Τζούλιαν Ασάνζ: Ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ το Συμβούλιο της Ευρώπης
Η έκδοση του Αυστραλού ακτιβιστή, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, για τις κατηγορίες της κατασκοπείας, προβλέπουν κάθειρξη μέχρι και 175 χρόνια

Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τις κατηγορίες της κατασκοπείας, προβλέπουν από τον νόμο κάθειρξη μέχρι και 175 χρόνια.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ θα είναι μια “ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου”.

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνουν προσπάθεια να χορηγηθεί στον ιδρυτή των WikiLeaks άσυλο από τη Γαλλία, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Ερίκ Ντιπόν Μορέτι, ενός από τους δικηγόρους της ομάδας του Ασάνζ, λίγες μέρες πριν τη δίκη σχετικά με τη μη εκδοσή του στις ΗΠΑ:

«Η μοίρα όλων των δημοσιογράφων διακυβεύεται στην υπόθεση του Ασάνζ. Θεωρούμε σοβαρή την κατάσταση και είναι καθήκον μας να μιλήσουμε για αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν»”.

Η “πιθανή έκδοση” του ιδρυτή του Wikileaks, που μέχρι σήμερα κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα “έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση”, ανέφερε η Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της, ενώ υπογράμμισε πως:

“Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας”.

“Συνεπώς, το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα έχει μια ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και ουσιαστικά μπορεί να παρεμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης από την εκπλήρωση της αποστολής τους ως προμηθευτών πληροφοριών και δημόσιων παρατηρητών σε δημοκρατικές κοινωνίες”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εισηγητή του ΟΗΕ, “οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ όσο και η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί” από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ενέχουν τον “κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης”.

Η επίτροπος καταλήγει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ “δεν πρέπει να εκδοθεί”, λέγοντας ότι θα συνεχίσει “να παρακολουθεί στενά” την κατάσταση του Αυστραλού ακτιβιστή.

Προφυλακισμένος στη φυλακή υψηλής ασφαλεία,  Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο 48χρονος δημοσιογράφος και ακτιβιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες -μεταξύ των οποίων- συνωμοσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, ποινή που αγγίζει μέχρι και τα 175 χρόνια φυλάκισης.

Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο υπογράφουν για τον Τζούλιαν Ασάνζ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;