Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα - Οι αλλαγές από τον Σεπτέμβριο
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τι θα ισχύσει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους;

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει και στους ειδικούς και στη κυβέρνηση η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία από ανθρώπους που έχουν κορωνοϊό. Αυτό έχει φέρει και στο προσκήνιο συζητήσεις για νέα μέτρα. Πότε, όμως, αναμένεται να ανακοινωθούν και τι θα προβλέπεται;

Για τα νέα μέτρα, αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα την Τρίτη 27 Αυγούστου. Ο κ. Οικονομού δήλωσε:

“Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο.

Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές.”

Τι θα ισχύσει με τη χρήση μάσκας;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα.

Εργαστηριακά τεστ για ανεμβολίαστους

Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 με 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

Η πιθανότητα γενικού lockdown

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου:

“Γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία.”

Τα μέτρα

Όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε την Πέμπτη, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώντας:

“Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά. Μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες.”

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, εξετάζεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση των υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ για ανεμβολίαστους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι με δύο rapid test ή PCR test κάθε εβδομάδα θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για εμβολιασμό, λόγω υψηλού οικονομικού κόστους για τη διενέργεια συχνών εργαστηριακών τεστ. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

Επανέρχονται και πάλι στο τραπέζι τα κίνητρα εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και ψυχαγωγία, καθώς από το φθινόπωρο οι κλειστοί χώροι θα είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες,, φαίνεται ότι το βασικό μέτρο που θα ισχύσει είναι η λειτουργία της διασκέδασης ως “προνόμιο” των εμβολιασμένων καθώς οι κλειστοί χώροι για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, σινεμά αναμένεται να είναι διαθέσιμοι μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ερωτήματα εγείρονται αν κάτι τέτοιο θα επεκταθεί και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται από την πίεση που θα υποστεί το σύστημα υγείας, τους επόμενους μήνες. Ανάλογα με την πίεση του συστήματος υγείας, υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away.

Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;