18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021
Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021.

Σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), η οποία έκτοτε γιορτάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021, με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», “πέφτει” λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία των μουσείων στην Ελλάδα, καθώς ήταν κλειστά για σχεδόν μισό χρόνο λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία ξεκίνησαν την διά ζώσης λειτουργία τους στις 14 Μαΐου στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ICOM Greece (@icom_greece)

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Το τιμώμενο μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021 είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι συλλογές του οποίου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της Ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, ενώ θα είναι παρούσα σε αυτήν η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας, μάλιστα, την επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Επιπλέον, σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου στις 14.00-15.30 ώρα Ελλάδος, οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Solidarity, διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης, στη γαλλική, την αγγλική και την ισπανική γλώσσα. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει το MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα Zoom.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Το μήνυμα του ICOM

Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την
αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;