4 νησιά που πρέπει να επισκεφθεί ένας λάτρης της ελληνικής λογοτεχνίας
Καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα για... βιβλιόφιλους!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι σχεδιάζουμε μία μικρή ή μεγάλη απόδραση από την καθημερινότητα προκειμένου να χαλαρώσουμε και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Πολλοί και πολλές συνήθως επιλέγουμε ως προορισμό των καλοκαιρινών μας διακοπών ένα από τα (πάρα) πολλά ελληνικά νησιά, αφού όλα διαθέτουν υπέροχες παραλίες.

Μερικά ελληνικά νησιά όμως έχουν εκτός από θαυμάσιες παραλίες και μεγάλη ιστορία έχοντας “γεννήσει” εξέχουσες προσωπικότητες της εγχώριας λογοτεχνικής παραγωγής. Αν είσαι λοιπόν λάτρης της ελληνικής λογοτεχνίας, ίσως θα έπρεπε να συμπεριλάβεις στα πλάνα των φετινών διακοπών σου κάποιο από τα παρακάτω μέρη.

Ας τα δούμε παρακάτω!

1. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Σκιάθος

Η Σκιάθος είναι ένας δημοφιλής προορισμός, ιδιαιτέρως για όσους μένουν στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή συνδυάζει έντονη νυχτερινή ζωή με εξωτικές παραλίες. Αν όμως ο δρόμος (και το καράβι που μπορείτε να πάρετε από το Βόλο) σας βγάλουν στη Σκιάθο, πρέπει να επισκεφτείτε το σπίτι ενός έξοχου Έλληνα λογοτέχνη: του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο κοσμοκαλόγερος των Γραμμάτων, όπως είναι αλλιώς γνωστός ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκιάθο, όπου και έζησε μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές. Το Σκιαθίτικο τοπίο, αλλά και οι ιδιωματισμοί θα φανούν πολύ γνώριμοι σε όποιον γνωρίζει το έργο του Παπαδιαμάντη, αφού ο συγγραφέας τα χρησιμοποίησε ευρύτατα στα έργα του.

Τέλος, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθου, που βρίσκεται στην οδό που έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του. Χαρακτηριστικό είναι πως σε αυτό το σπίτι ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ μεταξύ άλλων ένας επισκέπτης μπορεί να νιώσει την αισθητική ενός παραδοσιακού σκιαθίτικου σπιτιού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851. Στο άκουσμα της λέξης “Σκιάθος”, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που με το έργο του άφησε τη λογοτεχνική του περιουσία στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το σπίτι του βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και σας προτείνω να το επισκεφθείτε στην επόμενη εκδρομή σας στο νησί της Σκιάθου. #elenaoikonomou #skiathos #checkinmetinelena

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elena Oikonomou (@elena_oikonomou1) στις

2. Νίκος Καζαντζάκης, Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχει να επιδείξει η χώρα μας, ενώ το Ηράκλειο αποτελεί και γενέτειρα του περίφημου συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη. Ο Νίκος Καζαντζάκης έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Ηράκλειο, ενώ το 1897 γράφτηκε στη Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στη Νάξου. Επέστρεψε όμως στο Ηράκλειο προκειμένου να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές.

Ωστόσο, η Κρήτη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, ο οποίος αν και γεννήθηκε εκεί, δεν κατάφερε να αφήσει την τελευταία του πνοή στα πατρογονικά του εδάφη. Παρ’ όλα αυτά σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο στο χωριό από το οποίο καταγόταν ο πατέρας του, τη σημερινή Μυρτιά. Το Μουσείο Καζαντζάκη βρίσκεται στου ιστορικούς Βαρβάρους ή Μυρτιά, στην τοποθεσία που βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, η οποία ήταν συγγενική του καπετάν Μιχάλη, του πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση που μπορεί κανείς να βρει εκεί, κατά καιρούς διοργανώνονται συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στο κατά τ’ άλλα “δραστήριο” Μουσείο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

– Σπύρο από εδώ – Που ρε Νίκο δεν Sε βλέπω

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Spiros ΑΝdroulakiS (@spiros444) στις

3. Διονύσιος Σολωμός & Ανδρέας Κάλβος, Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι γνωστή ποικιλοτρόπως. Άλλοι τη γνωρίζουν για την έξαλλη νυχτερινή ζωή που περιλαμβάνει πολύ αλκοόλ, άλλοι για τις εξωτικές παραλίες, όπως είναι το Ναυάγιο και άλλοι και για τα δύο.

Ωστόσο, ένας άνθρωπος που αγαπάει την ελληνική λογοτεχνία γνωρίζει ότι εκεί μεγαλούργησαν δύο σπουδαίοι Έλληνες ποιητές: ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος. Στη Ζάκυνθο λοιπόν θα βρείτε ένα μουσείο αφιερωμένο στους δύο ποιητές, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται τα χειρόγραφα του Δ. Σολωμού, χώμα από το σημείο που θάφτηκε και αντικέιμενα που βρέθηκαν σπίτι του. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε τους τάφους των δύο ποιητών.

Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Μπόχαλη που βρίσκεται σε ύψωμα και έχει μία απίστευτη θέα, που σου κόβει την ανάσα. Εκεί, ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Καλοκαίρι 2020 ? Φέτος το καλοκαίρι πορευόμαστε στον δρόμο του Ήλιου! Διαδικτυακές συναυλίες, συζητήσεις κ.ά. θα δώσουν την ευκαιρία σε επισκέπτες και φίλους του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων να συμμετάσχουν στις ψηφιακές δράσεις μας, ακόμα κι αν βρίσκονται μακριά. Περισσότερες πληροφορίες στο zakynthos-museumsolomos.gr και στο link in bio. _____________________ #ZMSsummer #ZakynthosMuseumSolomos #MuseumSolomos #EminentPeopleOfZakynthos #MausoleumSolomosKalvos #ZMSshop #Zakynthos #Greece #VisitGreece #PameZakyntho

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μουσείο Σολωμού & Επ.Ζακυνθίων (@museumsolomos) στις

4. Άγγελος Σικελιανός, Λευκάδα

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, που μάλιστα υπήρξε φίλος με το Νίκος Καζαντζάκη, ήταν ο Άγγελος Σικελιανός. Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Λευκάδα, όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι.

Η οικία του Άγγελου Σικελιανού ανήκει από το 2009 στην Τράπεζα της Ελλάδας, ανακαινίστηκε και από το 2017 φιλοξενεί το Μουσείο του ποιητή. Πρόκειται για ένα Μουσείο που θα εκτιμήσει οποισδήποτε αγάπησε την ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, αφού διαθέτει πολλά εκθέματα που έχουν δοθεί από φορείς και συλλέκτες, ενώ υπάρχουν σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αλλά και ηχογραφημένες απαγγελίες με τη φωνή του ίδιου του Άγγελου Σικελιανού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, ένα σύγχρονο μουσείο για μια συγκλονιστική προσωπικότητα και μεγάλο καλλιτέχνη. Υπέροχη εμπειρία!!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ jenibarka στις

Δείτε επίσης: Διακοπές: 6 ελληνικά νησιά που μπορείς να γυρίσεις περπατώντας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;