Σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται ο καφές - Τα στοιχεία που εκτοξεύουν την τιμή του
Πολλά είναι τα στοιχεία που επηρεάζουν την τιμή του καφέ, με τους ειδικούς να τη χαρακτηρίζουν ως την "τέλεια καταιγίδα".

Ένα από τα ροφήματα που δεν μπορούμε να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας είναι ο καφές. Όμως, το ρόφημα αυτό έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας, με την τιμή του να παραμένει σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, εδώ και έναν χρόνο ο καφές υφίσταται την “τέλεια καταιγίδα”. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτή η καταιγίδα δεν πρόκειται να καταλαγιάσει άμεσα.

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμα παραπάνω αν βάλεις στην εξίσωση τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Η καλοκαιρινή ξηρασία, ο χειμώνας που έφερε παγετό, είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της σοδειάς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν θα επηρεάσουν μόνο τις φετινές σοδειές, αλά και αυτές της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα με τα καιρικά φαινόμενα, τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης, ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις τιμές του καφέ.

Άλλο ένα στοιχείο που επηρεάζει τον καφέ σαν προϊόν είναι και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εμφύλιος στον εμφύλιο πόλεμο στην Αιθιοπία. Ενώ, και η κατάσταση στο Βιετνάμ, που αντιμετωπίζει την έξαρση του κορωνοϊού, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Για να δούμε τι θα γίνει με το αγαπημένο μας ρόφημα;

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 0 
 1 
 0 
 0