Δέκα συμβουλές για να οργανώσεις το διάβασμά σου το χειμερινό εξάμηνο
Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να εντάξεις το διάβασμα για τη σχολή στην καθημερινότητά σου, τότε σού έχουμε λύσεις...

Η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου πλησιάζει στο τέλος της ή ενδεχομένως να έχει ήδη τελειώσει. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς ή τις τυχερές που θα ορκιστούν στην προσεχή ορκωμοσία, τότε μάλλον προετοιμάζεσαι για ακόμη ένα εξάμηνο.

Ίσως θέλεις η φετινή χρονιά να είναι η χρονιά σου και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εσύ προσπαθήσεις γι’ αυτό. Άλλωστε, το μυστικό -όπως πάντα- “κρύβεται” στις καθημερινές συνήθειες που έχεις αναπτύξει ή αναπτύσσεις αυτή τη στιγμή, καθώς αυτές ουσιαστικά αποτελούν την καθημερινότητά σου και από αυτές εξαρτάται και το πώς διαβάζεις.

Βάλε λοιπόν το συστηματικό διάβασμα στην καθημερινότητά σου και σίγουρα η επόμενη εξεταστική θα κυλήσει ομαλά και με λιγότερο άγχος, ενώ είναι πιθανό να περάσεις όλα τα μαθήματα και να μην χρειαστεί να διαβάσεις και τον επόμενο Σεπτέμβριο!

Συμβουλή #1

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πρόσβαση σε σημειώσεις. Αν είσαι επί πτυχίω, τότε αυτό σημαίνει ότι χρωστάς μαθήματα και έχεις ήδη βρει κάποιες σημειώσεις δικές σου ή άλλων. Φρόντισε λοιπόν να ενημερωθείς για τυχόν εξελίξεις, αφού μπορεί να έχουν γίνει μικρές προσθαφαιρέσεις στην ύλη.

Αν πρόκειται για ένα νέο μάθημα αρχικά είναι σημαντικό να το παρακολουθείς. Ωστόσο, αν είσαι αποφασισμένος να μην το παρακολουθήσεις, τότε ψάξε για σημειώσεις παλαιότερων από φίλους ή βιβλιοπωλεία και σιγουρέψου ότι γνωρίζεις κάποιον που το παρακολουθεί, ώστε να μάθεις τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ύλη.

Συμβουλή #2

Το γεγονός ύπαρξης των σημειώσεων δεν είναι από μόνο του αρκετό, αφού προφανώς πρέπει να τις διαβάσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσεις ένα 2ωρο – 3ωρο μέσα στην ημέρα, το οποίο θα αφιερώνεις αποκλειστικά στη μελέτη των μαθημάτων. Καλό θα ήταν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ισχύει σε καθημερινή βάση και να αντιστοιχεί στην ίδια ώρα. Για παράδειγμα μπορείς να διαβάζεις καθημερινά 1 ώρα μετά το πρωινό σου και 1 ώρα μετά το βραδινό σου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να “σπάσεις” το διάβασμά σου σε μισάωρα, αφού σύμφωνα με έρευνες καθ’ αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητά σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς για κάθε 30 λεπτά συγκεντρωμένου διαβάσματος να κάνεις 5 λεπτά διαλείμματος.

Συμβουλή #3

Ο προγραμματισμός του διαβάσματός σου είναι απαραίτητος για την οργάνωση όχι μόνο του διαβάσματος αλλά και ολόκληρης της καθημερινότητάς σου. Άλλωστε, όταν μιλάμε για συστηματικό διάβασμα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πρέπει να έχουμε στα υπόψιν μας ότι όλο αυτό το διάστημα θα έχεις και άλλες υποχρεώσεις.

Έτσι, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διαβάσματος στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεις τις ώρες που παρακολουθείς τα μαθήματα ή θα δουλεύεις, αλλά και τις ώρες που θέλεις για να ξεκουράζεσαι, να βγαίνεις έξω ή ακόμη και να πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο είναι σημαντικό να αφαιρέσεις από τις ημέρες διαβάσματος κάποιες αργίες (όπως η 28η Οκτωβρίου), κάποιες ημέρες που θα πραγματοποιήσεις κάποιο ταξίδι ή ακόμη και τα σαββατοκύριακα, αν κρίνεις ότι αυτό είναι εφικτό.

Συμβουλή #4

Το πιθανότερο είναι το αρχικό πλάνο για το διάβασμά σου θα το βγάλεις το Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως και τον Ιανουάριο που ξεκινάει κανονικά η εξεταστική. Έτσι, είναι σημαντικό να αναθεωρείς το πρόγραμμά σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να το προσαρμόζεις αναλόγως των αλλαγών που προκύπτουν. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να επεξργαστεί και να φομοιώσει τις νέες γνώσεις ακόμη και αν χρειάζεται και αν χρειαστεί να βγεις για λίγο εκτός προγράμματος.

Συμβουλή #5

Όσον αφορά τα μαθήματα από τα οποία θα έπρεπε να ξεκινήσεις, εμείς θα συνιστούσαμε αυτά που είναι λίγο πιο δύσκολα ή “έξω από τα νερά σου”. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις χρόνο να καλύψεις τα κενά σου και θα καταφέρεις να μειώσεις το άγχος που προκύπτει όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Επιπλέον, αν τελειώσεις με τα δύσκολα και έχεις να ασχοληθείς με τα μαθήματα που σούφαίνονται πιο βατά, είναι πιθανό να τελειώσεις με τα πιο εύκολα πιο σύντομα.

Συμβουλή #6

Κατά τη διάρκεια του διαβάσματός σου είναι καλό να θέτεις στόχους. Φυσικά δεν εννοούμε αποκλειστικά στόχους, όπως το να διαβάσεις για παράδειγμα 30 σελίδες, αλλά στόχους που σχετίζονται με την κατανόηση κάποιου βασικού αντικειμένου για την ενότητα με την οποία ασχολείσαι. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα μπορείς να σταματήσεις την αναβλητικότητά σου, που σίγουρα ευθύνεται για πολλές ώρες χαμένου κόπου στο διάβασμα.

Συμβουλή #7

Όταν διαβάζεις, είναι απαραίτητο να αποφεύγεις την αναβλητικότητα και φυσικά τους περισπασμούς. Όσον αφορά την αναβλητικότητα, είναι απαραίτητο -ειδικά στην αρχή- να πιέσεις τον εαυτό σου, ώστε να τηρεί τις ώρες και τις ημέρες διαβάσματος που έχεις ορίσει, με σκοπό να χτίσεις μία συγκεκριμένη ρουτίνα διαβάσματος.

Όσον αφορά την αποφυγή της διάσπασης της προσοχής σου είναι απαραίτητο να απομακρύνεις το κινητό σου, ενώ είναι καίριας σημασίας να βρεις τα μέρη που σε βολεύουν να διαβάσεις. Μπορεί να είναι μία καφετέρια, η βιβλιοθήκη ή το δωμάτιό σου στο σπίτι σου. Όποιο μέρος και να είναι ανακάλυψέ το και μην “ξεκολλήσεις” από αυτό.

Συμβουλή #8

Όσο άσχετο και να σού ακούγεται η άσκηση σε συνδυασμό με τον ύπνο βοηθούν στην αφομοίωση των νέων γνώσεων, καθώς και στη συγκέντρωση. Αν δεν είσαι της γυμναστικής όμως δοκίμασε να ξεκινήσεις χαλαρά και στη συνέχεια να αυξήσεις την ώρα και τη δυσκολία της γυμναστικής που θα κάνεις, ώστε να μην τραυματιστείς.

Συμβουλή #9

Κάτι που θα βοηθήσει αρκετά το διάβασμά σου σε συνδυασμό με την άσκηση και τον καλό ύπνο είναι η σωστή διατροφή. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει εσένα να συγκεντρωθείς και να απορροφήσεις καλύτερα νέες γνώσεις, ενώ αν αντί να παραγγέλνεις πίτσες και σουβλάκια κάθε βράδυ, μαγειρεύεις κάτι υγιεινό, μάλλον θα αποταμιεύσεις και αρκετά χρήματα.

Προσπάθησε λοιπόν να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου λαχανικά και φρούτα (κατά προτίμησης εποχής) που έχουν βιταμίνες, ενώ καλό είναι καλό να τρως και ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα που δίνουν πολλή ενέργεια και βοηθούν στη συγκέντρωση.

Συμβουλή #10

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες του και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Έτσι, είσαι πρωινό τυπάκι, θα ήταν καλό να τοποθετήσεις το διάβασμά σου τις πρωινές ώρες, που δεν έχεις μαθήματα να παρακολουθήσεις. Έτσι, το διάβασμά σου θα είναι παραγωγικό και -φυσικά- αποδοτικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1