«Στον πάγο» η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Οι λόγοι που φέρεται να καθυστερούν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Με το “πρόσχημα” ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη αρκετά οι αστυνομικοί που προσλήφθηκαν για να στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η κυβέρνηση φαίνεται να διακόπτει το project φύλαξης για τα ΑΕΙ και ανακοινώνει ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί προσεχώς, με ορίζοντα την άνοιξη του 2022.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να μπαίνει στον “πάγο”, οι πρώτοι αστυνομικοί του ειδικού σώματος αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σίγουρα μετά τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έντυπης «Καθημερινής», το εγχείρημα δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Με βάση την προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι 400 ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα περάσουν από εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Υπουργική Απόφαση:

«Το προσωπικό δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και θα ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες.

Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώνουν τις ΟΠΠΙ επιτρέπεται να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα».

Κεραμέως: “Υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που προχωρούν”

Όπως τόνισε χτες, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που προχωρούν. Η εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. των ειδικών φρουρών και από τα ΑΕΙ η εκπόνηση των σχεδίων ασφαλείας. Ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ.».

Κυβ. Εκπρόσωπος: Φρένο στην είσοδο της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκειας της χτεσινής τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε πέντε ΑΕΙ, όπως είχε ανακοινωθεί.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, μόνο όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και όλες οι διαδικασίες για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν, θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η πανεπιστημιακή αστυνομία θα υπάρχει το φετινό Φθινόπωρο στα Πανεπιστήμια ή πάει πίσω το όλο project, ο κ. Οικονόμου απάντησε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευτούν επαρκώς, όπως πρέπει για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποία ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει. Αντιλαμβάνονται όλοι την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο, θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.»

Το βήμα “πίσω” που φαίνεται να κάνει τώρα η κυβέρνηση αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνόμευση, έρχεται και μετά και τις ηχηρές, μαζικές αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος, οι οποίες αγκαλιάστηκαν από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και πλάι στις οποίες στάθηκαν διοικητικό προσωπικό, καθηγητές, πλήθος κόσμου που αντιτίθεται στην “πρωτοτυπία” εισαγωγής της αστυνομίας στα ΑΕΙ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
  
  
 1