Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ
Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο των WikiLeaks, ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, η ακροαματική διαδικασία σε βρετανικό δικαστήριο σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μεγάλες αποκαλύψεις των WikiLeaks ξεκίνησαν, όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον Αμερικάνικο στρατό να βομβαρδίζει άμαχο πληθυσμό στο Ιράκ. Το εν λόγω βίντεο παραχώρησε στον Ασάνζ η Τσέλσεα Μάνινγκ, ενώ το περιστατικό συνέβη το 2010, όταν ένα μαχητικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι, πυροβόλησε και τελικά δολοφόνησε έναν φωτογράφο, ονόματι Namir noor-Eldeen του Reuters στη Βαγδάτη.

Ο θάνατος των αμάχων κατεγράφη από το ελικόπτερο και η WikiLeaks δημοσιοποίησε το υλικό σε ένα βίντεο, με τίτλο «Collateral Murder».

Στο επίμαχο απόσπασμα, φαίνονται οι δολοφονίες άμαχου πληθυσμού κι ακούγονται οι συνομιλίες του πληρώματος που γελά και αποκαλεί τα θύματα «νεκρούς μπάσταρδους».

Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ

Στη διάρκεια της προκαταρκτικής ακρόασης, ο 48χρονος προγραμματιστής, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ότι αρνείται «την έκδοσή μου στις ΗΠΑ εξαιτίας του δημοσιογραφικού του έργου για το οποίο έχω βραβευθεί και χάρη στο οποίο έχω προστατεύσει πολλούς ανθρώπους».

Υπενθυμίζουμε ότι εφόσον και αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο εμπνευστής των WikiLeaks κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη, δεδομένου ότι τον προηγούμενο Μάιο, η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε εναντίον του 17 νέες κατηγορίες για κατασκοπεία.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο κάποιες από τις πηγές του, δημοσιεύοντας στον ιστότοπο WikiLeaks το 2010, 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, επειδή συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, προκειμένου να διαρρεύσουν τα εν λόγω έγγραφα.

Συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του Ασάνζ στο Λονδίνο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίθηκε σήμερα από τους υποστηρικτές του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με αίτημα την απελευθέρωση αυτού, ο οποίος κρατείται παράνομα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο, καθώς, η επικύρωση της έκδοσής του στις ΗΠΑ, θα σημάνει και την εξόντωσή του από τις Αρχές, που εδώ και χρόνια του επιφυλάσσουν μεγάλη καταδίκη.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων υποστηρικτών του 48χρονου Ασάνζ, έξω από το βασιλικό δικαστήριο του Γούλγουϊτς, βρισκόταν σήμερα και ο πατέρας του, Τζον Σίπτον, ενώ δεκάδες άνθρωποι συμπαραστάθηκαν στον κατηγορούμενο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ», «φυλακίστε τους εγκληματίες πολέμου», «μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο» και «μην εκδώσετε τον Ασάνζ: η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο πατέρας του Αυστραλού ακτιβιστή, Τζον Σίπτον κατήγγειλε την «καταπίεση της δημοσιογραφίας και την αμείωτη μνησικακία εναντίον του Τζούλιαν».

Defend Assange Campaign

Η Εκστρατεία Υπεράσπισης του Ασάνζ (Defend Assange Campaign) ανακοίνωσε επίσης ότι «Σήμερα είναι η ίδια η δημοσιογραφία που δικάζεται», με αφορμή την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η εκστρατεία Defend Assange Campaign έχει οργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στον κόσμο, όπως στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στη Σεούλ, στο Σίδνεϊ και στην Πόλη του Μεξικού.

Επιπλέον, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησε την απελευθέρωση του Ασάνζ, αναφέροντας ότι έχει αποστείλει ήδη παρατηρητές της στο Λονδίνο.

#JournalistsSpeakUpForAssange – Περισσότεροι από 1.300 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στο πλευρό του Ασάνζ 

Μέσω μιας ανοιχτής επιστολής που είχε δημοσιευτεί, συγκεντρώνονται υπογραφές εκατοντάδων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο (αρθρογράφων, σχολιαστών, φωτογράφων, εικονοληπτών, παραγωγών κλπ) για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, την παύση των διώξεων εναντίον του για τις αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου και την ακριβή ενημέρωση του κοινού για την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Στην επιστολή τους, οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν την φυλάκιση του Ασάνζ ως άμεση επίθεση στην ελευθερία Τύπου και κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα έκδοσης, φυλάκισης και βασανισμών του στις ΗΠΑ με κατηγορίες κατασκοπίας, που προβλέπουν από τον νόμο κάθειρξη μέχρι 175 χρόνια.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε, «ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει μια μοναδική συνεισφορά στη δημοσιογραφία υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της κυβέρνησης, σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει απομονωθεί και διώκεται για τη δημοσίευση πληροφοριών που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν αποκρυφθεί από το κοινό.»

Τυπικές ενδείξεις ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων 

Η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβις, κάλεσε τη Βρετανία να μην επιτρέψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η υπόθεσή του προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την ελευθερία Τύπου («ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου») και την προστασία των δικαιωμάτων των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την ίδια, «Η ευρεία και ασαφής φύση των κατηγοριών (…) είναι ανησυχητική καθώς πολλές εξ αυτών αφορούν δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη και πέρα από αυτή».

O Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίζει τις τυπικές ενδείξεις κρατουμένου που έχει υποστεί πλήθος ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων

Η «πιθανή έκδοση» του ιδρυτή του Wikileaks, που μέχρι σήμερα κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα «έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση», ανέφερε η Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της, ενώ υπογράμμισε πως: «Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας».

«Συνεπώς, το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα έχει μια ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και ουσιαστικά μπορεί να παρεμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης από την εκπλήρωση της αποστολής τους ως προμηθευτών πληροφοριών και δημόσιων παρατηρητών σε δημοκρατικές κοινωνίες».

Η επίτροπος καταλήγει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν πρέπει να εκδοθεί», λέγοντας ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί στενά» την κατάσταση του Αυστραλού ακτιβιστή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εισηγητή του ΟΗΕ, «οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ όσο και η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί» από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ενέχουν τον «κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Ο Ασάνζ μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία

Ο Νιλς Μέλτζερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, εκτίμησε ότι ο Ασάνζ «παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που παρατηρούνται από την παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια», αφού τον επισκέφθηκε στη φυλακή του Μπέλμαρς τον Μάιο.

Έχοντας πολλούς υποστηρικτές – ανάμεσά τους οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) – ο Ασάνζ θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνουν προσπάθεια να χορηγηθεί στον ιδρυτή των WikiLeaks άσυλο από τη Γαλλία, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Ερίκ Ντιπόν Μορέτι, ενός από τους δικηγόρους της ομάδας του, λίγες μέρες πριν τη δίκη σχετικά με τη μη εκδοσή του στις ΗΠΑ: “Η μοίρα όλων των δημοσιογράφων διακυβεύεται στην υπόθεση του Ασάνζ. Θεωρούμε σοβαρή την κατάσταση και είναι καθήκον μας να μιλήσουμε για αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν”.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ επισήμαναν ότι το αίτημά του για τη χορήγηση ασύλου «δεν είναι ένα συνηθισμένο αίτημα», διότι ο Ασάνζ δεν βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος.

Ωστόσο, ο Ντιπόν Μορετί σημείωσε ότι το αίτημα χορήγησης ασύλου στη Γαλλία θα στηριχθεί “σε ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους υγείας”, καθώς ο Αυστραλός ακτιβιστής παρουσιάζει σημάδια «ψυχολογικού βασανισμού».

Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου στον Europe 1: «Το Άρθρο 53 του Συντάγματός μας επιτρέπει επίσης στη Γαλλία να δώσει άσυλο σε έναν άνδρα που απειλείται εξαιτίας της ελευθερίας του της έκφρασης».

Σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο ιστότοπος των WikiLeaks εξόργισε την Ουάσινγκτον, διαρρέοντας απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται ακόμα προφυλακισμένος στη φυλακή υψηλής ασφαλείας, Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού, και είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες -μεταξύ των οποίων- συνωμοσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, ποινή που αγγίζει μέχρι και τα 175 χρόνια φυλάκισης.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Δείτε ακόμα:

Τζούλιαν Ασάνζ: Ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ το Συμβούλιο της Ευρώπης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;