Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021 υποδέχεται πέντε ταινίες για την τρανς ορατότητα
Το 53ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021 επιστρέφει με 151 ταινίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 5 ταινίες για την τρανς ορατότητα.

Σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα και είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο κοινό πολλές ταινίες από τον αφρό της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής στον τομέα της τεκμηρίωσης.

Συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 151 ντοκιμαντέρ από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη υβριδική διοργάνωση του θεσμού, καθώς θα υπάρχουν τόσο ειδικά διαμορφωμένοι υπαίθριοι χώροι στην Προβλήτα Α’ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, αλλά και μερικά αγαπημένα θερινά σινεμά της πόλης (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Άλεξ, Απόλλων, Ελληνίς, Ναταλί, Σινέ Άλσος του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, Σινέ Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά) , που θα υποδεχθούν το κοινό με φυσική παρουσία, ενώ παράλληλα οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες και online.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια και τόσο για τις 92 ταινίες που θα προβληθούν με φυσική παρουσία όσο και για τις 142 ταινίες που θα είναι διαθέσιμες στο online.filmfestival.gr πωλούνται αποκλειστικά ψηφιακά.

Το ΦΝΘ βέβαια διαθέτει και φέτος μια συλλογή queer ταινιών, διάσπαρτων σε διάφορα τμήματα, ενώ 4 από αυτές εστιάζουν στην τρανς κοινότητα. Από τη συγκεκριμένη συλλογή queer ταινιών θα προκύψει και το φετινό Mermaid Award.

Ακολουθούν οι ταινίες:

Ιζήματα / Sediments

Του Αντριάν Σιλβέστρε

Ισπανία, 2021, 89΄, Διεθνές Διαγωνιστικό «Newcomers» (Διεθνής Πρεμιέρα) 

Έξι τρανς γυναίκες κάνουν ένα ταξίδι σε μια μικρή πόλη στην επαρχία Λεόν της Ισπανίας, κατά το οποίο θα εξερευνήσουν όχι μόνο ορισμένα ασυνήθιστα τοπία, αλλά και τα βασικά συστατικά της προσωπικότητάς τους. Αν και το ομαδικό τους πνεύμα δοκιμάζεται, θα μάθουν μαζί πώς να διαχειρίζονται τις διαφορές τους, διαφυλάσσοντας το δικαίωμά τους στη μοναδικότητα. Μια συναρπαστική και διασκεδαστική ιστορία για την ενσυναίσθηση, την ατομικότητα και την ανάγκη του ανήκειν: η ακτινογραφία μιας κολεκτίβας που στρέφεται στον κόσμο του συναισθήματος για να ενισχύσει τις πολιτικές της ταυτότητας στο παρόν και το μέλλον.

(28/6, 21:30, Απόλλων και από τις 29/6 online) 

Τα χρώματα του Τόμπι / Colors of Tobi

Της Αλέξα Μπακόνι

Ουγγαρία, 2021, 81΄, Ανοιχτοί Ορίζοντες 

Η Εύα και η οικογένειά της μένουν σ’ ένα χωριουδάκι της Ουγγαρίας. Το δεκαεξάχρονο παιδί της πρόσφατα δήλωσε τη διεμφυλική του ταυτότητα και πλέον ακούει στο όνομα Τόμπι – το όνομα που επέλεξε. Μετά το αρχικό σοκ, ολόκληρη η οικογένεια ενώνεται για να τον υποστηρίξει. Ωστόσο, η Εύα ασφυκτιά με την ιδέα της φυλομετάβασης του παιδιού της. Ο Τόμπι είναι αποφασισμένος, ενώ συγχρόνως παλεύει με την εφηβεία. Η Εύα καταβάλλει προσπάθειες να είναι η μητέρα που χρειάζεται ο γιος της, ενώ ο Τόμπι αρχίζει να αμφισβητεί τα όρια που έθεσε ο ίδιος στον εαυτό του. Μια συγκινητική ιστορία για την απελευθέρωση και την αποδοχή.

(28/6, 21:30, Stavros Tornes Open Air και από τις 24/6 online)  

Υ.Γ. Παρακαλώ, κάψτε αυτό το γράμμα / P.S. Burn This Letter Please

Των Τζένιφερ Τεσέρα, Μάικλ Σέλιγκμαν

ΗΠΑ, 2020, 100΄, Ανοιχτοί Ορίζοντες 

Ένα κουτί με επιστολές, κρυμμένο για περίπου 60 χρόνια, πυροδοτεί μια πενταετή αναδρομή σ’ ένα μέρος της ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας την οποία δεν αφηγήθηκε ποτέ κανένας. Οι επιστολές, γραμμένες τη δεκαετία του 1950 από μια ομάδα drag queens στη Νέα Υόρκη, μας ξεναγούν σ’ έναν λησμονημένο κόσμο, όπου το να είσαι ο εαυτός σου ταυτιζόταν με την παρανομία και όπου οι κυρώσεις για όσους άντρες «μεταμφιέζονταν» σε γυναίκες ήταν άμεσες και αυστηρές. Ένα τολμηρό εγχείρημα που ανασυνθέτει την εποχή πριν από τη θρυλική εξέγερση του Stonewall, καθώς οι Λένι, Ρόμπι, Τζορτζ, Μάικλ, Τζιμ, Χένρι, Κλοντ, Τις και Τέρι –πρώην drag queens και πλέον στα 80 και 90 τους χρόνια– αποκαλύπτουν πώς επιβίωσαν (αλλά και πώς άνθισαν) σε μια περίοδο στην οποία οι drag queens ήταν ταυτόχρονα αγαπητές και μισητές, ακόμα και εντός της γκέι κοινότητας. Η κυβέρνηση επιχειρούσε να τις αφανίσει, η Iστορία προσπάθησε να τις διαγράψει – τώρα, όμως, μπορούν να διηγηθούν την ιστορία τους για πρώτη φορά.

(26/6 & 1/7, 21:30, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και από 24/6 online) 

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Ένας ασυνήθιστος άνδρας / No Ordinary Man

Των Άσλινγκ Τσιν-Γι, Τσέις Τζόιντ

Καναδάς, 2020, 84΄, Ανοιχτοί Ορίζοντες

Μια διεισδυτική ματιά στη ζωή του μουσικού και ειδώλου της τρανς κουλτούρας Μπίλι Τίπτον. Η ζωή του αναπλάθεται και αναβιώνεται από τρανς καλλιτέχνες που φιλοτεχνούν συλλογικά το πορτρέτο ενός απροσδόκητου ήρωα. Σύνθετη, αισθητικά επιμελημένη και με ασυναγώνιστη ιστορική αξία, η πρωτοποριακή αυτή ταινία δείχνει τι μπορεί να γίνει όταν μια κοινότητα συνεργάζεται για να τιμήσει την κληρονομιά ενός ασυνήθιστου ήρωα.

(25/6, 21:15, Σινέ Άλσος Δήμου Νεάπολης – Συκεών, 27/6, 21:30, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και από τις 24/6 online) 

Οι πικροδάφνες / The Oleanders

Της Πάολας Ρεβενιώτη

Ελλάδα, 2020, 65΄, Διεθνές Διαγωνιστικό >>Film Forward (Παγκόσμια Πρεμιέρα)

Mια βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα μέσα από τα μάτια και τις συζητήσεις τριών εμβληματικών τρανς γυναικών της Ελλάδας: Της Μπέτυς Βακαλίδου, της Εύας Κουμαριανού και της Πάολας Ρεβενιώτη.

(3/7, 21:30, Stavros Tornes Open Air και από τις 3/7 online) 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;