Ελεύθερη με εισήγηση εισαγγελέα η πληροφοριοδότης των Wikileaks, Τσέλσι Μάνινγκ
O δικαστής, ωστόσο, επικύρωσε τις οικονομικές κυρώσεις ύψους 256.000 δολαρίων, για την άρνηση της Τσέλσι Μάνινγκ να καταθέσει εναντίον των Wikileaks

Μετά από 10 μήνες κράτησης, η πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού και πληροφοριοδότης των Wikileaks, Τσέλσι Μάνινγκ, αφέθηκε επιτέλους ελεύθερη, ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος πλέον να βρίσκεται στη φυλακή η ακτιβίστρια.

Η είδηση της απoφυλάκισής της έρχεται μία μέρα την πληροφορία που διέρρευσε χτες (12/03) ότι επιχείρησε για τρίτη φορά να αυτοκτονήσει στη φυλακή όπου και κρατείτο στη Βιρτζίνια, χρησιμοποιώντας τα σεντόνια του κρεβατιού της.

Σήμερα, ωστόσο, Παρασκευή 13/03, η 31χρονη Τσέλσι Μάνινγκ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, με σκοπό να ζητήσει την απελευθέρωσή της, όπως και τελικά έγινε.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου της Αλεξάνδρια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Αντόνι Τρένγκα, διέταξε την αποφυλάκιση της Τσέλσι Μάνινγκ με το σκεπτικό ότι η εξέταση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί.

Παρόλα αυτά, ο δικαστής Τρένγκα απέρριψε το αίτημα της σχετικά με την ακύρωση του προστίμου που της έχει επιβληθεί, λόγω της άρνησής της να καταθέσει εναντίον των Wikileaks, επικυρώνοντας τις οικονομικές κυρώσεις ύψους 256.000 δολαρίων.

Στη φυλακή από τον Μάρτιο του 2019

H Μάνινγκ είναι φυλακισμένη από τον Μάρτιο του 2019, όταν αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου που διερευνά την υπόθεση των Wikileaks και του ιδρυτή τους, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο δικαστής Anthony Trenga έκρινε ένοχη την ακτιβίστρια και διέταξε τη φυλάκισή της, μαζί με την επιβολή προστίμου 1.000 δολαρίων την ημέρα για μη συμμόρφωση, ενώ μέχρι και σήμερα, το σύνολο του προστίμου που καλείται να πληρώσει η Μάνινγκ ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 δολάρια, τα οποία η ίδια αδυνατεί να καταβάλει.

Σημειώνουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η πρώην αξιωματούχος επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή της μέσα στη φυλακή, καθώς, όπως είχε δηλώσει η ίδια σε δημοσιογράφους τον περασμένο Μάιο, «Θα προτιμούσα να πεθάνω από την πείνα παρά να αλλάξω τη στάση μου σε αυτή την υπόθεση. Και όταν το λέω αυτό, κυριολεκτώ».

Η υπόθεση της Τσέλσι Μάνινγκ 

Τσέλσι Μάνινγκ γεννήθηκε το 1987 ως Μπράντλεϊ Έντουαρντ Μάνινγκ. Η θητεία της στον αμερικανικό στρατό ξεκίνησε το 2007 και το 2009 κατετάγη στο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας στο Ιράκ συνέλεξε περισσότερα από 700.000 απόρρητα αρχεία του αμερικανικού στρατού, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το 2010 και το 2011 μέσα από τον ιστότοπο των WikiLeaks.

Η Chelsea Manning είχε καταδικαστεί για παράδοση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο των WikiLeaks.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη. Μετά το δικαστήριο, η ίδια δήλωσε ότι θέλει να ζει ως γυναίκα και ότι θέλει να προβεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της απένειμε χάρη, παραγράφοντας το υπόλοιπο της 35ετούς ποινής φυλάκισής της και τον Μάιο του ίδιου έτους η Μάνινγκ αποφυλακίστηκε, ενώ η αποφυλάκισή της χαιρετίστηκε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;