε να χάσουν βάρος. Λοιπόν, απλά κοιμηθείτε περισσότερο και μπορεί έτσι να μπορέσετε να μειώσετε σημαντικά το βάρος σας.»

Η έρευνα μελέτησε 80 ενήλικες, ηλικίας 21 έως 40 ετών με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 25 και 29,9, δηλαδή υπέρβαρων ατόμων. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία.  Στους μισούς από αυτούς παρείχαν εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον ύπνο, με στόχο την παράταση του χρόνου που κοιμούνται κάθε βράδυ.

Η μελέτη δεν ζήτησε από τους εθελοντές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ή να αλλάξουν τη ρουτίνα της άσκησής τους. Όλοι οι εθελοντές κοιμόντουσαν στα δικά τους κρεβάτια και χρησιμοποιούσαν φορητές συσκευές για να παρακολουθούνται από τους ειδικούς κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Από άλλες μελέτες, που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουμε δει ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν την πρόσληψη τροφής σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Tasali υποστηρίζει:

«Οι περισσότερες άλλες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα είναι βραχύβιες, για μερικές ημέρες, και η πρόσληψη τροφής μετριέται από την ποσότητα που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες από μια συγκεκριμένη διατροφή.

Στη μελέτη μας χειριστήκαμε μόνο τον ύπνο και ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να τρώνε ό,τι ήθελαν, χωρίς καταγραφή τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο για να παρακολουθούν τη διατροφή τους μόνοι τους.»

Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι μια μόνο συνεδρία συμβουλευτικής ύπνου θα μπορούσε να αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων, πριν τον ύπνο αρκετά ώστε να βελτιώσουν την ποσότητα του.

«Απλώς καθοδηγήσαμε κάθε άτομο σχετικά με τον σωστό ύπνο και συζητήσαμε τις δικές του προσωπικές συνήθειες (στον ύπνο), παρέχοντας εξατομικευμένες συμβουλές για αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να βελτιώσουν τη διάρκεια του ύπνου τους», πρόσθεσε η Tasali.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
90'
1 - 1
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
2'
49 - 57
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;