Πάσχα 2021: 4 νηστίσιμες συνταγές για την τελευταία εβδομάδα της νηστείας
Πάσχα 2021: Μερικές νηστίσιμες συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Έφτασε ο καιρός που η νηστεία της Σαρακοστής, μπαίνει τελικά στην τελική ευθεία. Όπως θα έχεις διαπιστώσει, αν νηστεύεις μέχρι στιγμής, η αποχή από όλα τα εδέσματα που απαγορεύεται να αγγίξεις είναι δύσκολη. Ωστόσο, μη λυγίσεις τώρα που φτάνουμε στο τέλος και το Πάσχα 2021 βρίσκεται “μια ανάσα” μακριά μας, και θα φάμε κατσικάκι! Άλλωστε, το ότι νηστεύεις δε συνεπάγεται απαραιτήτως ότι δε μπορείς να φας ένα νόστιμο φαγητό, καθώς υπάρχουν πολλά νηστίσιμα και γευστικά φαγητά, που μπορείς να δοκιμάσεις.

Και αν νιώθεις ότι έχεις ξεμείνει από επιλογές, είμαστε εδώ για να σού “λύσουμε” τα χέρια προτείνοντάς σου μερικές “δυνατές” συνταγές!

1. Πουγκάκια με μακαρόνια και λαχανικά

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 300 γρ. ντοματίνια ή ντομάτες (που θα τις κόψετε σε κυβάκια)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα την προτίμηση)
  • 1-2 πιπεριές πράσινες (ή και κόκκινη και κίτρινη και πορτοκαλί! για να πετύχετε ένα “πολύχρωμο” πιάτο!)
  • 100 γρ. τυρί φέτα σε κύβους
  • πιπέρι
  • Ρίγανη ή θυμάρι ή βασιλικό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Προαιρετικά: 1-2 ελιές
  • αλουμινόχαρτο
  • λαδόκολλα

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, βράζετε μακαρόνια με το αλάτι. Θα τα στραγγίξετε  1-2 λεπτά νωρίτερα από το σημείο βρασμού τους.
  2. Θα φτιάξετε 4 «πουγκιά», οπότε θα χρειαστείτε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο. Από πάνω τους θα τοποθετήσετε λαδόκολλα, ώστε να μην έρθει το φαγητό σε επαφή με το αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις ξεπλύνετε τα μακαρόνια, θα τα τοποθετήσετε σε μερίδες επάνω στη λαδόκολλα.
  3. Έπειτα, θα προσθέσετε  τα ντοματίνια, την πιπεριά, το σκόρδο ψιλοκομμένο και το τυρί. Αν έχετε φρέσκο πιπέρι, θα το τρίψετε από πάνω. Στη συνέχεια, θα προσθέσετε τα μυρωδικά της επιλογής σας (ρίγανη κλπ)/
  4. Θα προσθέσετε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο ωμό και θα κλείσετε την κάθε μερίδα σχηματίζοντας ένα “πουγκί».
  5. Τέλος, τοποθετήστε τα «πουγκιά» σ’ ένα πυρίμαχο ταψάκι ή πυρέξ και ψήστε τα στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου!

Αν δεν κάνετε νηστεία από γαλακτοκομικά ή θέλετε να κάνετε τη συγκεκριμένη συνταγή μετά τη νηστεία, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα.

2. Κριθαρότο με μανιτάρια

Υλικά 

  • 150 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
  • 150 γρ. πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες
  • 150 γρ. πλευρώτους, κομμένα σε κομμάτια
  • 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένα
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μανεστράκι
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, καυτός
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (αν νηστεύετε προσθέστε φυτική κρέμα γάλακτος ή παραλείψτε τη)
  • 1 κ.σ. λάδι τρούφας (προαιρετικά) [*]
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινα φύλλα), ψιλοκομμένο

Εκτέλεση 

  1. Σε ένα μπολ βάζετε 1 φλιτζάνι από το καυτό ζωμό λαχανικών και ρίχνετε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι να μουλιάσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Κόβετε όλα τα υπόλοιπα μανιτάρια σας.
  2. Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια (εκτός από τα πορτσίνι), σε υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λ. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά.
  3. Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το μανεστράκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Το “σβήνετε” με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε 2 κουτάλες καυτό ζωμό.
  4. Αλατοπιπερώνετε το μανεστράκι και το αφήνετε να βράσει και όταν απορροφήσει όλο το ζωμό ρίχνετε άλλες 2 κουτάλες ζωμό. Όταν το μανεστράκι “πιεί” και αυτό το ζωμό, προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το ζωμό που μουλιάζουν και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  5. Δοκιμάζετε αν το μανεστράκι είναι έτοιμο (αλ τέντε) και αν χρειάζεται άλλο αλατοπίπερο. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το λάδι τρούφας (προαιρετικά), ανακατεύετε καλά και σερβίρετε πασπαλίζοντας το κριθαρότο σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμυδάκι. Πασπαλίστε το και με λίγη παρμεζάνα αν είναι της αρεσκείας σας.

[*] Το λάδι τρούφας είναι προαιρετικό. Σας συστήνουμε όμως να το χρησιμοποιήσετε διότι προσδίδει εξαιρετικό άρωμα, τέλεια γεύση και έναν υπέροχο, elegant τόνο στο φαγητό.

3. Σαλάτα με κινόα και λαχανικά

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 καρότο σε καρέ
  • 1 αγγούρι σε καρέ
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι baby σπανάκι
  • 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 κ.γλ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • ανθός αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τους σπόρους κινόα σε κόσκινο και τους ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό. Πρέπει το νερό να τρέχει καθαρό. Σε κατσαρολάκι βάζουμε νερό και ρίχνουμε τη κινόα. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό, σε μέτρια φωτιά, ίσα να κοχλάζει.
  2. Καλύπτουμε το κατσαρολάκι με καπάκι και αφήνουμε να βράσει για 15 – 20 λεπτά. Η κινόα είναι έτοιμη όταν έχει απορροφήσει το νερό, έχει φουσκώσει και έχει μαλακώσει, χωρίς όμως να χάσει την τραγανή υφή. Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε καρότο, αγγούρι, ντομάτα, baby σπανάκι, μαύρες σταφίδες, φιστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε καλά, να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
  4. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι, τον χυμό του λεμονιού, και παρθένο ελαιόλαδο. Προαιρετικά προσθέτουμε ολόκληρο φιστίκι Αιγίνης και ανθό αλατιού. Ανακατεύουμε ξανά για να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  5. Σερβίρουμε τη σαλάτα κινόα σε μπολ.

4. Ταχινοπιτάκια (και κάτι για γλυκό)

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας
  • 4-5 κ.σ. ταχίνι
  • 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε τα νωπά φύλλα κρούστας. Με ένα κουτάλι απλωνουμε ταχίνι καλής ποιότητας πάνω στα φύλλα. Πασπαλίζουμε από πάνω με καστανή ζάχαρη. Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο σε χαλαρό ρολό. Με το μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές μετρίου μεγέθους.
  2. Μεταφέρουμε τις ταχινομπουκιές σε λαμαρινα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε σε πιάτο.
  3. Γαρνίρουμε τα ταχινοπιτάκια με καλής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι.

Πηγή: ewoman.gr/ sintayes.gr/ mamapeinao.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1